Tijdens mijn eerste roadtrip door Slovenië werd ik verrast door de veelzijdigheid van dit mooie land. Ik was er voor het eerst in 2016 en sindsdien ben ik dol op reizen naar Slovenië. Smaragdgroene rivieren tot de hoofdstad Ljubljana met hippe hotspots en van prachtige watervallen tot het industriële stadje Maribor met heerlijke wijnen. Een van mijn laatste stops was het kleine plaatsje Olimje, (250 inwoners) dat deel uitmaakt van de Sloveense gemeente Podčetrtek. Een dorpje dat zelfs een Europese Award voor mooiste landschap won ooit.

Laat je verrassen in het Sloveense Olimje

In eerste instantie werd ik naar Olimje gelokt omdat daar midden in de natuur een enorm wellness resort verscholen ligt, Terme Olimia. Jaarlijks reizen hier duizenden toeristen naar toe om te genieten van alle wellness faciliteiten en spa mogelijkheden. Het wellness centrum is net buiten het pittoreske dorpje gelegen dat je beslist moet bezoeken.

Maar er is meer in Olimje, veel meer! En daarom was ik zo blij dat ik in december 2021 weer een bezoek bracht aan Olimje. De eerste keer was dus in juni 2016 en nu in de wintermaand december. In al die jaren is Jelenov Greben nog precies zoals ik mij had voorgesteld.

Een heerlijk plek waar je kan genieten van de Sloveense gastvrijheid, de natuur, van dieren en kan ontspannen. Het enige wat anders is, is dat het groter is geworden. Er is nu een productiecentrum bijgebouwd waar nog meer Sloveense lekkernijen worden geproduceerd. En het restaurant is ook verder uitgebreid.

In 2016 werd ik meegenomen over het enorme landgoed door Karolina Ježovnik, dochter van een familie die al tientallen jaren werken aan een prachtige onderneming op de Sloveense heuvels. Karolina blijkt net bevallen te zijn van haar eerste kind, het is haar vader die ons nu alles verteld over deze fijne plek. Dit artikel is een mix van mijn ervaringen in 2016 en 2021.

*Bekijk hier alle bezienswaardigheden in Olimia en Podčetrtek.
**Check de prijzen en beschikbaarheid van Jelenov Greben in Podčetrtek.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Vakantie natuur Slovenië

Bezienswaardigheden Olimje Slovenië

Een oase van rust bij Jelenov Greben in Slovenië

Karolina is een jonge meid die niet zoals zovelen naar de stad is vertrokken. Als ik de kronkelende weg volg door de heuvels van Slovenië begrijp ik als ik aankom direct waarom Jelenov Greben haar thuis is. Haar ouders zijn namelijk de trotse eigenaren van een gigantische ranch in Slovenië.

Haar opa is de stichter van het familiebedrijf die we bij aankomst op het landgoed nog actief aan het werk zagen langs de kant van de weg. De hele familie zet zich in om Jelenov Greben te onderhouden en de mogelijkheden verder uit te bouwen.

Voor Karolina is het allemaal de normaalste zaak van de wereld maar al snel merk ik ook bij haar dat ze er best wel eens bij stil staat hoe bijzonder het is wat ze doet en waar ze woont. “Heidi in de Sloveense bergen“, grapt ze als ze over zichzelf verteld. Met een klein gevoel van jaloezie laat ik mij door Karolina rondleiden over de enorme ranch. Ik droom weg en beeld me in dat ik wakker wordt in een van de prachtige kamers en uitkijk over het landgoed waar meer dan 300 hertjes wonen.

*Check de prijzen en beschikbaarheid van Jelenov Greben in Podčetrtek.

Ontspannen en genieten bij Jelenov Greben

Vakantie Slovenië in de buurt van Kroatië

Slovenië bezienswaardigheden

Hertjes voeren bij Jelenov Greben

Vanuit het niets schreeuwt Karolina ineens luidkeels: “Pikaaaaaaa, Pikiiii, Pikaaaaa, Pikiiiii”. Nu is het haar vader die luidkeels; “Pikaaaaaaa, Pikiiii, Pikaaaaa, Pikiiiii” roept. Ik kijk om me heen en hoor in de verte hoefgetrappel. Vanuit alle kanten komen er hertjes aangerend. Ik ben een enorme dierenliefhebber en grijp met mijn hand in de emmer vol mais. Het is fijn om hier weer te zijn en dezelfde ervaringen nogmaals te beleven!

Ik stap de enorme groep toegesnelde herten tegemoet en weet niet welk hertje ik als eerst wat mais zal geven. Voor mij zijn dit soort momenten echt totale geluksmomenten. De wereld staat even stil en ik ben daadwerkelijk in het hier en nu. Ik blijf op- en neer naar de emmer lopen en probeer alle herten iets lekkers te geven.

Jelenov-Greben-Olimje-Slovenie

Hertjes voeren bij Jelenov Greben

Hertjes voeren bij Jelenov Greben

Jelenov Greben Slovenië

Geniet van lokale producten bij Jelenov Greben

De tante van Karolina staat in de winkel en verkoopt lokaal geproduceerde producten, van zoete jams tot kaasjes en niet te vergeten, hertenknuffels. Haar oom runt het restaurant dat een terras heeft waarvan je uitkijkt over het landgoed. De door haar vader verbouwde kelder is inmiddels af en omgetoverd tot wijnkelder waar je ook diverse Sloveense wijnen kan proeven.

Karolina trakteert ons op een drankje en laat zien hoe de omgeving eruit ziet in andere seizoenen. Ik ben verkocht, ik zou dolgraag nog eens terug gaan in de winter schreef ik in 2016. Hier ben ik dan, 6 jaar later sta ik er, alleen niet met een dik pak sneeuw wat extra leuk was geweest. In 2016 schreef ik: “ik zie mezelf al lekker door de sneeuw struinen met een emmer vol mais, genieten van een Sloveense en daarna lekker opwarmen in de hottub achter het enorme raam op de top van de heuvel”.

Streekproducten - Jelenov Greben

Ontspannen en genieten bij Jelenov Greben

Lokale producten Slovenië

Ontspannen in Wellness Lara

Iedereen die op de ranch werkt is ontzettend gastvrij en waar je ook vandaan komt je wordt met open armen ontvangen. Karolina haar zusje Lara runt het hotel en verzorgt de wellness mogelijkheden in Wellness Lara.

Bij Wellness Lara kan je ontspannen met uitzicht op de heuvels! Zweet het uit in de sauna, bubbel met uitzicht, relax bij de openhaard en kijk vanaf het relaxbed naar de loslopende hertjes. Puur genueten in Slovenië!

Jelenov Greben - Wellness Lara

Jelenov Greben - wellness

Vakantie Slovenië

Wellness Hotel Slovenië

Reistips in de omgeving van Olimje

Hoe pittoresk Olimje ook mag zijn, er is genoeg te doen. Verblijf je op de ranch van Jelenov Greben check dan zeker deze 4 tips voor de omgeving en de bezienswaardigheden in Olimje. Meer weten? Je kan er hier uitgebreider over lezen.

  1. Olimje’s chocoladefabriek;
  2. De kloosterapotheek van Olimje;
  3. Genieten van Wellness bij Terme Olimia;
  4. Beklim de “Tower of Health & Joy in Podčetrtek.

*Check de prijzen en beschikbaarheid van Jelenov Greben in Podčetrtek.

Kloosterapotheek - Olimje

De kloosterapotheek van Olimje

Ben jij ook wel eens in Olimje geweest of staat het nu op je bucketlist?

Reisvideo Slovenië

Ik heb een reisvideo gemaakt van mijn totale reis door Slovenië in 2016. Heb je reisplannen voor een roadtrip door Slovenië? Bekijk dan zeker de reisvideo voor een impressie van de bestemming.

Meer reistips voor Slovenië?
Op uitnodiging van “Mijn Slovenië” maakte ik een roadtrip van een week in 2016. Wil jij meer informatie over de mogelijkheden qua reizen en wat je allemaal kan doen in Slovenië? Bezoek dan de website Mijnslovenie.com. Ik heb inmiddels al vele artikelen geschreven over Slovenië, check hiervoor mijn Slovenië pagina. Deze keer (december 2021) was ik op uitnodiging van het Nationale Verkeersbureau van Slovenië in het land.

Print Friendly, PDF & Email