De zaterdagochtend- en middag staan in het teken van de inzegeningen en het tekenen van de overeenkomst voor deelname aan de Palio di Siena.

Inzegening van de jockey

Alle jockeys die voor het eerst deelnemen aan de Palio di Siena worden ingezegend door de Aartsbisschop van Siena. Dit gebeurt om 07.30 uur in de ochtend in de kapel voor het Palazzo Pubblico op het Piazza del Campo. Tijdens de mis geeft de Aartsbisschop de jockey zijn bijnaam waar hij altijd naar genoemd zal worden ten tijde van de Palio. Jockey Giovanni Atzeni zijn bijnaam is bijvoorbeeld Tittia.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Tekenen van de overeenkomst

Rond 10.00 uur gaan alle jockeys onder leiding van de capitano van de contrada waar ze voor rijden naar het Palazzo Pubblico. Hier tekenen zij voor definitieve deelname aan de Palio, tot die tijd heeft de capitano het recht om de jockey nog te wijzigen. Omstreeks 11.00 uur komen ze één voor één naar buiten met de capitano aan hun zijde. Het is geen officiële gebeurtenis maar je kan wel gaan kijken. Inmiddels ken ik een aantal jockeys goed van gezicht dus weet ik wie er wanneer naar buiten komt.

Wachten op de jockeys bij Palazzo Pubblico          Tittia komt het Palazzo Pubblico uit na tekenen van de overeenkomst

In de dagen van de Palio volg ik de jockey Giovanni Atzeni, Tittia, die ik vorig jaar ook heb geïnterviewd. Hij rijdt dit jaar het paard Istriceddu voor de contrada Selva, het woud. De capitano van de contrada Selva is Gianluca Targeti. De contrada Selva heeft de meeste overwinningen behaald sinds de Tweede Wereldoorlog.

Inzegening van het paard

Rond de klok van 14.00 uur vindt in elke contrada die deelneemt aan de Palio de inzegening van het paard plaats. Het verschilt per contrada of dit in de kerk zelf plaats vindt of op het plein voor de kerk. In juli 2013 was ik bij de inzegening van het paard van de Oca, de ganzenwijk. Hier was de mis op het plein, zie foto.

Inzegening paard in de contrada Oca, ganzenwijk

Dit jaar ben ik bij de inzegening van het paard Istriceddu, die wordt gereden door Tittia voor de contrada Selva. De kerk is hier groot genoeg om het paard in de kerk te zegenen. De inzegening van het paard is één van de belangrijkste dingen voorafgaand aan de Palio en als buitenstaander dien je respect te tonen voor de bijzondere gebeurtenis. Voor sommige zal het misschien gek zijn om te zien hoe ver het gaat en dat een paard wordt gezegend in een kerk maar als je de achtergrond van de Palio kent dan zal je het begrijpen. De contrada Selva is vergeleken met andere contrada een redelijk open en kleine gemeenschap, (650 leden) en hier is meer mogelijk dan in andere wijken. Mocht je erbij willen zijn laat de contrada inwoners voorgaan bij de kerk en hoe graag je ook foto’s wil maken, toon respect en ga achter de inwoners staan en zet de flits uit.

Contradolio, inwoners Contrada Selva en gasten in de kerk

Ik blijf mij erover verbazen dat sommige mensen dit gewoon niet doen. Afgezien van het feit dat het respectloos is om het niet te doen kan een paard er ook van schrikken en dat wil je al helemaal niet in de kerk. Het paard is het belangrijkste bezit van een contrada tijdens de Palio dus kom ook nooit te dichtbij.

Stefano Marini neemt mij als één van de eersten mee naar binnen zodat ik het van dichtbij kan zien. Ik heb hem leren kennen toen ik de tickets kwam ophalen voor het diner, “La cena della prova generale”. Hij is de vice voorzitter van het hoofd van de contrada tijdens de Palio.

Als iedereen klaar staat spreekt de burgemeester van Selva, Fransesco Rinaldi, nog éénmaal tot het publiek om stil te zijn en geen foto’s te maken met flits. Dan is het tijd dat het paard Istriceddu de kerk kan betreden.

Fransesco spreekt de toeschouwers toe

Aan de hand van zijn verzorger, barbaresco Niccolo Rovai, komt het paard de kerk in lopen. Hij geeft het paard een laatste kus voor de zegening en draagt het paard over aan Tittia.

Barbaresco Niccolo met het paard Istriceddu

De priester van contrada Selva spreekt tot de inwoners en tot het paard. Na de eerste toespraak is het tijd om het paard te zegenen met wijwater. Voor katholieken is het heilig water omdat het door de priester is gezegend. De priester heeft een kwastl in zijn hand die hij nat maakt met wijwater waarmee hij vervolgens om het paard heen loopt en Istriceddu besprenkeld. Het paard zelf is wat onrustig en draait rondjes om Tittia heen.

Tittia met Istriceddu

Daarna pakt de priester een relikwie in de vorm van een kruis dat zowel door Tittia wordt gekust als door het paard. Daarna gaat de priester recht voor het paard staan met zijn armen in de lucht. Hij sluit de mis af en roept, “ga en kom terug als overwinnaar!”

De barbaresco komt eraan en leidt Istriceddu naar buiten. Iedereen begint te klappen en stroomt naar Tittia toe om hem succes te wensen voor de race. Als iedereen buiten is wordt er een grote kring gevormd om de ingang van de kerk waar de deuren van zijn gesloten. Als ik de trommels hoor in de kerk is het wachten op het opengaan van de deuren waardoor de deelnemers aan de, coreo storico, historische parade, naar buiten komen. Op het plein tonen zij als eerste aan de inwoners de kunst van het vlag zwaaien. Wil je hier meer over weten, lees dan mijn blog, “Wat is de Palio?”.

Vlag zwaaien in Contrada Selva

Vlag zwaaien in Contrada Selva

Vlag zwaaien in Contrada Selva

Het paard wordt naar het Palazzo Pubblico gebracht waar het zal wachten op de race van vanavond. De deelnemers aan de parade lopen na de demonstratie naar de Duomo waar ze, samen met de 17 andere contrade, zullen starten aan de weg naar het Piazza del Campo dat ze om 17.00 zullen betreden voor de parade.

Deelnemers aan de Corteo Storico          Deelnemers aan de Corteo Storico

Ik zeg mijn vrienden gedag met de woorden; “In boca al lupo” vrij vertaald, in de mond van de wolf. Dat wens je de inwoners toe voor de Palio, veel geluk!

 

© Alle foto´s in dit artikel zijn gemaakt door Henriëtte Bokslag en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.

Print Friendly, PDF & Email