In 2013 heb ik acht maanden in Italië gewoond, drie maanden op het schiereiland Lido di Jesolo en vijf maanden in Toscane. Tijdens mijn drie maanden aan de Venetiaanse Riviéra woonde ik in het kleine plaatsje Cavallino en had ik alle tijd om de omgeving te verkennen. Van Venetië tot Caorle, van Verona tot Udine en van de drie eilanden, Murano, Burano en Torcello tot het ontdekken van de stranden bij Lignano Sabbiadoro.

Genieten aan de Italiaanse kust

In Europa vind ik Italië één van de fijnste vakantielanden. Natuurlijk ben ik een beetje bevooroordeeld omdat ik er acht maanden heb gewoond. Ik hou van de sfeer, de mensen, het eten en de veelzijdigheid. Ieder deel heeft zijn eigen charme en deze keer neem ik jullie graag mee naar het noordoosten van Italië. Populair vanwege de fijne brede zandstranden en de vele mogelijkheden in de buurt.

Zon- en strandaanbidders kunnen volop genieten. Het acht kilometer lange zandstrand is de trots van Lignano Sabbiadoro aan de Venetiaanse Rivièra. Het strand ligt tussen de Golf van Venetië en de Lagune van Marano. Wat mij betreft de ideale plek om te zonnen op het strand en wat actiefs te gaan doen op het water en/of de Adriatische Zee op te varen. Het Green Village Resort is een fijne uitvalsbasis. Het ligt op 5 minuten van de zandstranden en om helemaal tot rust te komen is er ook een uitgebreid wellnesscentrum met faciliteiten als een sauna en Turks bad.

Green Village Resort - Lignano

Wat te doen in Lignano en omgeving?

1. Ontdek Venetië

Wat mij betreft moet iedereen een keer in Venetië geweest zijn. Het hoogseizoen raad ik af voor een bezoek maar het laagseizoen is de perfecte tijd om Venetië te ontdekken. Vanaf Lignano rij je in een dik uur naar Venetië of je kan naar de uiterste punt van Lido di Jesolo, Punta Sabbioni rijden, daar de auto parkeren en met de boot naar het wereldberoemde San Marco plein reizen. Ben je toch in het hoogseizoen op vakantie laat je dan niet afschrikken maar zorg dat je al vroeg op pad gaat en net zoals de Italianen op het heetst van de dag uitgebreid gaat lunchen. Tip; koop van te voren tickets als je bepaalde musea wilt bezoeken zodat je niet in de wachtrij hoeft te gaan staan.

Venetië-SanMarco-plein

2. Combitrip Murano – Burano en Torcello

Je kan natuurlijk in de haven van Lignano vast wel een schipper vinden die je wil vervoeren naar de drie bekendste eilanden van de Venetiaanse Lagune. Zo niet, dan rij je gewoon naar Punta Sabbioni en pak je daar de watertaxi voor een dagtrip naar de eilanden, Murano, Burano en Torcello. Een bezoek aan een glasblazerij op Murano mag niet ontbreken en check goed als je een souvenir van glas koopt of het echt is en niet in China is gemaakt. Zelfde geldt voor het kant waar het eiland Burano bekend om is. Torcello is een mooie afsluiter omdat het totaal anders is als de andere twee eilanden en je hier in alle rust je indrukken van de dag kan verwerken.

Murano-Venetie-Italie

3. Natuurpark Valgrande Bibione

Even geen goudgele stranden meer en weg van de zoute zeelucht. Trek een dag uit om te genieten in het groen om te genieten van de natuur en de frisse lucht in natuurpark Val Grande, nabij Bibione. Je kan er wandelen onder leiding van een gids of zelf op pad gaan. Voor de paardrijfliefhebbers onder mijn lezers, je kan er ook paardrijden.

Paardrijden - Italie

4. Udine

In Udine heb ik een stop gemaakt toen ik op weg was naar mijn ’thuis’ voor een aantal maanden. Het is een fijne stad op ongeveer een uur rijden van Lignano waar je gewoon lekker kan genieten van het Italiaanse leven en rond kan slenteren rond het Piazza Matteotti. Het hart van het centrum wordt omringd door oude huizen met arcades.  Elke eerste zondag van de maand wordt op het midden van het plein ‘Il mercatino dell’antiquariato’, de antiekmarkt, gehouden. De stad wordt ook in één adem genoemd met de schilder Tiepolo. Zorg dat je de Arco Bollani gaat bewonderen en neem de trap omhoog naar de top van de heuvel waar je een kasteel vind.

Udine - Italie

5. Bezoek een operavoorstelling in de Arena di Verona

Je moet er in totaal vier uur voor in de auto zitten, heen- en terug, maar een bezoek aan de Arena di Verona voor een operavoorstelling moet je eens meegemaakt hebben. Tijdens de zomermaanden tot en met de eerste week van september zijn er diverse optredens in het grootste Romeinse amfitheater ter wereld. Ik vond het super bijzonder om mee te maken.

Operavoorstelling in de Arena di Verona

 

Ben jij wel eens in Lignano en omgeving op reis geweest?

Print Friendly, PDF & Email