De Japanse Tuin op Landgoed Clingendael in Den Haag is een pronkstuk dat twee keer per jaar wordt opengesteld voor het publiek. Het is een zeer kwetsbare tuin en daarom maar een aantal weken per jaar, in het voor- en najaar te bezichtigen.

Het is de enige en grootste, 6800 m2, Japanse tuin in Nederland uit het begin van de 20e eeuw en daarom een bijzondere culturele en historische waarde. Gister ben ik na lange tijd weer eens gaan wandelen tussen de zeldzame bomen en planten.

Grootste Japanse Tuin van Nederland

De toenmalige eigenaresse van het Landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen, heeft de Japanse Tuin in Den Haag in het begin van de 20e eeuw aangelegd. Tijdens haar reizen door Japan verzamelde zij diverse items zoals lantaarns, een watervat, beeldjes en zelfs het rode bruggetje dat zij allemaal liet verschepen naar Den Haag. Na een kleine wandeling door het bos kom je bij het toegangspoortje naar de tuin. Zodra je naar binnen stapt voel je de serene rust. Andere bezoekers fluisteren bijna als ze met elkaar praten en een van de bewakers let goed op dat niemand in deze tuin van het paadje afwijkt.

Er hangt een bijzondere sfeer. De frisgroene moslaag, een wijze Boeddha die je aankijkt, de twee felrode bruggetjes en de boom met de rode takken die als favoriet dient bij iedere fotograaf. Het is een bijzondere plek die de moeite waard is om te bezoeken. Bekijk digitaal de Japanse Tuin op Landgoed Clingendael in Den Haag hier en zet de onderstaande data alvast in je agenda.

Openingstijden Japanse Tuin Clingendael Den Haag 2025

  • Voorjaar 2022: open van 1 mei tot en met 14 juni, van 9.00 tot 20.00 uur.
  • Najaar 2022: open van 15 oktober tot en met 30 oktober, van 10.00 tot 16.00 uur.

Japanse Tuin, het pronkstuk van Landgoed Clingendael

Japanse Tuin, het pronkstuk van Landgoed Clingendael

Japanse Tuin - Den Haag

Japanse Tuin - Den Haag

Japanse Tuin - Landgoed Clingendael

Uitzicht over de tuin

Japanse Tuin - Landgoed Clingendael

Japanse Tuin - Landgoed Clingendael

Uniek in Den Haag

Japanese Garden

Japanese tree

Tips bezoek Japanse Tuin?

Vanwege de kwetsbaarheid is de tuin een aantal weken in het voor- en najaar geopend.

  1. Hou er rekening mee dat buggy’s en honden niet zijn toegestaan.
  2. Voor rolstoel gebruikers is er een aparte ingang met een speciale route door de tuin beschikbaar.

Locatie Japanse Tuin Den Haag

Landgoed Clingendael is te bereiken via de hoofdingang aan de Wassenaarseweg of via de ingangen aan de Van Alkemadelaan, de Ruychrocklaan en de Van Ouwenlaan. Aan alle wegen kan je parkeren met de auto tegen betaling, alleen met pinpas. Stadsbus 18 stopt ook bij Landgoed Clingendael.

*Navigeer naar de Japanse Tuin in Den Haag.

Unieke en bijzondere tuinen

Wat vind jij van de Japanse Tuin op Landgoed Clingendael wel eens bezocht?

Print Friendly, PDF & Email