Deze zomer ben ik niet in het buitenland om de wereld te ontdekken maar ga ik regelmatig op pad in eigen land. Eind juli verkende ik het Overijsselse Vechtdal. Ik tourde met de auto over kronkelwegen langs uitgestrekte weides, spotte buffels langs de kant van de weg, reed in minder dan 1 minuut door een klein dorpje, aaide kleine kalfjes en genoot van lokale producten.

Kijken, ruiken, proeven & beleven in het Vechtdal

Kijken, ruiken, proeven & beleven, daar draait het om in het Vechtdal. Ik woon nu in de grote stad maar ik heb zelf jaren in Drenthe gewoond. Iedere keer valt het mij weer op dat in de kleine regio’s de lokale ondernemers en organisaties veel samenwerken. Zo ook in het Vechtdal waar het produceren van producten voortkomt uit een ideëel doel volgens de principes van ‘slow food’. Deze trend is al tijden in opmars en ook in het Vechtdal wordt daar gretig op ingespeeld. De liefde voor dier, natuur en landschap staat centraal en dat principe vind ik ook belangrijk.

Nu hebben jullie onlangs kunnen lezen dat ik geen ster ben op culinair gebied maar ik heb een aantal bedrijven gevonden waar ik mij heb laten verrassen door het proeven van de lokale Vechtdal producten.

• IJshoeve Bosman
• Buffelfarm
• Bessentuin
• Restaurant De Zon in Ommen

Kijken, ruiken, proeven & beleven in het Vechtdal

Vechtdal - Overijssel

IJshoeve Bosman in De Krim

Het kleine plaatsje De Krim ligt langs de vaart. De familie Bosman runt hier een melkvee- en paardenhouderijbedrijf. Als groot paardenliefhebber wilde ik zeker even rond kijken in de stallen en zien hoe zij het bedrijf leiden. Maar het nieuwsgierigste was ik naar het ijs dat gemaakt wordt op het bedrijf en afkomstig is van de 80 melkkoeien. Jaren heb ik op het platteland gewoond maar ik kende geen mensen die een melkvee bedrijf runnen. Ik vond het super leuk om te zien hoe alles in zijn werk gaat en hoe bepaalde dingen elektronisch zijn geregeld om het werk minder zwaar te maken.

Ik noem alle koeien, koeien, maar wist je dat een koe pas een koe heet als die voor de tweede keer heeft gekalft, oftewel een kleintje heeft gekregen? Als een koe 1-2 jaar is heet het een pink, daarna een vaars en uiteindelijk dus pas een koe.

Kijken, ruiken, proeven & beleven in het Vechtdal

Maar goed, naast het feit dat het leuk is om eens op een boerderij rond te dwalen om te zien hoe het er aan toe gaat is het boerenijs ook nog eens zeer smaakvol en romig. Voor de mensen met speciale dieetwensen is er zelfs glutenvrij sorbet en straciatella ijs.

Buffelfarm in Hardenberg

In Hardenberg is de buffelfarm van de familie Kelder gevestigd. In de weilanden rondom de boerderij staan zes waterbuffels. De overige 150 waterbuffels staan in een weiland vlakbij Steenwijksmoer.

Waterbuffels in Vechtdal

De waterbuffels heten zo omdat deze buffels het heerlijk vinden om in het water te liggen. Dat komt de dagen dat ik er ben goed uit want er raast net een zomerstorm over ons land. Van de melk van de waterbuffels wordt Mozzarella gemaakt. Dit gebeurt niet op de boerderij zelf maar op een boerderij in Groningen.

Kijken, ruiken, proeven & beleven in het Vechtdal

De Turkse yoghurt wordt in Well gemaakt, de buffelkaas in Veenhuizen en het ijs bij IJshoeve Bosman. Proefde ik eerst het ijs van de melkkoeien nu genoot ik van het waterbuffelijs, de laatste smaakt naar mijn mening iets romiger.

Kijken, ruiken, proeven & beleven in het Vechtdal

Bessentuin in Burcht

In het plaatsje Burcht vind je de Bessentuin. De familie Lubben verbouwd in de Bessentuin blauwe bessen (bosbessen), rode bessen, zwarte bessen, frambozen en bramen. Het leuke is dat je hier alles te weten kan komen over de bessen en ze ook zelf kan plukken.

De Bessentuin in Burcht

Naast al deze bessen kan je ook hier weer uiteenlopende producten uit de regio kopen. Van juni tot en met september kan je hier terecht om bessen te plukken. Tony vertelt dat het leuke is dat er elk jaar mensen terugkomen om in een bepaalde tijd bessen te plukken. “De een vind de bessen in het voorseizoen erg lekker en de ander houdt er juist van als ze iets zoeter zijn“.

De Bessentuin in Burcht

Het lekkerste vond ik de bessenwijn, al valt die wel een stuk zwaarder dan een wijn afkomstig van druiven. Houdt er rekening mee tijdens een roadtrip door het Vechtdal:)! Volgende keer ga ik het blauwebessen bier proeven!

De Bessentuin in Burcht

Restaurant De Zon in Ommen

Hotel- restaurant De Zon is gelegen aan de Overijsselse Vecht in Ommen. Helaas kunnen wij vanwege het weer niet lekker buiten zitten aan het water maar hebben we binnen plaats genomen. Chef-kok Gerhard Müller zwaait hier de scepter in de keuken. Voor zijn kookkunsten gebruikt hij ook vele producten die afkomstig zijn uit het Vechtdal. Heb je overdag bij de bedrijven zelf kunnen kijken dan is het extra leuk om je in de avond met een diner te laten verwennen waarbij deze streekproducten ook weer worden gebruikt.

Kijken, ruiken, proeven & beleven in het Vechtdal     Kijken, ruiken, proeven & beleven in het Vechtdal

Zou jij het leuk vinden om bij lokale ondernemers langs te gaan in het Vechtdal?

Print Friendly, PDF & Email