De kerstmarkt in Zagreb is drie keer uitgeroepen tot de mooiste en beste kerstmarkt van Europa. Tijdens Advent in Zagreb wordt de hoofdstad van Kroatië omgetoverd tot een winder wonderland waar van alles te beleven valt.

Kerstmarkt Zagreb, Advent Zagreb
Beste kerstmarkt van Europa!

De hoofdstad van Kroatië, Zagreb staat in de weken voorafgaand aan kerst, volledig in het teken van ‘Advent in Zagreb‘. Tijdens de adventperiode in Zagreb wordt de stad volledig omgetoverd tot een winter wonderland en is er overal in de stad van alles te doen, te zien en te beleven. Zagreb is tot drie keer toe op rij uitgeroepen tot ‘beste kerstmarkt van Europa‘ door ‘European Best Destinations’, in 2016, 2017 en 2018.

Zorg dat je gelijk langs de ‘Tourist Information’ op het Ban Jelicica plein in Zagreb gaat want er valt zoveel te beleven in Zagreb dat een plattegrond wel handig is. De adventperiode werd in 2019 ingeluid op vrijdag 30 november met een groots vuurwerk. Bijna alle festiviteiten duren nog tot en met 7 januari 2020 dus je hebt nog alle tijd om van de kerstsfeer in Zagreb te gaan genieten. Wat mij betreft zijn de onderstaande advent locaties in Zagreb een bezoek meer dan waard.

 1. Advent na Ŝtrosu
 2. Advent in de tunnel
 3. Advent Kod Matoša
 4. Advent on Zrinjevac
 5. Baš Naš, Advent op de Klovićvevim Dvorima
 6. Bezoek het Ledeni Park met de ijsbaan, Advent op European Square

Kerstmarkt Zagreb

Kerstmarkt Zagreb, beste van Europa

Bezoek het Ledeni Park met de ijsbaan

Het Ledeni Park kan je niet missen tijdens je bezoek aan Zagreb. Reis je met de trein vanaf de luchthaven van Zagreb naar de stad dan stap je recht voor het park uit het Centraal Station. Er is een gigantische ijsbaan waar je rondjes kan schaatsen door het park en uiteraard zijn er genoeg barretjes om wat te drinken.

Ledeni Park - Zagreb

Advent on Zrinjevac

Vanuit het Ledeni Park kan je richting de stad lopen langs ‘Advent on Zrinjevac’. In dit kleine parkje vind je aan weerszijden van het looppad mooie houten witte kramen waar je van alles kan kopen. Midden op het plein staat een podium waar de hele dag door diverse bands optreden. Vooral in de avond wordt het hier erg gezellig.

Advent on Zrinjevac

Advent in de tunnel

Voordat je naar de bovenstad (Gradec of Grič) gaat moet je naar de ‘Advent u Tunelu‘. De Grič-tunnel is een voetgangerstunnel in het centrum van Zagreb dat zijn naam dankt aan de historische wijk Grič die zich boven de tunnel bevind. Na je bezoek aan de tunnel kan je met de kabelbaan die erboven ligt naar de bovenstad, dat scheelt je weer lopen en met een ZAGREB CARD kan dit gratis.

De tunnel werd gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog als bescherming tijdens de oorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werd de tunnel niet meer gebruikt tot er in de jaren ’90 rave-party’s werden georganiseerd. Sindsdien werd er steeds meer georganiseerd in de tunnel en sinds 2016 is de Grič-tunnel een vaste locatie tijdens het adventprogramma in Zagreb.

Je kan de voetgangerstunnel normaal gesproken aan twee kanten betreden, of via Radićeva Street 19 of via Mesnička Street 19 tussen 09.00 uur in de ochtend en 21.00 uur in de avond. Tijdens de adventperiode kan je de tunnel alleen via Mesnička Street 19 betreden. De 3,5 tot 5,5 meter brede tunnel Grič is 350 meter lang en wordt tijdens ‘Advent u Tunelu‘ compleet versierd.

Tunnel Zagreb

Advent Kod Matoša

In de bovenstad zijn er drie kerstmarkten die je moet bezoeken. De eerste is; ‘Advent Kod Matoša’. Deze advent locatie bevind zich zodra je de Zagreb kabelbaan uitstapt aan de rechterkant van de Lotrščak Tower. Voor de toren loopt een wandelpad ‘Strossmayerevo šetalistše’. Ik vind dit een van de leukste advent locaties in Zagreb. Hou je van leuke foto’s maken dan is dit zeker een ‘Instaspot’.

Ze hebben er flink wat werk van gemaakt om hier de leukste accessoires te plaatsen en de boel flink te versieren in kerstsferen. Ik raad je aan om hier zowel overdag naar toe te gaan en in de avond nog eens terug te keren als het donker is. Aan het einde van het pad heb je een prachtig uitzicht op de Kathedraal van Zagreb. Je kan hier ook de trap naar boven nemen naar ‘Baš Naš, Advent op de Klovićvevim Dvorima’.

Advent Kod Matoša

Advent na Ŝtrosu

Ben je met de kabelbaan naar boven gegaan dan kan je uitstappen en naar links lopen, voor ‘Advent na Ŝtrosu’. De Lotrščak Tower in het midden maakt een scheiding tussen de twee adventlocaties; ‘Advent Kod Matoša’ en ‘Advent na Ŝtrosu’. Direct aan je linkerkant bevind zich een podium met jawel, de kerstman, die moet je toch gezien hebben als je een bezoek brengt aan de kerstmarkt in Zagreb.

Loop je vanuit hier met de trap naar boven dan sta je in het mooi verlichte park Park Bele IV voor de Lotrščak Tower. Iets verder doorlopen naar links en je kan van de romantische setting genieten in Park Grič. Hier staan namelijk een aantal van de in totaal 239 gaslampen. Het licht hiervan maakt het extra speciaal om hier even te genieten.

Advent na Ŝtrosu

Baš Naš, Advent op de Klovićvevim Dvorima

Als je Park Grič weer uitloopt naar rechts kom je vanzelf bij de derde adventlocatie in de bovenstad, ‘Baš Naš, Advent op de Klovićvevim Dvorima’. Ook hier moet je zowel overdag als in de avond een keer naar toe. Aan het einde vind je het panorama uitzichtpunt van Zagreb. Een must om naar toe te gaan en een foto te maken van het uitzicht op de kathedraal.

Hier kan je helemaal los gaan wat eten en drinken betreft. Je vind er kramen met de beste burgers van de stad, je kan er schaatsen op een mini ijsbaan en je kan genieten van een drankje op de terrassen die bovenop de kerststallen zijn gebouwd.  Alle drie de locaties in de bovenstad zijn er vooral om jouw inwendig te verwennen, wil je iets leuks kopen dan kan je dat het beste doen bij de kerstmarkten in Zagreb in de benedenstad.

Baš Naš, Advent op de Klovićvevim Dvorima

Doen omgeving Zagreb, bezoek SalajLand

SalajLand is het landgoed van de familie Salaj. Meneer Salaj begon ooit met het plaatsen van 2000 lampjes in zijn tuin. Inmiddels is het uitgegroeid tot een lap grond van 3 hectare waar in de wintermaanden 5 miljoen lampjes branden, 5 miljoen! Van heinde en verre reizen mensen naar Salajland om deze bijzonder verlichte wintertuin te zien en te wandelen langs alle mooie verlichting.

Kan jij geen genoeg krijgen van de kerstsfeer? Vanaf Zagreb reis je als het verkeer meezit in iets meer dan een uur naar Salajland. Zorg dat je warme kleren, een muts en handschoenen aan hebt want op deze open vlakte in het binnenland van Kroatië kan het aardig koud zijn.

*Voor meer informatie en tickets bezoek de website. Navigeer naar Salajland.

SalajLand Croatia Zagreb

Zagreb bezienswaardigheden

Een citytrip Zagreb is altijd een goed idee. In de zomermaanden is het heerlijk vertoeven in de parken en op de vele terrassen en in de winter moet je tijdens de adventperiode naar Zagreb gaan. Dan is de stad zo mooi versierd en is er nog meer te beleven. Als je zorgt dat je minimaal 48 uur in Zagreb bent dan heb je alle tijd om rustig de bezienswaardigheden in Zagreb te ontdekken. Een kleine gekke verrassing, wandel naar de ‘Ulica Pavla Rittera Vitezovica, spot jij de muizen op het dak?

 1. De bekendste bezienswaardigheid in Zagreb, de St. Marks Church.
 2. Bezoek het Museum of Broken Relationships.
 3. Ga omhoog met de kabelbaan, de Zagreb funicular, de kortste in de wereld.
 4. Zorg dat je om 12.00 uur bij de Lotrščak Tower bent voor het kanonshot.
 5. Uitkijken over Zagreb? Ga naar het 360° Observation Deck in Zagreb.
 6. Aansteken van de gaslampen, elke dag na zonsondergang.

Bezienswaardigheid in Zagreb, de St. Marks Church. 

De Sint Markuskerk is de bekendste bezienswaardigheid in Zagreb. Vooral het kleurrijke pannendak is bijzonder. De kerk werd tussen 1876 en 1882 verbouwd door de Duitse architect Herman Bolle en hij ontwierp ook dit dak. Op de tegels van het pannendak zie je het wapen van Zagreb en het wapen van Kroatië. Je kan helaas de kerk niet in, die wordt alleen open gesteld bij speciale gebeurtenissen.

Bezienswaardigheid in Zagreb, de St. Marks Church

Museum of Broken Relationships

Of het nou met een partner is, een vriendin of een familielid. Iedereen heeft wel eens de pijn en verdriet van een verbroken relatie ervaren. In het Museum of Broken Relationships komt dit allemaal samen. Ik vind het geniaal dat er een paar artiesten zijn die bedacht hebben om allerlei ervaringen van mensen te delen in een museum. Het staat zo dichtbij. Als je door het museum wandelt en alle bijschriften leest zal je soms een traan laten omdat het zo’n zielig verhaal is, of een lach omdat je het je eigenlijk niet kan voorstellen wat er gebeurd is.

Ook de shop heeft de leukste producten, iedereen kent wel iemand om bijvoorbeeld een ‘Bad Memories Eraser’ cadeau te geven. En wil je een vriendin die het moeilijk heeft opvrolijken? In de shop verkopen ze ook een ‘Peel it to Heal it en Make a clean break’ zeep en srub. Zo heb je zeker weten een origineel wellness cadeau te pakken om je vriendin mee op te vrolijken. Het museum heeft de ‘Kenneth Hudson Award gewonnen voor het meest innovatieve museum in Europa. Je vind het museum in het Kulmer Palace in het historische Upper Town. Heb je een ZAGREB CARD? Dan kan je hier gratis naar binnen.

Zagreb bezienswaardigheden

Ga omhoog met de kabelbaan in Zagreb

Zagreb kent een ‘Lower Town’ een ‘Upper Town’. De wandeling naar boven is prima te doen maar het leukste is om met de funicular naar boven te gaan. Daarbij kan je dan gelijk weer wat van je bucketlist afstrepen want de kabelbaan in Zagreb is de kortste funicular in de wereld. Heb je een ZAGREB CARD? Dan kan je die hiervoor gebruiken en gratis naar boven.

Kanonschot bij Lotrščak Tower, elke dag 12.00 uur

Je hebt van die steden waar ze elke dag nog een kanonschot afschieten. Ik heb het eerder gezien in St. Petersburg en op Malta is het zo’n toeristische attractie geworden dat ze daar in de zomermaanden twee keer per dag kanonschoten in Valleta afvuren.

In Zagreb wordt er elke dag om 12.00 uur vanuit het bovenste rechter gelegen raam van de Lotrščak Tower een schot afgevuurd. Het is niet dat je een heel kanon ziet, je moet goed omhoog kijken en dan zie je de loop van het kanon in het raam staan. Zet je camera maar op snel fotograferen om het vast te leggen.

Kanonschot bij Lotrščak Tower

Uitkijken over Zagreb vanaf het 360° Observation Deck 

Midden in het centrum van Zagreb, op de Ilica 1A vind je het Zagreb 360° Observation Deck. Dit is de plek waar je over heel Zagreb kan uitkijken. Helaas had ik er geen tijd voor maar een uitkijkpunt bezoeken in een stad is wat mij betreft altijd een goed idee. Heb je een ZAGREB CARD dan kan je gratis naar het uitkijkpunt.

Aansteken van de gaslampen, elke dag na zonsondergang

Wat mij betreft is het een van de bijzonderste banen die je kan hebben in Zagreb, het aansteken van de gaslampen. De ‘Upper Town’ in Zagreb telt maar liefst 239 gaslampen. Elke dag worden die na zonsondergang met de hand aangestoken. Wat een werk! Loop zeker even door het mooi verlichte Park Grič.

Park Grič - Zagreb

Winkelen in Zagreb

In ‘Lower Town’, oftewel de benedenstad vind je de meeste winkels in Zagreb. Ben je van plan om te gaan winkelen in Zagreb dan moet je rekening houden met de openingstijden in de weekenden. Doordeweeks shoppen in Zagbreb kan de hele dag, de meeste winkels zijn geopend van 09.00 uur in de ochtend tot 20.00 uur in de avond. Zelfs veel musea zijn in Zagreb tot 20.00 in de avond geopend. Ideaal tijdens een korte stedentrip.

Op zaterdag gaan de meeste winkels ook om 09.00 uur open maar ze sluiten erg vroeg, meestal al rond 14.00 uur. En op zondag zijn de meeste winkels niet eens open. Dus wil je gaan shoppen in Zagreb dan kan je dat het beste vroeg in de ochtend doen of zorgen dat je op een doordeweekse dag in Zagreb bent. Op het Dolacplein in Zagreb is iedere dag een markt waar je voornamelijk groenten en fruit kan kopen en enkele souvenirs zoals die fijne paarse lavendel zakjes.

De geuren van Zagreb mee naar huis

Vind jij het leuk om rond te snuffelen en wil je een uniek wellness cadeau mee naar huis nemen? Ga dan zeker naar de boutique winkel; ‘Notes of Zagreb‘. In de mooie flesjes in deze winkel heeft de eigenaresse geprobeerd de typische geuren van de stad te versmelten in de lijn van wellness producten. Wil je een uniek wellness cadeau mee naar huis nemen? Wat dacht je van een diffuser; ‘The well of life’, een mist van ‘The Witch of Gritch’ of een eau de toilette van ‘Secret of the Bloody Bridge’. Je vind de winkel in de straat; ‘Skalinska Ulica’.

Winkelen in Zagreb

Zagreb Souvenirs

Je kan natuurlijk niet naar huis gaan zonder een paar souvenirs. Een mooi wellness cadeau voor jezelf is leuk om mee te nemen maar je moet beslist ook een mooi rood hartje kopen in Zagreb. De rode hartjes heten ‘Licitar‘ en hoewel ze er niet eetbaar uitzien, dat zijn ze wel degelijk. Inmiddels worden de rode hartjes niet alleen meer gemaakt om te eten maar ook om ter decoratie te gebruiken. De meeste Kroaten geven een rood hartje aan mensen van wie ze houden. Tijdens een trouwerij worden de koekjes vaak versierd met de namen van het bruidspaar erop.

Omdat de koekjes nog steeds op een traditionele manier worden gemaakt heeft UNESCO in 2010 de licitar hartjes op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed geplaatst. De rode hartjes zijn enorm populair. Werden ze vroeger alleen gegeten tegenwoordig hangen de kerstbomen vol met hartjes, kan je sieraden kopen met de hartjes en natuurlijk allerlei souvenirs. Wil je zeker weten dat je een origineel hartje koopt, kijk dan of het een kwaliteitslabel heeft zoals het ‘toplo srce hrvatskoga puka’ (Kroatische warme hart).

ZAGBREB CARD

Wil je met het openbaar vervoer reizen en diverse musea bezoeken? Dan kan de ZAGBREB CARD een goede keuze zijn. Je kan de ZAGREB CARD voor 24 uur en voor 72 uur kopen. Vanaf het moment dat jij de ZAGREB CARD tekent en de tijd invoert is die geldig. Je kan met de ZAGREB CARD gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en je ontvangt bij 55 deelnemende winkels en restaurants korting.

Voor nog geen €15,- heb je een ZAGREB CARD voor 24 uur en voor €5,- meer heb je een ZAGREB CARD voor 72 uur. Dus al ga je twee dagen kan je nog steeds het beste de ZAGREB CARD van 72 uur kopen bij de toeristische informatie op het Ban Jelicica plein, in de grotere hotels of online.

Leuk hotel in Zagreb

Aan de rand van de stad, op loopafstand van het Centraal Station in Zagreb vind je het Canopy by Hilton Zagreb hotel. Een ideaal gelegen hotel voor een stedentrip Zagreb in de winter.

*Reserveer nu je overnachting bij Canopy by Hilton Zagreb City Centre

Leuk hotel in Zagreb

Vliegen naar Zagreb

Vanaf Nederland kan je eenvoudig naar Zagreb reizen. Er gaan dagelijks vluchten met Croatia Airlines vanaf Amsterdam Schiphol naar Zagreb. Ideaal is de korte vluchtduur, in 1 uur en 40 minuten sta je op het vliegveld van Zagreb.

*Boek je vliegtickets naar Kroatië via Transavia.
**Zoek naar goedkope vliegtickets Zagreb via Skyscanner
.

Vliegen naar Zagreb

Reizen en vliegen naar Kroatië

Vanuit Nederland kan je vanaf Amsterdam Schiphol vliegen naar diverse luchthavens in Kroatië.

*Boek je vliegtickets naar Kroatië via Transavia.
**Zoek naar goedkope vliegtickets via Skyscanner.
***Wil je een auto huren in Kroatië? Het kan ook zonder creditcard.

Reizen en vliegen naar Split, Kroatië

Andere mooie kerstmarkten in Kroatië

Kroatië transformeert in een winterwonderland waar van alles te beleven is. Door het hele land zijn er gezellige evenementen, van een chocoladefestival tot kleurrijke kerstmarkten. De kerstmarkt in Zagreb is al drie keer uitgeroepen tot; ‘Beste kerstmarkt van Europa’ en nu mag ook de Kroatische Opatija pronken met een mooie vermelding. Advent in Opatija is opgenomen op de lijst van “ Best Christmas Lights ” van Europa. Merry Christmas!

 1. Advent aan zee in Opatija
 2. Zonnig kerstsprookje in Split

*Bekijk hier al onze tips met uitgebreide info over kerstmarkten in Kroatië.

Advent aan zee in Opatija, Kroatië

Reistips voor vakantie in Kroatië

Ga jij een rondreis maken door Kroatië? Wil je nog wat extra reisideeën op doen? Check dan ook even de onderstaande tips voor een vakantie in Kroatië.

 1. Vlieg naar Zadar in Kroatië
 2. Bezoek een Filigran zilversmid in Split
 3. Kroatië, het land van Game of Thrones.
 4. Bezoek Nationaal Park Krka in Kroatië.
 5. Bezoek de groene en blauwe grot in Kroatië.
 6. Bezoek al deze bezienswaardigheden in havenstad Split
 7. Geniet van een wellness vakantie en ga kuren in Kroatië.
 8. Deze bezienswaardigheden op het eiland Vis moet je zien.
 9. Kies voor vakantie in stacaravan met bubbelbad in Kroatië
 10. Bezoek de mooiste kerstmarkt van Europa, Advent in Zagreb
 11. Huur een auto in Kroatië zonder creditcard voor een rondreis
 12. Maak een rondreis en combineer autovakantie Kroatië met Slovenië.

 

Reistips voor vakantie in Kroatië

Zou jij ook wel eens de kerstmarkt in Zagreb willen bezoeken?

Print Friendly, PDF & Email