Zoals elke sport kent ook de wintersport zijn gevaren. Naast het feit dat je behoorlijk onderuit kan gaan en er alweer vele  gispvluchten in Nederland zijn geland heb je ook nog eens kans op natuur geweld. Een lawine is wel het laatste waar wintersporters op zitten te wachten en het lijkt mij een van de engste dingen dat er is om mee te maken.

Hoe voelt een lawine? Try it out in een lawine simulator

Een sneeuwlawine is niets meer dan een grote sneeuwmassa die van een helling omlaag komt. Ik dacht vaak ik blijf toch op de gebaande pistes en ik ga niet off piste skiën dus voor een lawine hoef ik niet bang te zijn. Maar niets is minder waar helaas. Hoe vaak er ook gecontroleerd wordt en er soms zelf bewust sneeuwlawines worden opgewekt kan het toch ineens gebeuren. En wat dan? Vanaf 3.56 minuten zie je een impressie van de lawine simulator die ik onder andere heb gefilmd.

Ik moet er niet aan denken om het ooit eens mee te maken maar mocht je willen weten hoe het voelt om onder een lawines te komen dan moet je naar Les deux Alpes. Daar staat een heuse lawine simulator. Mijn colleg’s gingen eerst en de lange arm waaraan twee stoeltjes hangen gaat behoorlijk heen en weer. Terwijl het ding alle kanten ronddraait zien wij de gezichten van onze collega’s op tv schermen.

Lawine simulator Les deux Alpes

Lawine simulator Les deux Alpes

Lawine simulator Les deux Alpes

Lawine simulator Les deux Alpes

Lawine simulator Les deux Alpes

Na de eerste rond vraagt de begeleider of ze klaar zijn voor ronde twee en dan begint het pas echt. Ik besluit direct om de tweede rond over te slaan want ik wordt al misselijk als ik ernaar kijk. De lange arm draait werkelijk alle kanten op en gaat meerdere malen over de kop.

Even later is het mijn beurt. Eigenlijk heb ik een hekel aan simulators omdat ik er niet zo goed tegenkan. Maar ronde 1 geef ik een kans en ik laat me opsluiten in de simulator. Op het filmpje zie ik mezelf van de piste afsuizen en als ik achterom kijk dan zie ik ineens vanuit het niets een lawine op mij afkomen. Binnen no time is de lawine in de buurt en rol ik over de kop door de sneeuw alvorens ik een dip pak sneeuw boven op mij krijg. Ik hoor een bonkende hartslag en na enkele luttele seconden zie ik een hondje dat mij door de sneeuw probeerd te bereiken. Wat een geluk! Maar wat een drama als je dit echt ooit meemaakt…

Ik hou nog steeds niet van simulators en kwam er redelijk misselijk en zwetend uit omdat je zit opgesloten in een
kleine ruimte. Het lijkt wel meer op een kermisattractie dan op een echte simulator. Je voelt het wel en ziet wat er gebeurd maar het naar mijn mening nog echter gekunt. Al heb je dat misschien wel na deel 2.

In de hal waarin de lawine simulator staat wordt met duidelijke informatie het gevaar van lawines belicht. Bekijk via deze link een virtuele tour. Voor €7,- per persoon kan jij ook ervaren hoe het is.

Reisvideo Alpe ‘d Huez en Les deux Alpes

In totaal ben ik 5 dagen in Alpe ‘d Huez en Les deux Alpes geweest. Van mijn gehele reis heb ik de onderstaande reisvideo gemaakt. Kijk je mee?


Heb jij angst voor lawines tijdens je wintersport vakantie?

Print Friendly, PDF & Email