Hou je van kastelen en wil je niet te ver rijden? Volg dan mijn kastelen route in Duitsland net over de grens. Op vakantie met je eigen auto en genieten van een mini roadtrip in de grensstreek.

Kastelen route Duitsland

Tijdens mijn weekend weg verbleef ik vlak over de grens in Bad Bentheim. Bad Bentheim is het ideale startpunt voor een mini roadtrip en het rijden van een kastelenroute in Duitsland. In Bad Bentheim vind je namelijk al het eerste kasteel. Ga bij aankomst langs ‘Touristinformation Bad Bentheim‘ (Schlossstraße 18) en haal de ‘Gärten & Schlösser, tuinen en kastelen‘ route op.

Aan de hand van die kaart hebben wij onze Duitse kastelenroute uitgestippeld. Op de onderstaande Google Maps kaart heb ik aangegeven waar je de onderstaande vijf Duitse kastelen kan vinden. In totaal hebben wij een middag, zeg vier uur, rondgereden langs alle kastelen. Uiteraard kan je afhankelijk van je eigen reisplanning nog veel meer kastelen bezoeken in de omgeving. Als in de lente alles weer in bloei staat zijn ook het bezoeken van de tuinen de moeite waard.

Kastelenroute - Burchtenroute Duitsland

Kasteel Bad Bentheim - Kastelenroute

Kasteel: Burg Bentheim

De burcht in Bad Bentheim werd al bewoond in de 11e eeuw. Het is een stevig vestingcomplex dat hoog boven Bad Bentheim uittorent. De ommuurde burcht is gebouwd op de rotsen en bestaat uit dikke zandstenen muren, van de beroemde Bentheimer Sandstein. Het complete dorp is nog geheel intact. Bijzonder is dat het slaapvertrek was gereserveerd voor onze toenmalige Nederlandse Koningin Emma. Tot aan haar dood in 1934 ging zij in de zomer regelmatig naar Bad Bentheim. Voor de Tweede Wereldoorlog was er een sterke band met het Nederlandse koningshuis. Stap na je bezoek in de auto om te starten met de Kastelenroute Duitsland.

Openingstijden Burg Bentheim
Van 1 maart tot en met 1 november is het kasteel dagelijks van 10:00 tot 18:00 uur geopend, entree tot 17.15 uur. Van 2 november tot 28 eind februari is het kasteel geopend op dinsdag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag 10:00 tot en met 17:00 uur. Volwassenen betalen €5,- toegang.

Burg Bentheim - Kastelenroute

Kasteel: Haus Welbergen

In het noorden van het Münsterland vind je verscholen in de bossenn Haus Welbergen. Hoewel ik naar Haus Welbergen reed om het kasteel te bekijken gaan de meeste mensen hiernaar toe voor de tuin op het eiland. De tuin is onderdeel van de EGHN, (European Garden Heritage Network.

Het meest waardevolle wat Haus Welbergen herbergt is een deel van de correspondentie tussen Baron von Fürstenberg en de prinses van Gallitzin. Eind jaren ’20 werd de waterburcht aan bankier Jordaan van Heek verkocht. Na de dood van zijn weduwe ging Bertha Jordaan van Heek House Welbergen met een groot grondbezit in een stichting die de naam van de oprichter Bertha Jordaan van Heek draagt. Het kasteel zelf is niet geopend voor publiek, de binnenplaats is wel te bezichtigen via de ophaalburg.

Haus Welbergen - Munsterland

Kasteel: Steinfurt

Steinfurt, een knus Duits stadje dat niet alleen het bezoeken waard is voor het kasteel. Neem beslist even de tijd om hier door de straatjes te dwalen. Schloss Steinfurt staat op dezelfde plek als waar men in 1129 begon met het bouwen van een burcht. Burcht Steinfurt is geheel door water omgeven en in bezit van de adellijke familie, Von Bentheim-Steinfurt. Het kasteel is niet geopend voor bezichtigingen.

Burchtenroute Duitsland

Burchten- en kastelen route Duitsland

Tijdens deze roadtrip testten wij de nieuwe Nissan Micra, lees hier alles over onze Nissan Micra ervaringen!

Kasteel: Schloss Darfeld

Kasteel Darfeld, in het Duits Schloss Darfeld is een waterburcht nabij Dalfeld in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Kasteel Darfeld is een van de kastelen in de ‘100-Schlösser-Route’ door het MünsterlandGerhard Gröninger bouwde het kasteel op de fundamenten van Haus Darfeld in 1616. Sinds 1680 is het kasteel in handen van de familie Droste zu Vischering. Nadat het door een brand deels verwoest was, is het in 1904 herbouwd. Het kasteel is niet van binnen te bezoeken.

Het kasteel is gelegen in een natuurgebied waar je niet met de auto mag rijden. Je kan je auto buiten de oprijlaan parkeren en het gebied in wandelen om het kasteel enigszins van dichtbij te bewonderen.

Schloss Darfeld - Kastelenroute

Kastelenroute Duitsland

Kasteel: Schloß Ahaus

In opdracht van de Münsterse prins-bisschop Frederik Christiaan van Plettenberg werd in 1688 gestart met de bouw van Slot Ahaus. Bijzonder is dat op het terrein van het slot een Schoolmuseum is gevestigd. Iedereen heeft herinneringen aan de schooltijd en hier kan je daarop terugkijken.

Alleen de vorstenzaal en de orangerie, met beeldhouwwerken van J.W. Gröninger, kunnen worden bezichtigd op afspraak. Het kasteelpark is dagelijks geopend. Kasteel Ahaus is het laatste kasteel in deze Kastelenroute Duitsland.

Kasteel Ahaus

Tips voor Roadtrips

Hou je van roadtrips? Bekijk dan ook deze tips:

Zou jij ook wel eens een kastelen route in Duitsland willen rijden?

Print Friendly, PDF & Email