Hou jij ook van autorijden en leuke dingen doen? Trek erop uit en volg een van deze leuke autoroutes in Nederland. Van toeristische autoroutes, tot bewegwijzerde autoroutes en mooie pittoreske autoroutes langs mooie dorpen in bijvoorbeeld de Veluwe en de Betuwe.

Mooie en leuke autoroutes in Nederland

Wat zullen wij dit weekend eens gaan doen? Een vraag die normaal al halverwege de week wordt gesteld maar die nu een hele andere betekenis krijgt. Ik schrijf dit artikel ten tijde van de crisis waarin wij verkeren en ineens is er niet zoveel meer wat je kan doen.

Maar wat je wel kan doen is deze leuke autoroutes in Nederland volgen. Autorijden kan nog gewoon. Tanken kan ook nog steeds. Haal wat lekkers bij de supermarkt, neem je koelbox of thermoskan mee en stap in de auto voor het rijden van de leukste en mooiste autoroutes in Nederland. Oja en vergeet niet het weerbericht te checken van de plek waar je naartoe reist!

🚗Bekijk alle reistips voor Nederland hier.
🚗Ontdek ook de mooiste tulpenroutes in Nederland die je met auto kan bezoeken.
🚗Ben je een wellness liefhebber? Bekijk alle wellness vakantie ideeën in Nederland hier.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en via YouTube.

Mooie en leuke autoroutes in Nederland

Leuke autoroutes in Nederland

Mergellandroute – Limburg – 112 KM

Zodra ik Limburg in rij heb ik direct een vakantiegevoel. Tijdens de Mergellandroute rij je door het mooie heuvelachtige Zuid-Limburg. Het is een bijzondere route en nog maar één van de bewegwijzerde autoroutes in Nederland.

Neem je tijd, (die heb je nu toch want alles is dicht), zet de navigatie uit en als je nog een wegenkaart had leg die dan weg. Volg gewoon de bewegwijzerd bordjes voor een ontdekkingstocht in Nederland met je eigen auto. Het is wat mij betreft een van de leukste autoroutes in Nederland. Tip, het dorpje Vijlen is leuk!

🚗Leuke hotels langs Mergellandroute.
-Foto is van Visit Zuid-Limburg.

Mooie autoroutes Nederland - Mergellandroute

Langs de Deltawerken – Zeeland / Zuid-Holland – 400 KM

Richting Zeeland rijden is zo fijn, al die bruggen over het water en de zee in de buurt. De autoroute ‘Langs de Deltawerken’ is maar liefst 400 kilometer lang. De foto hieronder is van de website van TomTom.

Je rijdt langs de leukste dorpjes in Zeeland, je ziet de stormvloedkering in de Oosterschelde, je kan een strandwandeling maken en genieten van de lente aan het Veerse Meer.

🚗Ontdek leuke hotels in Zeeland.

Mooie autoroute ‘Langs de Deltawerken’

Holland boven Amsterdam – Noord Holland – 215 kilometer

Een andere leuke autoroute is de Holland boven Amsterdam autoroute. Deze Holland boven Amsterdam route voert je onder andere langs het Nederland waarmee wij wereldwijd bekend staan. Het vissersdorp Volendam, de mooie Zaanse Schans en rij door naar Enkhuizen daar waar de brug over het Markermeer gaat.

Rij langs pittoreske dorpjes, kijk zover als het kan in de polders, rem af bij de stolpboerderijen. Deze autoroute is ideaal voor het begin van de lente want dan staan alle bollenvelden in bloei.

Mooie autoroutes Nederland

Over de zeebodem – Flevoland – 168 KM

Er is maar één plek in Nederland waar je over de zeebodem kan rijden en dat is in Flevoland. De Zuiderzee is drooggelegd en ingepolderd en daar vind je nu de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland.

De Zeebodemroute van de ANWB neemt je mee vanaf de Oostranddreef in Lelystad. Vervolgens volg je de autoroute van 168 kilometer langs het pittoreske vissersdorp Urk, rij je door Emmeloord (hier heb ik gewoond) en passeer je het voormalige eiland Schokland. Schokland, ons eigen UNESCO Werelderfgoed!

🚗Bekijk deze leuke hotels in Flevoland.

Elfstedentocht met de auto – Friesland – 216 KM

Of er überhaupt ooit nog een Elfstedentocht komt kunnen we niet zeggen. Ik acht de kans klein helaas! Maar je kan wel met de auto een Elfstedentocht doen.

Volg de Elfstedentocht autoroute via routeyou.com. Bedenk je goed hoe relaxt het is dat jij die route kan rijden in plaats van schaatsen. Herken jij de plaatsen Tytsjerksteradeel en Franekeradeel? Rijden door Friesland is voor mij een vakantie in eigen land, ik vind het een mooie autoroute in Nederland. Dokkum is bijvoorbeeld een van de Friese elf steden, bekijk hier wat je een weekend in Dokkum kan doen.

Ook leuk is de Friese kastelenroute. In Friesland zijn veel landhuizen en kasteeltjes en die zijn nu allemaal met elkaar verbonden via de Friese kastelentour. Rij bijvoorbeeld van Het Poptaslot in Marssum naar de Dekemastate in Jelsum en van de Fogelsanghstate in Veenklooster naar De Schierstins in Feanwâlden.

Ben je gek op water? Rij dan de 119 kilometer lange Friese Merenroute van de ANWB. Van deze leuke autoroute in Friesland zegt men dat het een van de mooiste autoroutes in Nederland is.

🚗Bekijk deze leuke hotels in Friesland en deze leuke hotels in West-Friesland.

Hunebed Highway – Drenthe 

Ik moet er een heel klein beetje om lachen, maar leuk gevonden en waar is het wel. Ik heb de Hunebed Highway al honderden keren gereden toen ik in Drenthe woonde maar toen was het nog de N34 richting Groningen. Dat is het nog steeds maar voor iedereen die een leuke autoroutes in Drenthe wil volgen bekt Hunebed Highway natuurlijk wel lekker.

De provinciale noord-zuidroute start in Overijssel, loopt door Drenthe en stopt even voor Groningen. Vanaf het noorden gezien start de Hunebed Highway bij de A28 bij De Punt en voert je onder andere langs Zuidlaren, Gieten (daar heb ik gewoond), Borger, Emmen en Coevorden naar Ommen.

In totaal zijn er 53 hunebedden in Drenthe, waarvan er 47 langs de N34 liggen, dus dat mag met recht de Hunebed Highway worden genoemd. In Borger vind je het grootste hunebed van Nederland op jawel, de Hunebedstraat. Maar ook in Eext is een mooi hunebed waar je vaak het rijk voor je alleen hebt. Reis je hier in de zomer? Ga dan zeker even zwemmen bij ’t Nije Hemelriekje. 

*Bronvermelding: Foto Provincie Drenthe.

Hunebed Highway - Drenthe 

Roadtrip Nederland - Hunebed Highway - Drenthe 

Autoroute Schilderachtig Noord-Holland – 70 KM

Deze schilderachtige autoroute in Noord-Holland start in het dorpje Marken. Toeristen gaan hier graag naar toe maar het heeft zeker een charme en je moet er een keer geweest zijn. Vanuit daar rij je door Monnickendam, Volendam, Edam en Hoorn, langs het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en Kasteel Radboud in Medemblik.

Roadtrip langs vreemde plaatsnamen in Nederland

Maak jij op reis ook vaak foto’s van bijzondere plaatsnamen? Leuk om te weten is dat er veel rare plaatsnamen zijn in Nederland. Wat dacht je van: Pikveld in Drenthe, Kleuter en Knikkerdorp in Brabant, Rectum in Overijssel, Nummer Een in Zeeland, De Hel in Friesland, Moordhuizen en Trutjeshoek in Gelderland, De Dood, Kampeersnol, Fonteinsnol en De Hulk in Noord-Holland, Koekkoek en Roggel in Limburg en Hongerige Wolf en Pasop in Groningen.

🚗Bekijk mijn roadtrip Nederland langs vreemde plaatsnamen.
🚗Lees meer over de betekenis van een aantal van deze rare plaatsnamen in Nederland

Vreemde plaatsnamen in Nederland

Heuvelrugroute – Utrechtse Heuvelrug – 91 KM

Start je route over de Utrechtse Heuvelrug in Bunnik. Over een lengte van 91 kilometer reis je onder andere langs Slot Zeist, Soest, Baarn en Kasteel Beverweerd. Stel je mooie autoroute zo in dat je onderweg ook langs De Grebbeberg rijdt. Deze heuvel op de  Utrechtse Heuvelrug is 52 meter hoog!

🚗Download de Heuvelrugroute bij de ANWB.

Mooiste Tulpenroutes langs bollenvelden in NL

Van Katwijk tot aan Texel, van Zeeuws Vlaanderen tot de Kop van Noord-Holland naar de langste bollenroute in de Noordoostpolder in Flevoland. Ik zocht uit wat de mooiste tulpenroutes in Nederland zijn die je met de auto kan volgen en geef gelijk leuke tips voor tulpen pluktuinen, toffe Bollenroute vlieg belevenissen en wat je absoluut niet moet doen tijdens het bezoeken van de wereldberoemde bollenvelden in Nederland.

🚗Ontdek alle tulpenroutes in Nederland die je met auto kan bezoeken.

ANWB Bollenstreekroute met de auto

Ontdek de Betuwe

In de provincie Gelderland, tussen de Rijn en de Waal vind je de mooie Betuwe. Je kent vast de avonturen van Flipje uit Tiel nog wel? Flipje werd hét gezicht van  jamfabriek ‘De Betuwe’. Tiel wordt dan ook niets voor niets de Fruitstad aan de Waal genoemd.

Kersenroute - Op pad in de Betuwe

Op pad in de Betuwe – Bloesemtocht & Kersenroute 87 KM

Stuur je auto langs de vele fruitbomen in de Betuwe, rij door mooie dorpjes in de Betuwe en langs kronkelende riviertjes. Kijk je ogen uit bij de kastelen zoals Slot Loevestein en forten en neem gas terug op de slingerende dijken.

Leuk om te rijden is ook de Bloesemtocht. In de maand april bloeien de kersen- en pruimenbomen. In die tijd moet je dus zeker ook de Kersenroute in de Betuwe volgen. Het is beetje afhankelijk van het weer maar tegen het einde van de maand april en begin mei staan de appel- en perenbomen in bloei. Het hart van de bloesemroute in de Betuwe is gelegen tussen de plaatsen Kesteren en Maurik nabij het oude vestingstadje Buren (bijnaam Oranjestad) en Geldermalsen.

 1. Lek en Lingeroute – 107 kilometer
 2. Rij de Kersenroute met de auto – 35 kilometer
 3. Geweldig in de lente, de bloesemtocht met de auto – 129 kilometer
  Download de Bloesemalert app, dan weet je wanneer je moet gaan.

🚗Na de Betuwe is Zuid-Beveland de grootste fruitteeltregio van Nederland. Bekijk deze route!

Bloesemtocht met de auto

Lekker touren op de Veluwe autoroute

Of je nou in een stationwagen, een SUV of een cabrio rijdt, de Veluwe is een ideale regio om te genieten van de leukste en mooiste autoroutes. Hier kan je uren rondrijden en van alles ontdekken. Wat dacht je van?

Veluwe en IJssel – Gelderland – 90 kilometer

Geniet van een autoroute in Gelderland. Rij langs heidevelden en bossen, afgewisseld met het open rivierenlandschap van de IJssel. Deze autoroute op de Veluwe en langs de IJssel Veluwe en IJsselroute op routeyou.com heeft een lengte van 90 kilometer. Onderweg kom je ook langs de Posbank, het hoogste punt van de Veluwe. Vergeet niet te stoppen bij het kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst.

🚗Bekijk deze leuke hotels op de Veluwe

Zuid-Veluweroute vol haarspeldbochten – 87 KM

Start je mooie autoroute op de Veluwe in Ede en geniet van de mooie landschappen vanuit de auto terwijl je door Nationaal Park De Hoge Veluwe rijdt. Onderweg kom je langs Arnhem, Dieren, Loenen, Hoenderloo en Otterlo. En het extra leuke is voor de bestuurder dat er veel haarspeldbochten onderweg zijn.

🚗Download hier de route van ANWB.
🚗Bekijk deze leuke hotels op de Veluwe

Mooiste autoroute Nederland - Veluwe

Mooie autoroutes in Twente

Twente, de rijkste regio van Nederland zeggen ze zelf! De Tukkers gunnen iedereen Twents Geluk. Geniet van de mooie omgeving tijdens een roadtrip door Twente. Er zijn zoveel mooie routes door deze regio die je kan volgen. Wij worden helemaal blij van de autoroutes ‘Verrukkelijk Twente’ (90 km) en ‘Heerlijk Twente’ (140 km). Je slingert door dorpjes en reist over landelijke wegen waar je onderweg allerlei streekproducten kan proeven en kan je er geen genoeg van krijgen dan blijf je gewoon slapen onderweg.

🚗Bekijk hier alle leuke autoroutes in Twente

Mooie autoroutes in Twente

Hamalandroute – 253 kilometer

De Hamalandroute is ook een bekende autoroute, dan stap je in de voetsporen van een Germaans volk uit de 3e eeuw en reis je langs de Nederlands-Duitse grens. Onderweg ontdek je de leukste plaatsen in Twente, de Achterhoek en het Münsterland. Uiteraard kan je de route ook eerder afbreken zodat je alleen in Nederland reist.

Sallandroute – 125 kilometer

Tijdens de Sallandroute rij je 125 kilometer lang door Twente en Salland en ontdek je onderweg Hollandsche landschappen van molens, kerken en kastelen.

Mooie autoroutes in Twente

Leuk, dé Fletcher hotel roadtrip door Nederland

Een roadtrip door Nederland en onderweg overnachten in fijne hotels van Fletcher. Dat heb je als je kiest voor de Fletcher Hotel roadtrip door Nederland. De Fletcher’s Roadtrip bestaat uit 7 of 9 dagen met 6 of 8 overnachtingen op de leukste plekjes onderweg.

🚗Ontdek hier alles over de Fletcher hotel rondreis door Nederland.

Fletcher hotel roadtrip door Nederland

Rijden over tolwegen in Nederland

Voor het échte vakantiegevoel rij je gewoon naar een van de twee wegen in Nederland waar je tol moet betalen. Het zijn geen tolwegen maar je betaald voor het gebruik van de tunnels en een brug. Voor het vakantiegevoel zou ik het gewoon een tolweg noemen en lekker Engels praten bij het poortje;)

Plan een roadtrip door Nederland in de buurt van Rotterdam en zorg dat je door de Kiltunnel moet rijden, voor €2,- enkele reis (prijzen 2021) mag je door de tunnel rijden. Zin in een dagje sauna? Ga dan met korting naar Thermen Binnenmaas dan moet je sowieso door de tolwegtunnel rijden. In Zeeland moet je tol betalen voor het gebruik van de Westerscheldetunnel op de route Goes – Terneuzen, Westdorpe naar België.

🚗Ontdek hier meer over tol betalen in Nederland bij de ANWB.

Rijden over tolwegen in Nederland

Pittoreske autoroutes in Nederland

Leuke binnendoor weggetjes die je langs dingen laten rijden die je nooit had verwacht. Kronkelweggetjes door de natuur en door schattige dorpjes, gewoon genieten van het leuke en kneuterige in eigen land.

 1. Sallandroute – Overijssel
 2. De Bollenstreekroute – Zuid-Holland
 3. Zuid-Veluweroute – Gelderland
 4. Op pad in de Betuwe – Gelderland
 5. Lek en Lingeroute – Gelderland – 107 kilometer

Pittoreske autoroutes in Nederland

Cabrio routes in Nederland

Kan jij ook niet wachten op de lente en de zomer? Lekker het dak naar beneden van je auto, de wind door je haren, frisse lucht en genieten van al het moois tijdens een van de leukste en mooiste cabrio autoroutes in Nederland.

In principe kan je natuurlijk elke autoroute in Nederland ook met een cabrio rijden, maar de rustige en mooie pittoreske autoroutes passen het beste. Kronkelweggetjes met weinig verkeer, binnendoorweggetjes door leuke dorpjes voor een terrasje onderweg, dus, met het liefst zo min mogelijk verkeer op de weg.

 1. Sallandroute – Overijssel;
 2. Mergellandroute – Limburg;
 3. Friese merenroute – Friesland;
 4. Lek en Lingeroute – Gelderland;
 5. Zuid-Veluweroute – Gelderland;
 6. Wad en Maren route – Groningen;
 7. De Bollenstreekroute – Zuid-Holland.

Cabrio routes in Nederland

Heb jij nog meer tips voor leuke autoroutes in Nederland?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Print Friendly, PDF & Email