Het kunstwerk op het Elandplein van Jan Goeting in Den Haag. Je denkt misschien wat doet een artikel over een onthulling van een kunstwerk nou op mijn reisblog? Als inwoonster van Den Haag blog ik regelmatig over van alles en nog wat in mijn stad en daarbij is dit extra speciaal want het kunstwerk is namelijk van mijn oudoom Jan Goeting.

Kunstwerk Elandplein van Jan Goeting 

In de periode april tot juli 2014 is er hard gewerkt aan de herinrichting van het Elandplein. Zo zijn er onder andere twee grote bomen verplaatst naar de overkant, aan de kant van de kerk. Op de foto zie je hoe het er eerder uitzag.

Het Elandplein is in 1876 vernoemd naar Cornelis Elandt, (1641 – ±1687), cartograaf en graveur uit de 17de eeuw. In de vele bankjes die nu op het plein staan zijn illustraties verwerkt van diverse tekeningen van Cornelis Elandt.

Ontwerper openbare ruimte Tjitte de Jong en landschapsarchitect Egbert Schuttert waren nauw betrokken bij de realisatie van dit project in opdracht van de Gemeente Den Haag. Filiz Akbulut is werkzaam voor stadsdeel centrum en verteld; “Het pleintje moest aantrekkelijk worden voor alle buurtbewoners, een verzamelplek waar iedereen even rustig kan gaan zitten, genieten van de zon, kijken naar de spelende kinderen of genieten van een kopje koffie. Oorspronkelijk was het idee om het heiligen beeld van de kerk op het plein te plaatsen maar het kerkbestuur heeft daar uiteindelijk toch vanaf gezien. Wij hebben Egbert toen gevraagd om uit te kijken naar een beeld dat past in de omgeving”.

In het Zuiderpark in Den Haag staan vele beeldhouwwerken die ooit ergens in de stad stonden maar wegens herinrichtingsplannen weg moesten. Egbert contacteerde Vincent Boer van Stroom Den Haag. Stroom Den Haag is in 1989 opgericht als onafhankelijke stichting en richt zich vanuit beeldende kunst, architectuur, stedenbouw en vormgeving op de stedelijke omgeving. Het thema “de openbaarheid” is de verbindende factor tussen veel Stroom activiteiten. Stroom bemiddelt, adviseert, doet suggesties voor kunstenaars en begeleidt een groot aantal projecten in de openbare ruimte.

Ook het beeld van Jan Goeting stond in het Zuiderpark vertelde Egbert. “Het beeld, de Man, trok gelijk mijn aandacht. Het beeld is alzijdig, oftewel van alle kanten heeft het een andere dynamiek. Je kijkt dus nooit tegen de achterkant aan. De kleuren passen perfect in het straatbeeld want het is ook een kleurrijke buurt en de grootte van het beeld past perfect midden op het plein”. Lachend verteld hij verder; “ het was nog wel even een klus om het beeld hier te plaatsen. Het ging bijna fout met de hoogwerker omdat het beeld zo zwaar is, er moesten zelfs extra betonblokken aan te pas komen om het goed te kunnen plaatsen”.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Fotoreport: Onthulling kunstwerk Jan Goeting Elandplein Den Haag

Onthulling beeld in Den Haag op Elandplein

Afgelopen woensdag was het dan zover, het beeld werd onthuld door de wethouder van Den Haag, de heer Boudewijn Revis. Mijn moeder, Petra Evers en volle nicht van Jan Goeting, had na de toespraak de eer om een bos bloemen te overhandigen en als familie, samen met mijn oom Jan Willem Evers, te poseren voor het kunstwerk van hun oom.

Onthulling kunstwerk Jan Goeting Elandplein Den Haag

Fotoreport: Onthulling kunstwerk Jan Goeting Elandplein Den Haag

Fotoreport: Onthulling kunstwerk Jan Goeting Elandplein Den Haag

Kkunstwerk Elandplein Jan Goeting Den Haag

Fotoreport: Onthulling kunstwerk Jan Goeting Elandplein Den Haag

Fotoreport: Onthulling kunstwerk Jan Goeting Elandplein Den Haag

Fotoreport: Onthulling kunstwerk Jan Goeting Elandplein Den Haag

Kunstenaar Jan Goeting

Het keramiek beeld is gemaakt door mijn oudoom Jan Goeting. Helaas heb ik hem zelf nooit gekend want hij overleed vlak na mijn geboorte, 1918-1984. Vroeger stond het beeld voor een school aan de Assenburgweg.

Kunstwerk Elandplein Jan Goeting

Kunstwerk Elandplein van Jan Goeting in Den Haag

Opnames onthulling beeld door Cineac Den Haag

Cineac Den Haag was ook bij de onthulling van het beeld en cameraman Bernard legde alles vast op beeld.

Jan Goeting was een Haagse kunstenaar die naast schilderijen en beeldhouwwerken diverse gevelstenen heeft gemaakt. Op de Oranjeflats aan de Gevers Deynootweg in Scheveningen, boven de ingang van de flats aan de Sportlaan, op het ANWB gebouw aan de Wassenaarseweg zijn deze kunstwerken nog steeds te zien.

Jan Goeting was onder andere bekend van het schilderen van portretten van Prinses Beatrix en Prinses Christina voor het nationaal geschenk aan Koningin Juliana in 1976. Meer informatie over Jan Goeting, zijn vrouw Catharina Goeting-Stultiëns en hun zoon Joep Goeting en hun nalatenschap is te zien op de website die wij als familie in beheer hebben, www.goeting-art.com. En like dan ook gelijk even de facebookpagina Goeting Art.

Jan Goeting

Goeting Kunstfietsroute Den Haag & Scheveningen

Naast het kunstwerk op het Elandplein van Jan Goeting in Den Haag zijn er nog veel meer kunstwerken van de familie Goeting in Den Haag te bewonderen. Zoals een journalist het eens zo mooi omschreef; ‘Den Haag is getruffeerd met kunstwerken, maar je ziet ze pas als je het weet’ aldus Harri Theirlijnck.

Heb jij het kunstwerk op het Elandpleinn van Jan Goeting in Den Haag al gezien?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email