Ik ben zo gek op paarden dat ik er ook graag op uittrek naar het leefgebied van Konikpaarden in Nederland om ze in het ‘wild’ te spotten. Konikpaarden komen uit Wit-Rusland en Polen en zijn onder andere in Nederland uitgezet om de begrazing van natuurgebieden bij te houden.

Konikpaarden in Nederland

Zo gek als ik ben op paarden vind ik het ook super gaaf om op zoek te gaan naar wilde paarden in Nederland. Wilde paarden zijn het natuurlijk niet helemaal want de oorspronkelijke kudde Konikpaarden zijn naar Nederland toegehaald door mensen.

De Konikpaarden zorgen er mede voor dat de open vlaktes en graslanden niet in een bos veranderen. De Konikpaarden houden het gras kort met hun eetlust. Zij zorgen ervoor dat er een gevarieerd landschap blijft bestaan. Ik ben één keer eerder Konikpaarden gaan spotten en dat deed ik in Nationaal Park Lauwersmeer

*Overnachten in de buurt? Bekijk Resort de Parel in Zeewolde.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Wat doet dat paard op de foto hieronder?

Wil je meer weten over het gedrag van paarden? Koop dan zeker het boek van Gerry over het gedrag van paarden beter begrijpen. Op de onderstaande foto zie je het paard ‘flemen‘. Voor een paard is dat een bepaalde manier van ruiken, op deze manier kan een paard de lucht beter analyseren. Bij wilde paarden is het veel gebruikt gedrag omdat ze zo beter de geurkarakteristiek van de kudde kunnen ruiken.

Konikpaarden in Horsterwold bij Stille Kern

Konikpaarden Horsterwold bij Stille Kern

Het Horsterwold is een natuurgebied nabij Zeewolde in de provincie Flevoland. Het is niet alleen één van de meest bijzondere bossen van Nederland, maar zelfs van West-Europa omdat het, het grootste aaneengesloten loofbos is. Een wandeling door de Stille Kern in het Horsterwold. geeft je de kans de kudde van 140 Konikpaarden van dichtbij te zien. Het Horsterwold is een natuurgebied waar je van de gebaande paden af mag.

De zogenoemde ‘Struintocht’ is een route die niet gemarkeerd is door Staatsbosbeheer. De route start bij de parkeerplaats aan de Flediteweg in Zeewolde. In totaal is de route rond de 8 kilometer. Onder andere bij de VVV in Zeewolde kan je een kaart halen van het Horsterwold.

Ga je liever met een boswachter van Staatsbosbeheer op pad om alle ins & outs te horen over de flora en fauna in het Horsterwold? Dan kan ik je dat zeker aanraden. Ik ben zelf met Andre Wals in een eko-car door het natuurgebied Horsterwold gereden. Ik werd verrast door zijn enorme passie voor natuur en zelfs de verhalen die hij weet te vertellen over de bomen in het natuurgebied zorgen er nog voor dat je aan zijn lippen hangt. Iemand die zoveel passie heeft voor iets, dat is wat deze tour zo leuk maakt. Mijn hoofdreden voor dit bezoek was het spotten van de wilde Konikpaarden. Wil jij ook eens met een boswachter op pad check dan via deze link de agenda voor het reserveren van een wildsafari door de Stille Kern van het Horsterwold.

Wandelen in Horsterwold

Horsterwold Stille Kern

Tips voor wandelen in Horsterwold

Ga jij liever zelf op pad en struinen door het Horsterwold? Dan kan dat natuurlijk ook. Trek er een ochtend, middag of gewoon een hele dag vooruit. Trek goede en stevige wandelschoenen aan en neem een rugzak mee met eten en drinken voor onderweg. Ik had op een gegeven moment echt even het gevoel alsof ik in de film; ‘De Wildernis’ was beland toen twee hengsten hun machtsvertoon lieten zien. Geweldig! De paarden leven in het wild maar zijn maar voor een deel verwilderd. De oudere paarden in de kudde zijn niet bang voor mensen, want wij zijn uiteindelijk diegenen die de Konikpaarden ook naar het natuurgebied hebben gehaald.

Dus ja, de Konikpaarden kunnen uiteraard voor zichzelf zorgen maar zijn ook zo nieuwsgierig dat ze soms redelijk dichtbij komen. Ga de paarden absoluut niet aaien en voeren. Hoe leuk het ook is voor de foto’s, stuur ze weg! Als iedereen dat namelijk gaat doen dan zal door de jaren heen de paarden deels afhankelijk kunnen worden van mensen.

  1. Beklim de Tuurtoren voor een uitzicht over het natuurgebied;
  2. Naast de Konikpaarden kan je ook reeën, herten, vogels en zelfs de zeearend spotten;
  3. Trek goede en stevige wandelschoenen aan en neem voldoende water mee;
  4. Ga de Konikpaarden niet aaien en voeren;
  5. Ga kamperen op een vlot in het Horsterwold;
  6. Het tweede uitkijkpunt is de ‘Circle of Life‘, een 360 graden uitkijkpunt. Vanaf hier hebben wij de kudde Konikpaarden gespot;
  7. In het Horsterwold kan je Paalkamperen, oftewel je mag hier overnachten in de natuur. Elektriciteit en stromend water is er niet. Je mag hier met maximaal 6 personen gratis overnachten voor maximaal 72 uur.

wandelen in Horsterwold

Leefgebied van Konikpaarden Nederland

Ben jij benieuwd waar je nog meer wilde paarden in Nederland kan zien? Er is niet één specifiek leefgebied van Konikpaarden want de paarden zijn in meerdere natuurgebied uitgezet. Binnen die natuurgebieden is natuurlijk een enorme hoeveel hectare waar de paarden leven. De Konikpaarden zijn in elk geval in de onderstaande natuurgebieden in Nederland te zien. Zelf ben ik ook een keer naar de Konikpaarden op zoek gegaan in het Nationaal Park Lauwersmeer. Daar stonden ze ineens gewoon langs de weg.

Leefgebied van Konikpaarden Nederland

Ben jij wel eens in het leefgebied van Konikpaarden in Nederland geweest?

Print Friendly, PDF & Email