Na de prova, de generale repetitie, op vrijdagavond vindt het “La cena della prova generale” plaats. Elke contrada viert de avond van te voren feest met een groot diner voor de inwoners en leden van de contrada. Voor toeristen is het mogelijk om hierbij aanwezig te zijn. Via PalioTours kan je complete pakketten reserveren zodat je de gehele Palio kan beleven. Het is ook mogelijk om zelf kaarten te kopen voor de diners maar dan moet je wel goed weten waar je moet zijn. Ik schreef hierover in mijn blog; “Live blogging; Palio de’ll Assunta, Siena”. (Foto links: Ticket diner Selva contrada, rechts, ticket Aquila contrada).

Contrada diner Selva ticket          Contrada diner ticket Aquila

La cena della prova generale, contrada diner

Vorig jaar was ik voor het eerst bij de Palio en was ik in juli te gast bij het contrada diner van de Oca, de ganzenwijk en in augustus bij het contrada diner van Aquila, de wijk van de adelaar. Dit jaar ben ik als hostess aan het werk voor PalioTours en begeleid ik in totaal 140 gasten. Vanwege dit grote aantal hebben we de gasten opgesplitst voor het diner en eten ze in de wijk Aquila en Selva, contrada van het woud.

La cena della prova generale, contrada Aquila

Om 20.45 is de aanvang van het diner en staan er al grote groepen klaar.

Wachten voor Contrada diner Aquila          Contrada diner Aquila

Vorig jaar duurde het nog even voordat iedereen naar zijn plaats kon. De Aquila wijk dineert in de Via Capitano, de straat die aan de achterkant uitkomt bij de Duomo. In de middag begint men al met het klaar zetten van de tafels en wordt de straat aan beide kanten afgesloten.

Contrada diner Aquila

Op ieder ticket staat een plaats nummer en dan is het een kwestie van zoeken naar je stoel. In het midden van de straat staat op een verhoging de tafel voor het contrada bestuur en de jockey. Daar tegenover staat de tafel waar alle mannen plaats nemen die het dichts bij de contrada staan. Tijdens het diner zitten alle inwoners van de contrada, mannen, vrouwen en kinderen apart. Voor gasten zijn er gemixte tafels.

Contrada diner Aquila          Contrada diner Aquila

Als iedereen gaat staan en begint te zingen is dat het teken dat de capitano met de jockey en zijn staf er aan komt. Ze nemen plaats achter de tafel en worden toegezongen. Zodra zij plaats nemen kan de eerste gang worden opgediend.

Contrada diner Aquila          Contrada diner Aquila
In de Aquila wijk eet ik met ongeveer 600 mensen, het is één van de kleinere contrada in Siena. Het voorgerecht, primi, bestaat uit diverse Toscaanse soorten vlees en kaas. Daarna volgt een lasagna. Vele gasten hebben de gele sjaals gekocht met het symbool van de adelaar.

La cena della prova generale, contrada Selva

Na de eerste twee gangen ruil ik met Stan, eigenaar PalioTours, van contrada diner. Ik ga naar de wijk Selva naar de andere gasten. Zij hebben een diner aan de achterkant van de Duomo waar in totaal 1070 mensen zijn.

Contrada diner Selva

Het feest is hier groter dan in Aquila, de muziek schalt uit de boxen en er wordt nog steeds gezongen tussen de gangen door. Ik vind de groep en schuif aan voor gang drie, gevulde varkensmaag met gebakken aardappelen, niet echt mijn ding. Het Palio bestuur zit op de trappen van de Duomo en kijken uit over alle gasten.

PalioTours groep bij diner contrada Selva          Contrada bestuur Selva aan tafel

Giovanni Atzeni, bijnaam Tittia is de jockey van contrada Selva. Vorig jaar heb ik hem zien winnen, in juli voor de Oca en in augustus voor de Onda, de golf contrada. Ik woonde vorig jaar in Italië en had na alle feestelijkheden de mogelijkheid om in oktober een interview bij hem thuis te doen.

Ik wilde graag naar hem toe om hem gedag te zeggen en succes te wensen maar ik durfde niet zo goed en wist ook niet of het echt gepast was. Eén van de gasten van PalioTours, Jonathan, zei, “kom op, we gaan gewoon”. En zo liep ik naar de tafel. Ineens tikt Dorothee, één Duitse gast op mijn schouder dat ze toch meegaat. Leuk detail; ik had haar verteld dat Giovanni zijn moeder Duits is en hij de taal goed spreekt. Dus zo stonden wij met zijn drieën even later met Giovanni te praten en zowaar, hij herkende me! Dat moest natuurlijk even worden vastgelegd. Selva is gelukkig een open minded wijk en daar is meer mogelijk dan in andere contrade.

Met Giovanni Atzeni / Tittia en gast Jonathan          Met Giovanni Atzeni / Tittia en gast Dorothee

Met Giovanni Atzeni / Tittia

Volgestroomd Piazza del Campo

Rond half 12 is het tijd voor het dessert waarna het plein langzaam leegstroomt. Ik heb met Stan op het Piazza del Campo afgesproken waar het super druk is. Veel locals, van buiten de stad, komen naar Siena voor een drankje. Het gaat er rustig aan toe maar de sfeer is fantastisch. Mijn favoriete bar aan de Campo, zoals het in de volksmond heet, is Bar Manganelli. Ik bestel een passiti, zoete dessert wijn en we proosten op de avond. Ik ben benieuwd naar de dag van morgen…

Piazza del Campo - Siena          Piazza del Campo - Siena

 

Print Friendly, PDF & Email