Geen overvolle stranden, geen souvenirwinkels, geen Full Moon party’s. Bestaat zo’n eiland nog in Thailand? Gelukkig wel! Op ongeveer twee uur rijden van Bangkok, in de buurt van Hua Hin ligt op 30 minuten vaar afstand het paradijselijke eiland Koh Talu.

Koh Talu, een privé eiland in de Golf van Thailand

Een privé eiland in de Golf van Thailand waar lange tijd alleen maar werd gevist en waar kokosnoten werden verbouwd. De duizenden vissersboten hebben met hun werkzaamheden, waarbij zelfs explosieven werden gebruikt om te vissen, het ecosysteem vernietigd. Toen de zee bijna was leeggevist wilde de visser, Preeda Charoenpak iets terug doen voor het eiland en de lokale bevolking.

Hij besloot het eiland te kopen en er een eco-resort te bouwen in Thaise stijl. Op deze manier kon er geld worden verdiend dat in diverse projecten werd gestoken om onder andere het onderwaterleven weer op peil te brengen. Zo werd in 1982 het ”Sea Reviving Project” gestart. Zijn zoon Phao is nu de manager.

Koh Talu is 240 hectare groot en telt drie baaien, Big Bay, Pearl Bay en Thien Bay. De beste reistijd is januari en februari en van juli tot en met september. Vanaf Cha-Am en Hua Hin worden er dagtrips naar Koh Talu georganiseerd en er is een mogelijkheid om te overnachten op dit tropische eiland. Vanaf de Bangsaphan Pier vertrekken er motorboten die in 30 minuten naar het Thaise eiland Koh Talu varen. De boot vaart eerst langs “Chong Talu”, een groot natuurlijk gat in de klif van het eiland. Hier komt ook de naam Koh Talu vandaan.

Koh Talu - Thailand

Koh Talu - Thailand

Koh Talu - Thailand

Overnachten in Koh Talu (eco) Resort

De mooie bewerkte donkere teakhouten accommodaties liggen verscholen tussen de grote wuivende palmbomen en zijn van alle gemakken voorzien. Alle accommodaties, (62) hebben uitzicht op zee of op de tuin. Het gaafste vind ik wel de buitendouche, overdag zie je palmbomen en in de avond een sterrenhemel, geweldig!

Overnachten in eco-resort op Koh Talu

Overnachten in eco-resort op Koh Talu

Eco-resort Koh Talu

Koh Talu - Eco-resort

Activiteiten op Koh Talu

Koh Talu heb ik ervaren als de ultieme relax plek. Daarnaast biedt het eiland vele mogelijkheden voor afwisselende activiteiten.

Schildpadden opvangcentrum

Het bijzonderste vind ik het schildpadden opvangcentrum. Totdat de schildpadden één jaar zijn verblijven ze op het eiland om daarna te worden uitgezet in zee. En guess what? Ik mocht een schildpad vrijlaten! Samen met mijn collega’s zochten we een schildpad uit die we Apollo als naam gaven, vernoemd naar het reisbureau van Leo van der Hoeven. De lokale medewerkers geven de schildpad een chip die ze met een injectie inbrengen in de rechter voorpoot. Daarna wordt Apollo gewogen en opgemeten en dan is het tijd om hem vrij te laten. Langzaam zet ik hem neer op het strand, een paar meten voor de zee. Hij denkt even na maar kruipt dan richting het water en zwemt vrolijk weg, WOW!

Schildpad vrijlaten - Koh Talu

Koraal plaatsen 

De volgende dag gaan we met zijn allen op een boot. De boot is niets meer dan een drijvend ponton waarmee we een paar honderd meter verder varen naar het koraal project. In een groot blauw vierkant zitten allemaal kleine buisjes waarin stukken levend koraal worden bevestigd. Duikers snijden kleine stukken koraal af en ik krijg ook een stukje dat ik met een schroevendraaier in een buisje moet vast schroeven. Dit moet snel gebeuren, binnen tien minuten, want het koraal mag niet te lag boven water blijven. Duikers plaatsen het net bevestigde koraal terug op de bodem en ik de komende jaren zal het koraal in grote getale terug groeien.

Koraal plaatsen

Duiken en snorkelen Koh Talu 

Even later duik ik naar beneden en zie ik mijn eigen stuk koraal op de zeebodem liggen en extra leuk, mijn stuk is genummerd dus mocht ik ooit terug komen kan ik zien hoe mijn koraal is gegroeid. Daarna ging ik terug aan boord en pakte ik mijn snorkel en een banaan van de boot. Een banaan? Jawel, clown vissen zijn gek op bananen. Onderwater wacht ik op het moment totdat een grote groep de banaan uit mijn handen eet, hoe leuk is dat!

 

Koraal plaatsen, duiken en snorkelen

Inktvis vissen

Ik heb me geen moment verveeld op het eiland en ben ook gaan inktvis-vissen. Ik wilde wel eens zien hoe dat er aan toe ging. Met ronde hengels wordt een lang touwtje in zee geworpen, je moet je hengel regelmatig heen en weer bewegen om een inktvis zo gek te krijgen dat hij in het aas bijt. Bij collega Greg is het raak en als hij de inktvis naar boven haalt heeft hij een minute of fame als iedereen foto’s maakt van zijn vangst. Als prijs ontvangt hij een Heineken biertje!

Tja en wat er dan daarna gebeurd daar hou ik dan weer niet van als dierenliefhebber. De inktvis wordt in een bak gegooid en gelijk druipt alle inkt eruit. Een van de vissers pakt de inktvis en snijd hem levend in stukken om stukjes rauwe inktvis te serveren en daarna een ander gedeelte te grillen. Deze proeverij sla ik over.

Inktvis vissen - Koh Talu

Hiken op Koh Talu 

Voor de actievelingen zijn er drie hike trails uitgezet. In drie kwartier kan je naar de top van de klif lopen die zich aan de andere kant van het eiland bevindt. Tip: Smeer je goed in tegen muggen, en dan bedoel ik ook echt goed, want je wordt helemaal lek geprikt. Het mooiste is het uitzicht bij zonsopgang.

Koh Talu - Thailand

Hike trail Koh Talu

Hike trail Koh Talu

Wellness op Koh Talu 

Vlak naast het Terrace restaurant is de massage room. Een klein Thais hutje waar de vrouw van de Turtle man, (de man die de schildpadden verzorgt) massages geeft. Ze werkt maar liefst veertien uur per dag! De inkomsten zijn voor haar van levensbelang dus ze masseert vrolijk door en werkelijk waar dat doet ze voor spotprijzen. Niet zo goedkoop als op het vaste land maar voor ons meer dan betaalbaar en het is ook nog eens heel goed.

Ze mag dan hard werken en niet veel verdienen, ze heeft wel de mooiste ‘office view’ ter wereld. Je kan kiezen uit allerlei soorten massages, hoofd, schouder, lichaam, voeten of een pedicure of manicure behandeling nemen.

Thaise massage, Koh Talu

Thaise massage, Koh Talu

Terrace restaurant- en bar Koh Talu Island Resort

Het Terrace restaurant biedt een wijds uitzicht op zee en op het strand. Hier wordt elke avond een uitgebreid buffet opgediend. Op tien minuten lopen van het restaurant is de Beach Bar die dagelijks is geopend van 19.00 tot 23.30 uur. Hier treed een Thais duo op en er worden heerlijke cocktails geshaket.

Terrace restaurant en bar

Van Hua Hin naar Koh Talu

Vanaf Bangkok kun je in ongeveer twee uur met de bus of trein naar Hua Hin. In Hua Hin zit het kantoor van Koh Talu Resort en hier kan je dagtrips regelen of een verblijf voor een paar dagen. Vanaf de Bangsaphan Pier vertrekken er motorboten die in 30 minuten naar het Thaise eiland Koh Talu varen. Als je alles van te voren wilt regelen raad ik je aan om contact op te nemen met de reisorganisatie Green Wood Travel. Zij werken al jarenlang in Thailand en voor sommige reizigers ook een voordeel, ze spreken Nederlands. De beste reistijd is januari en februari en van juli tot en met september.

Waar je echt rekening mee moet houden is dat de elektrische generator twee keer per dag, tussen 09:00-11:00 en tussen 15:00-17:00 is gesloten. Denk eraan om niet teveel elektrische apparaten in de overige uren tegelijk te gebruiken. Neem voldoende geld mee, er kan niet gepind worden op het eiland. Er is een klein winkeltje op het eiland waar je drinken en iets lekkers kan kopen en ik kan mij indenken dat je ook niet zonder geld bij de massage hut wil staan.

Koh Talu - Thailand

Visum voor Thailand, heb je een visum nodig?

Ga jij op vakantie naar Thailand? Dan heb je geen toeristenvisum meer nodig als je maximaal 30 dagen in Thailand vakantie aan het vieren bent. Voor reizen korter dan 30 dagen geldt een visumvrijstelling en dat betekent dat je als Nederlandse toerist bij aankomst in Thailand een inreisstempel in je paspoort krijgt. Ga je langer naar Thailand of weet je nog niet precies hoe lang je in Thailand blijft en of je het land tijdens je reis ook in- en uitreist dan heb je een visum voor Thailand nodig.

Je hebt drie opties qua visa voor Thailand en daar gelden ook weer aparte voorwaarden en regels voor. In plaats van dat ik een heel verhaal ga schrijven, kies ik ervoor om puntsgewijs de stappen met je te doorlopen waar je aan moet denken bij een visum aanvraag voor Thailand.

 1. Voor een toeristenvisum voor Thailand kan je kiezen uit 3 opties, een ‘single entry visum‘, ‘double entry visum‘, of een ‘multiple entry visum’;
 2. Voor een single entry moet je paspoort nog 3 maanden geldig zijn. Voor een double of multiple entry moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn;
 3. Zorg ook voor minsten 1 lege pagina in je paspoort voor je Thailand visum;
 4. Hou rekening met een online aanvraag duur van minimaal 4 werkdagen;
 5. Je visum is maximaal 30 dagen of maximaal 60 dagen geldig;
 6. Vanaf het moment van afgifte is het visum voor Thailand 3 maanden geldig bij een single entry en 6 maanden bij een multiple entry
 7. Binnen de geldigheid data van het visum mag je één keer naar Thailand reizen met een single entry en meerdere keren met een double of multiple entry. Let op; je kan dus niet even de grens over en weer terug op hetzelfde visum als je een single entry visum hebt;
 8. Hou er rekening mee dat je je paspoort moet overleggen. Oftewel je kan je paspoort aangetekend opsturen of afgeven op het kantoor van E-visums.nl.
 9. Het aanvraagformulier vul je online in en na betaling wordt je aanvraag gecontroleerd. Vervolgens wordt je visum aanvraag ingediend bij het consulaat van Thailand zodra zij het paspoort inclusief de benodigde documenten hebben ontvangen.
 10. Reis je met minderjarige kinderen? Hou er dan rekening mee dat er extra regels gelden;
 11. Check hier alle voorwaarden voor een toeristenvisum voor Thailand;
 12. Een visum voor Thailand is beschikbaar vanaf € 59,95 per persoon en kan oplopen tot € 179,95;
 13. Voor een zakenvisum voor Thailand gelden andere regels.
 14. Tip: registreer je reis bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken zodat zij weten waar jij bent en zij jou op de hoogte kunnen houden van bepaalde ontwikkelingen op de vakantiebestemming.

Zou jij een paar dagen op Koh Talu willen verblijven?

Print Friendly, PDF & Email