Ik heb regelmatig samengewerkt met PalioTours, voor zoals de naam al zegt, een bezoek aan de Palio di Siena. De reisorganisator is zelf een fervent Italië fan en zo organiseert hij nu Food & Wine reizen. Deze keer ging ik mee voor een kookles in Italië in regio Piëmont. Ik heb het nog niet aan de grote klok gehangen maar eigenlijk heb ik een hekel aan het klaarmaken van eten en koken. Wat ik dan doe op een kookles?

Kookles in Italië regio Piëmont >

Agriturismo in Mevigle

Toen ik werd uitgenodigd voor de trip heb ik al gezegd; “leuk, maar ehm, je weet dat ik geen alleseter ben hé“. Dat had de organisator gelukkig goed begrepen en daarom mocht ik iemand meenemen op deze Food & Wine trip.  Dat werd mijn moeder, die wel gek is op lekker eten en alles proeft. Het werd gelijk onze eerste reis samen.

Binnen no time reden we de stad uit en waanden we ons in een heuvelachtig en groen gebied op weg naar Mevigle. Een lange kronkelweg door de binnenlanden voert ons langs uitgestrekte wijnvelden met hier en daar een huisje.

*Bekijk hier al mijn tips voor een vakantie in Italië.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Mevigle

Mevigle

Dindina Agriturismo

In het kleine plaatsje Mevigle worden we ontvangen door Delphina, de eigenaresse van Dindina Agriturismo. De Italiaanse keukenprinses volgde vele kooklessen in Bergamo, Sicilië en bij de beste restaurants in de buurt. 10 Jaar geleden realiseerde ze haar droom en opende ze haar eigen kookschool met restaurant en bed & breakfast. Ze noemde het “Dindina“, haar koosnaam als meisje. De kelder van de boerderij is het domein van haar man. Met 10 hectare aan grond wordt er flink veel wijn verbouwd en opgeslagen in de kelder.

Dindina Agriturismo

De wijnkelder

De wijnkelder

De Kookles van Delphina

Zoals ik al schreef, ik ben geen keukenprinses en heb al helemaal niet de intentie om vaker in de keuken te gaan staan. Waarom ik er dan een blog over schrijf? Mijn moeder vond het geweldig en schreef alles op tot in de puntjes. Petra verteld; “Dit was voor mij, mijn eerste kookles. Ik vond het heel gezellig zo met zijn allen in de keuken, we kregen allemaal een schort voor, Delphina legde alles uit in het Italiaans en onze gids vertaalde alles.

Henriëtte heeft een hekel aan koken maar ik was blij om te zien dat ze het toch kan, al lag iedereen in een deuk toen ze de eieren moest kloppen en ze met de garde stond te roeren“. Je hoort het al, ik heb geen keuken talent! Een ode aan mijn moeder haar oplettendheid dus tijdens de kookles en daarnaast dacht ik, jullie mogen ook wel eens lezen wat ik absoluut niet leuk vind en wie weet hebben jullie wel zin om het recept te horen wat we hebben gemaakt.

Kookles - PalioTours

Kookles - PalioTours

Het Italiaanse recept voor 7 personen:

Een ding moet je wel begrijpen, Italianen koken echt met gevoel. Een beetje van dit, en een snufje van dat. Dus hou daar rekening mee mocht je het recept gaan uitproberen in de keuken.

Het voorgerecht, cake van gorgonzola kaas met perenmoes:

 • Gorgonzala kaas 200 gram
 • Kookroom 200 ml
 • Eieren (6)
 • Knoflook (4 stukjes)
 • Beetje zout
 • Een beetje chilipeper
 • Folie bakjes (7)

Kookles - PalioTours

Het voorgerecht bestond uit een soort cake van Gorgonzola kaas met daarnaast een toefje perenmoes. Om dit te realiseren smelt je de Gorgonzola kaas, roer je de kookroom erdoor en kluts je de eieren. Voeg knoflook, zout en peper toe en vul de folie bakjes met het mengsel. Vul daarna de bakplaat met water en zet daar de bakjes in op de laagste plaat van de oven. Zet de oven op 200 graden en laat het 10 tot 15 minuten bakken. De bovenkant moet droog en bruin zijn.

Kookles - PalioTours

Tweede gerecht:, zelfgemaakte pasta met tomatensaus, (voor mij speciaal met pesto)

 1. Olijfolie ( 4 lepels)
 2. Gesneden ui ( 1)
 3. Blik tomaten in stukjes (plat maken in de pan)
 4. Pasta voor 7 personen
 5. Bloem (kijken hoeveel je nodig hebt)
 6. Eieren (7)

Gezien ik niet van pasta hou met tomatensaus, wel van cherry tomaatjes trouwens, heb ik een pasta pesto met Parmezaanse kaas voor mezelf gemaakt.

Pasta

Wij hebben de pasta zelf gemaakt. Mocht je dat ook willen doen zorg dan dat je genoeg ruimte hebt op het aanrecht en hou er rekening mee dat pasta niet droogt als het vochtig weer is. Op het aanrecht, liever eigenlijk een houten plank, leg je veel bloem en daarin maak je een kuil. Daarin doe je 7 eieren, (1 ei per persoon). Vervolgens kneed je de eieren door de bloem en kneed je net zo lang totdat je een bal hebt.

Vervolgens snij je stukken af van de bal, maakt het plat en strekt het uit met behulp van de pastamachine. Als de pasta droog is, kan je de lange stukken aan de andere kant door het pasta apparaat halen en bijvoorbeeld spaghetti maken. Kook de tomatensaus en meng het met de pasta. aldus mijn moeder. Ik zou zeggen, “waarom dit allemaal doen als je ook pasta in de winkel kan kopen“?

Kookles - PalioTours

Kookles - PalioTours          Kookles - PalioTours

Derde gerecht, balletjes van aubergines met gebraden kip:

 • 1 aubergine
 • 2 uien
 • Zout
 • Oregano (2 lepels)
 • Olijfolie (4 lepels)
 • Melk ¼ of minder (tijdens het kneden kijken naar de hoeveelheid)
 • Brood (1 snee per persoon)
 • Eieren (2)
 • Bloem (4 lepels)
 • Aubergine (klein gesneden)
 • Ui

Aubergine          Kookles - PalioTours

Kook de aubergine tot het zacht is en laat het dan afkoelen. Als het afgekoeld is doe er dan brood, melk en
2 eieren doorheen met wat bloem. Maak hiervan ballen en frituur het in de olijfolie.

Gebraden kip:

 • Kip
 • Olijfolie een halve fles
 • Kipfilet 3 porties
 • 1 Rode ui (een beetje zoet)
 • Rosemarijn (veel)
 • Peper en zout (beetje)
 • Azijn (veel)
 • Basilicum (veel)
 • Olijfolie
 • Kipfilet

Braad de kip circa 10 tot 15 minuten, de buitenkant moet bruin zijn en de binnenkant wit. Laat het afkoelen en klaar is het. Iedereen heeft zitten smullen maar ik vond de kip veel te droog, (ik hield ook niet van de basilicum saus die erbij hoorde) en ook de balletjes van aubergines vond ik niet zo lekker.

Kipgerecht

Dessert, chocoladecake gevuld met rum, karamel en bitterkoekjes kruimels:

 • Witte suiker voor de bodem van het bakje
 • Folie bakjes (7)
 • Karamel (beetje voor de bodem, de karamel kwam uit een zakje)
 • Eieren (6)
 • Cacao 2 lepels
 • Melk (halve liter of iets minder)
 • Rum
 • Bitterkoekjes/amaretto 100 gram

Warm de bakjes even op het vuur, dan smelt de suiker tot karamel. Doe de eieren (6), de cacao (2 lepels) en een halve liter melk met een scheutje rum bij elkaar en roeren maar. Verkruimel de bitterkoekjes en verdeel het totale mengsel na het nog een keer geroerd te hebben over de bakjes. Zet de bakjes op een met water gevulde bakplaat onderin de oven (au bain Marie) en bak het met een temperatuur van 200 graden circa 15 tot 20 minuten. Hoe dat eruit zag?

Dessert

Kookles - PalioTours

Kookles - PalioTours

Kookles - PalioTours

Buon appetito!

Mijn moeder heeft werkelijk genoten van de kookles en ik genoot ervan omdat ik het zo leuk voor haar vond. Maar één ding weet ik zeker, ook al vond ik het meeste wel lekker. Dit was de laatste keer dat ik een kookles volg. Ik genoot meer van het wijnproeven, (Arnéz) daarna in de prachtige tuin met uitzicht. Bella Italia…

Bella Italia

Kookles - PalioTours

Zou jij ook wel eens een kookles in Italië in de regio Piëmont willen volgen?

PalioTours
De afgelopen week heb ik rondgereisd met PalioTours door drie Italiaanse regio’s, Emilia Romagna, Cinque Terre en Piemonte. Ik eindigde de reis in Turijn. PalioTours organiseert al sinds 2001 reizen naar de Palio in Siena en daarnaast inmiddels ook vele andere reizen. Je kan bijvoorbeeld naar de arena van Verona of jezelf verkleden in een Venetiaanse outfit en naar een gemaskerd bal gaan in een palazzo tijdens het carnaval van Venetië zoals Simone en haar man deden, check mijn blog; “Dress up als Venetiaanse tijdens Carnaval Venetië“.

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email