Reis naar het zuidoosten van Finland en ontdek Lake Saimaa, het Saimaameer in Finland! Beleef gave activiteiten en vergeet niet deze Savonlinna bezienswaardigheden te bewonderen in het Finse merengebied waar de regio Punkaharju ook onder valt.

Ontdek Lake Saimaa, Saimaameer Finland!

Het land van de duizenden meren wordt Finland ook wel genoemd! Het Saimaameer, in het Engels bekend als Lake Saimaa en in het Fins als Saimaa is het grootste meer van Finland en ligt in het oosten van Finland. Lake Saimaa wordt ook wel het merengebied in Finland genoemd, Finnish Lakeland in het Engels. Lake Saimaa, het Saimaameer is 4400 vierkante kilometer groot wat dus echt gigantisch is!

Je moet het Saimaameer als een soort labyrint zien dat is gevormd door brede wateren en duizenden eilanden. Het Saimaameer heeft de langste kustlijn van het meer ter wereld, 14.500 kilometer om precies te zijn. De plaatsen Mikkeli, Savonlinna en Varkaus zijn de bekendste plaatsen in het Finse merengebied.

Het gebied van Savonlinna is de parel van het Saimaameer en Savonlinna wordt ook wel het hart van de regio genoemd. Niet voor niets is er een hart in het logo van Savonlinna verwerkt en je zult merken als je door Savonlinna regio reist dat er overal hartjes te zien zijn.

Ontdek het mooie landschap van de Punkaharju streek, de nationale parken van Kolovesi en en Linnansaari. De stad Savonlinna is gebouwd op een eiland in het Saimaameer in het zuidoosten van Finland is nooit ver weg.

Ik vertel je in dit artikel graag meer over Lake Saimaa, het Saimaameer en de plaats Savonlinna. Savonlinna ligt aan het Saimaameer en ontstond rond het kasteel Olavinlinna, dat in 1475 gebouwd werd. Savonlinna is de bekendste plaats aan het Saimaameer.

Lake Saimaa regio is een van de meest populaire vakantiebestemmingen van Finland, in zowel de zomer als de winter. In de zomer maanden word er hier volop gewandeld, gefietst en op het Saimaameer genoten van wateractiviteiten.

In de winter maanden is één van de populairste attracties het schaatsen op Lake Saimaa. Daarnaast kan er in de bossen rondom het meer volop gefietst worden op fatbikes, e-fat bikes en sneeuwschoenwandelen is uiteraard ook een populaire activiteit. Nog even voor de duidelijkheid:

 1. Plaatsen rondom Savonlinna vallen onder de Savonlinna regio;
 2. Savonlinna is een van de grote steden in het hart van Lake Saimaa;
 3. Punkaharju regio is een gebied in de Savonlinna regio en valt onder Lake Saimaa;
 4. Lake Saimaa is het Saimaameer, het Finse merengebied in het zuidoosten van Finland.

Leuk nieuws, de Nederlandse reisorganisatie Voigt Travel biedt deze zomer ook reizen aan naar Savonlinna en het Saimaameer in Zuid-Finland. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit een Fly & Drive naar Savonlinna en het Saimaameer of alleen een Saimaameer Fly & Drive. Je kan er naar toe vliegen en/of met je eigen auto en de boot naar Finland reizen. Meer informatie over deze reizen vind je onderaan in dit artikel.

*Doe het rustig aan met deze ontspannende activiteiten in Finland.
**Bekijk ook al deze wellness hotels in Savonlinna Lake Saimaa regio.
***Al deze bezienswaardigheden on Savonlinna in Finland wil je zien, doen en beleven.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Savonlinna bezienswaardigheden

Rij over de beroemde weg bij Punkaharju

Punkaharju is een gebied in de Savonlinna regio wat weer tot Lake Saimaa, het Finse merengebied behoort. Punkaharju is vooral bekend vanwege de prachtige weg die dwars door de meren loopt. De mooie weg bij Punkaharju leidt je naar het Harjun Portti Holiday Resort.

Punkaharju bridge bezienswaardigheden Savonlinna

Ga schaatsen, fatbiken of sneeuwschoenwandelen op Lake Saimaa via Harjun Portti Holiday Resort

Zoals je kan zien aan de tekst en de foto’s in dit artikel is dit artikel voornamelijk gebaseerd op wat je in de winter kan doen in de Lake Saimaa regio. In de zomer geniet je hier natuurlijk van allerlei wateractiviteiten die jezelf maar even moet indenken.

Het Harjun Portti Holiday Resort grenst direct aan het Saimaameer. Het is de ideale uitvalsbasis als je diverse activiteiten wilt beleven en ondernemen. Je kan hier verblijven in een van de accommodaties aan het meer en er is een gemeenschappelijke sauna waar je gebruik van kan maken.

Wij zijn bij het Harjun Portti Holiday Resort omdat wij een aantal winterse activiteiten gaan beleven. Ik zou eigenlijk gaan schaatsen op het Saimaameer en daar keek ik ontzettend naar uit. Helaas gooide het weer roet in het eten en was het ijs zo hobbelig door de straffe wind dat wij de ijzers niet konden onderbinden.

Het alternatief was fatbiken door de sneeuw. Ook geen straf maar niet op elke plek goed te doen door de enorme sneeuwval. Zelfs met een fatbike is het bij veel sneeuw niet te doen om je door de sneeuw te trappen. Een uitkomst zijn wel de e-fatbikes die je iets helpen. Nadeel is dat de banden dunner zijn dan van een fatbike en je dus ook minder grip hebt. Wat mij betreft ga je in deze omgeving gewoon lekker sneeuwschoenwandelen in de winter.

*Bekijk de prijzen en beschikbaarheid voor het Harjun Portti Holiday Resort.
**Ontdek hier alle activiteiten die je kan beleven bij Harjun Portti in Punkaharju in Finland.

Saimaameer Finland bezienswaardigheden

Ga zeehonden spotten, speur naar de Saimaa Ringed Seal

Zeehonden spotten in Finland in een zoetwatermeer? Het is ongelofelijk maar waar! De ringrob zoals dit type zeehond in het Nederlands heet is een van de meest unieke activiteiten die je kan doen in de zomermaanden bij het Saimaameer.

Ik noem bewust de zomermaanden om de Saimaa Ringed Seal te spotten want in die maanden heb je de meeste kan om de zeehonden te zien. Al is het in de winter ook niet onmogelijk verteld fotograaf Timo Seppalainen ons en hij laat een paar foto’s aan ons zien. Leuk detail, in de lift van het Sokos Hotel in Savonlinna hangen foto’s van hem die hij heeft gemaakt van de ringrob zeehond.

Lake Saimaa Saimaameer Finland

Doen in Savonlinna in de zomer

Slapen als een Saimaa Ringed Seal op terras van het Hotel Kruunupuisto in Punkaharju

Het Hotel Kruunupuisto in Punkaharju is een van de oudste hotels aan het Saimaameer. Mensen kwamen hier vroeger al om te ontspannen en tot rust te komen. Hotel Kruunupuisto was een soort Fins kuuroord waar ook hele revalidatie trajecten mogelijk waren.

Vandaag de dag kan je nog steeds logeren in het Hotel Kruunupuisto. Graag deel ik een bijzondere activiteit met je die je hier kan beleven. Namelijk; “sleep like a Saimaa Ringed Seal”. Toen ik ons reisprogramma zag dacht ik, hé wat?!

Wat blijkt! Het Hotel Kruunupuisto ligt in een van de meeste schone gebieden van Finland en het staat bekend als een locatie met een van de beste luchtkwaliteit die er is. Die schone lucht is goed voor je en je mag daar best even bewust te tijd voor nemen. In 1913 werd dat al geadviseerd door artsen en vandaag de dag kan dat dus nog steeds.

Onder leiding van een van de medewerkers van het Hotel Kruunupuisto loop je naar het houten terras waarvandaan je uitzicht het op het Saimaameer. Het is de bedoeling dat je op een ligbed in een slaapzak kruipt waardoor het dus even lijkt of je zelf een zeehond bent. Rits de slaapzak dicht, leg je hoofd te rusten, sluit je ogen, adem diep in- en uit en blijf voor 30 minuten zo liggen. Hoe voel jij je daarna?

*Bekijk de prijzen en beschikbaarheid voor Hotel Kruunupuisto in Punkaharju.

Slapen als een Saimaa Ringed Seal

Scheuren op een sneeuwscooter over het donkere meer

Tijdens ons verblijf in het Hotel & Spa Resort Järvisydän hebben wij een sneeuwscooter safari geboekt in de avonduren in de omgeving. Porokylä is een activiteiten organisatie die meerdere soorten excursies aanbied waaronder dus sneeuwscooter rijden. Je kan overdag over het meer scheuren op sneeuwscooters maar het leek ons wel spannend omdat in het pikkedonker te doen.

En gaaf was het zeker! Onderweg maak je nog een stop bij “Reindeer Village” zoals ze het zelf noemen. Ik zou het een besneeuwd weiland noemen waar 2 rendieren staan. Leuk als je nog nooit een rendier hebt gezien maar bij lange na niet zo leuk als een hele groep rendieren zien met mooie geweien. Handig om te weten als je mee wilt met een sneeuwscootersafari, je hebt daarvoor wel een rijbewijs nodig.

*Ontdek hier alles over de activiteiten van Porokylä.

Lake Saimaa Saimaameer Finland

Lekker zen, ga ijsfloaten in Oravi Village

Floaten ken ik vooral van floaten in een zoutwaterbad, in een floatcabine of drijven in de Dode Zee. Toen ik de eerste keer naar Fins Lapland reisde ben ik gaan river floaten onder de sterren en dat was zo ontzettend gaaf om te doen!

Dus toen ik naar Finse merengebied reisde in de winter wist ik 1 ding zeker! Ik wilde gaan ijsfloaten in het Saimaameer! Wil jij dat ook? Reis dan naar Oravi Village en glij in een warm waterdicht pak de rivier in. Zodra je het water in gaat blaast het warme pak op en drijf je als een michelin-mannetje in het water. Super leuk en tof om te doen! Geniet van de rust, het kabbelende water en tuur naar de hemel en ontspan in het water.

Hou je wel van een beetje gekkigheid? Dan kan je na het ijsfloaten het water uit kruipen en in je pak over het ijs lopen. Wanneer zak jij erdoorheen?

*Ontdek hier alles over ijsfloaten bij Oravi Village.

Lake Saimaa Saimaameer

Doen in Savonlinna, bekijk bezienswaardigheden

Savonlinna is een van de meest bekende plaatsen aan het Saimaameer in Finland. Als je naar Lake Saimaa reist moet je beslist een bezoek brengen aan de stad Savonlinna dat vooral bekend staat vanwege de bezienswaardigheid van het Savonlinna Castle.

Er valt weer genoeg te vertellen over de Savonlinna bezienswaardigheden dus voor meer informatie verwijs ik je graag door naar het aparte artikel daarover. In elk geval moet je wat mij betreft het onderstaande zien en doen in Savonlinna.

 1. Lokale biertjes proeven;
 2. Rij over de beroemde brug bij Punkaharju;
 3. Trakteer jezelf op wat lekkers bij Korppi of volg een kookworkshop;
 4. Bezoek kasteel St. Olaf, oftewel kasteel Olavinlinna, Savonlinna Castle;
 5. Slaap in een wellness hotel in Savonlinna centrum en duik de sauna in met uitzicht.

*Bekijk hier alle Savonlinna bezienswaardigheden in Finland.
*Bekijk de prijzen en beschikbaarheid van Original Sokos Hotel Seurahuone in Savonlinna.

Savonlinna bezienswaardigheden

Overnachten Saimaameer, leuke hotels

Relax Järvisydän Hotel & Spa Resort, slapen in gave accommodaties

Als er een plek is waar je wat mij betreft moet overnachten in het Lake Saimaa gebied dan is dat wel het Järvisydän Hotel & Spa Resort. Dit luxe wellness hotel ligt op een enorm landgoed met ontzettend veel verschillende accommodatie types.

Huur met je familie een villa, verblijf samen met je partner in een romantische panoramasuite op palen met bubbelbad, geniet met vrienden in een huisje aan de rand van een bos met een bubbelbad of bekijk de cabins van waar je uit bed naar de sterrenhemel kan kijken.

Als jij op zoek bent naar een unieke en bijzondere overnachting in Finland dan zit je goed bij het Järvisydän Hotel & Spa Resort. En hou je van een fijn wellness moment dan duik je de spa in van het  Järvisydän Hotel & Spa Resort. Je kan ook altijd naar de mogelijkheden vragen om hier als daggast naar toe te gaan.

*Bekijk de prijzen en beschikbaarheid voor het Järvisydän Hotel & Spa Resort.
**Ontdek hier meer over het Järvisydän Hotel & Spa Resort in Savonlinna in Finland.

Bijzonder overnachten Finland

Järvisydän Hotel & Spa Resort

Gun jezelf alle luxe in het gloednieuwe Private Kuru Resort

Wil jij in volledige privacy tot rust komen middenin de natuur op een afgelegen plek in het oosten van Finland? Dan is het in december 2021 geopende Private Kuru Resort dé place to be voor jou. Het is een uniek hotel concept met de allerhoogste standaarden die er zijn in het luxe segment. Het kost dan ook wat om hier te verblijven maar daar krijg je veel voor terug.

Wil je meer weten over het luxueuze Private Kuru Resort met Sisley Paris Spa dat in totaal 12 luxe accommodaties middenin het bos aanbiedt? In mijn artikel fijne wellness hotels in deze regio kan je er meer over lezen.

*Bekijk de prijzen en beschikbaarheid voor het Private Kuru Resort.
**Ontdek hier meer over het Private Kuru Resort in Savonlinna in Finland.

Private Kuru Resort Savonlinna

Savonlinna en het Saimaameer in zomer

Zoals je aan alle foto’s kan zien waren wij in de wintermaanden in het Finse merengebied aan het reizen. Uiteraard is de zomer in Zuid-Finland ook een prachtige bestemming. In de zomermaanden kan je in Savonlinna en op het Saimaameer weer hele andere dingen beleven. Zoals:

 1. Fietsen langs het Saimaarmeer;
 2. Kayakken of suppen op het Saimaameer;
 3. De Saimaa ringed seal, zeehonden spotten;
 4. Van de Finse sauna genieten en daarna afkoelen in het Saimaameer.

Finse merengebied

Naar Lake Saimaa, Saimaameer in Finland

Ben jij enthousiast geworden door dit artikel en wil jij in de zomer of in de winter ook Lake Saimaa oftewel het Saimaameer ontdekken? Dan raden wij je aan om gebruik te maken van een huurauto.

Vanuit Nederland kan je met het vliegtuig naar Helsinki vliegen. Vanaf daar kan je met een binnenlandse vlucht naar het Saimaameer reizen.

Een mooi alternatief is om na aankomst met het vliegtuig op Helsinki Vantaa Airport met de trein naar Lake Saimaa te reizen en bij aankomst een auto te huren in Finland. De treinreis vanaf het Centraal Station van Helsinki betreft een rechtstreekse Intercity en doet er iets minder dan 5 uur over. Wij zijn vanaf Helsinki treinstation naar Helsinki treinstation Mikkeli gereisd in de regio Savonlinna. Het is een comfortabele treinreis en er is een restauratiewagon aan boord waar je iets te drinken en te eten kan kopen. Je kan ook direct vanaf het vliegveld van Helsinki een auto huren en naar het Saimaameer toerijden.

Je kan ook in je eigen vakantieauto stappen in Nederland. Je rijdt dan naar de Duitse havenstad Travemünde en reist dan in iets meer dan een dag met je eigen auto op de boot naar de haven van Helsinki in Finland. Vanaf daar kan je verder reizen naar het Finse merengebied. Hier kan je de vaartijden van Travemünde naar Helsinki bekijken.

*Bekijk de beschikbaarheid van vluchten naar Helsinki Airport
*Check de mogelijkheden qua vluchten via Helsinki naar Savonlinna
*Vergelijk autohuur prijzen Helsinki Airport & autohuur prijzen in Savonlinna via Easyterra.
*Bekijk autohuur prijzen op Helsinki Airportautohuur prijzen in Savonlinna via Sunny Cars.

Lake Saimaa, het Saimaameer in Finland

Met Voigt Travel een Fly & Drive naar Savonlinna en Saimaameer

Leuk nieuws, de Nederlandse reisorganisatie Voigt Travel biedt deze zomer ook reizen aan naar Savonlinna en het Saimaameer in Zuid-Finland. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit een Fly & Drive naar Savonlinna en het Saimaameer of alleen een Saimaameer Fly & Drive.

De vluchten voor de Fly & Drive reizen naar Zuid-Finland van Voigt Travel worden uitgevoerd door Transavia, waarmee je rechtstreeks van Rotterdam The Hague Airport naar Savonlinna vliegt.

Wil je liever met je eigen auto op vakantie? Ook dat is mogelijk! Je moet dan van Nederland naar Lübeck-Travemünde in Duitsland reizen, vanaf Utrecht kan dat als alles meezit onderweg in iets minder dan 6 uur reistijd. Na ruim een dag varen kom je dan met je eigen auto aan in de haven van Helsinki. Hier kan je de vaartijden van Travemünde naar Helsinki bekijken.

*Bekijk de reizen van Voigt Travel.
**Check hier de vluchttijden met Transavia naar Zuid-Finland
***Ontdek de Fly & Drive naar Savonlinna en het Saimaameer of alleen een Saimaameer Fly & Drive.

Zou jij ook wel eens naar Lake Saimaa, het Saimaameer in Finland
willen reizen en deze dingen willen zien en doen in Savonlinna qua bezienswaardigheden?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email