Wat zijn de kosten voor pinnen in het buitenland tijdens je vakantie en waar moet je ook alweer op letten? Ik zocht het uit want iedere keer sta ik bij de pinautomaat en denk ik; ‘ohja hoe zat het ook alweer’.

Pinnen in het buitenland tijdens je vakantie

Ga je binnen Europa op reis dan kan je zonder extra kosten betalingen doen met je pinpas. Ook het geld opnemen bij een pinautomaat brengt geen extra kosten met zich mee. Zodra je buiten Europa op vakantie gaat is het belangrijk om even goed te kijken naar de mogelijkheden en kosten voor pinnen in het buitenland.

Volgens Financer blijkt uit onderzoek dat maar liefst 60% van de Nederlanders niet precies weet wat je moet doen bij het opnemen van content geld bij de pinautomaat. Dus lees deze financiële reistips goed door en weet wat te doen en wat de kosten zijn bij pinnen in het buitenland tijdens je vakantie.

Savings, current/checking of credit account?

Savings, current/checking of credit account, hoe zat het ook alweer? Een Savings account betreft je spaarrekening, een credit account geldt voornamelijk voor inwoners van Amerika. Het gaat dus om je betaalrekening, je current/checking account.

With or without conversion?

Op de een of andere manier twijfel ik bij deze vraag zelf altijd even. Hoe zat het ook alweer? Elke keer denk ik, ik moet dat eens uitzoeken en er een artikel over schrijven want mijn vader zei altijd; ‘als je iets opschrijft dan onthoud je het beter schat’. Bij deze Pappa!

Als je eenmaal je buitenlandse valuta transactie aan het afronden bent dan zal de ATM aan je vragen: ‘With or without conversion’. Deze ‘omrekenservice’ heet Dynamic Currency Conversion (DCC). De vraag die gesteld wordt is; ‘wil je het bedrag pinnen in de lokale munteenheid en dat opnemen tegen het tarief van je thuisbank of wil je het geld opnemen in de lokale munteenheid met de wisselkoers van de betreffende bank waar je het geld opneemt.

With conversion
Pin het bedrag en de bank waarbij je het geld opneemt bepaald de wisselkoers. In de meeste gevallen is deze optie ongunstig voor de rekeninghouder en gunstig voor de bank.

Without conversion
Pin het bedrag in de lokale munteenheid en laat je eigen bank in je thuisland de wisselkoers bepalen. Dit is altijd voordeliger voor jou als reiziger en rekeninghouder. Voorkom extra kosten en pin Without conversion.

Kosten pinnen in het buitenland

Kosten pinnen in het buitenland

Heb je een Maestro logo op je bankpas staan? Dan kan je in de meeste Europese landen kosteloos pinnen en geld opnemen, ook in winkels. Accepteer de winkel geen Maestro dan zal je alsnog met een creditcard of met cash geld moeten betalen. Betalen met een creditcard is gratis maar let op, ook in Eurolanden betaal je kosten als je geld opneemt met je creditcard, zo’n €4,- per keer dus probeer dat zo min mogelijk te doen.

Ga je naar landen die buiten de Europese Unie vallen? Dan is het goed om te weten dat je met een pinpas van banken zoals Rabobank, ING, Knab en Triodos Bank een koersopslag betaald van rond de 0,5% tot 1,2%, bovenop de wisselkoers als je pint in een winkel. Zit je bij een van de andere banken dan betaal je een bedrag per betaling en soms zelfs dubbel, oftewel een bedrag per betaling en een koersopslag.

Ik had er al eens van gehoord maar ik ben er nog niet ingedoken om het uit te zoeken maar het kan lonen om eens te kijken naar de mogelijkheden van N26, Bunq en Revolut. Via deze aanbieders betaal je geen koersopslag bij het betalen in vreemde valuta. Extra pluspunt is dat ze met de netto wisselkoers rekenen.

Wat is koersopslag?

Een koersopslag wordt ook wel een koersmarge genoemd en betekent allebei hetzelfde. Bij een koersopslag betaal je een procentueel percentage tussen het verschil van de wisselkoers die jij als klant krijgt en het verschil met de interbancaire wisselkoers. Laatstgenoemde is een wisselkoers waartegen de bank valuta kan verkopen en opkopen.

Extra financiële reistips & alles op een rij

  1. Betaal zoveel mogelijk met je reguliere bankpas
  2. Kies altijd voor Without conversion
  3. Geld opnemen kost meestal meer dan direct met een pas betalen
  4. Kies altijd voor geldopname in lokale valuta
  5. Onthoudt dit, hoe ‘vreemder’ de valuta hoe duurder de wisselkoers is
  6. Dus pin altijd vreemde valuta bij aankomst op de reisbestemming
  7. Een nog goedkoper alternatief, neem contanten aan Euro’s mee op vakantie en wissel ze ter plaatse in voor de lokale munteenheid. Google wel even goed van te voren welke wisselkantoren ter plaatse de beste tarieven hebben of bekijk de adviezen van andere reizigers online zoals in de speciale landen Facebookgroepen die er zijn. Over het algemeen is een iets verder gelegen kantoor gunstiger qua wisselkoers en dus niet het kantoor direct in de aankomsthal op het vliegveld of voor de deur van je hotel.
  8. Reis je buiten Europa? Vergeet je pas niet op ‘Wereld’ te zetten.

Ook interessant om te lezen

  1. Tips om geld te besparen voor je reis.
  2. Tips voor geld overhouden voor je droomreis.
  3. Relaxt op reis? Tips voor een zorgeloze vakantie.

Wat is koersopslag?

Let jij op de kosten voor pinnen in het buitenland?

Print Friendly, PDF & Email