Dat paarden mijn passie zijn weten jullie inmiddels wel en gelukkig ben ik niet de enige die gek is van deze edele dieren en overal ter wereld gaat paardrijden op reis. De Nederlandse Sietske is precies zo en woont inmiddels in Spanje waar ze ook diverse paardrijd tours aanbiedt. Ik interviewde haar over haar reizen met paarden, wat ze er zo bijzonder aan vindt, wat de gaafste rit ooit was en wat er nog op haar bucketlist staat.

Paardrijden op reis, het mooiste dat er is…

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Sietske Meerloo en ik organiseer avontuurlijke reizen voor vrouwen via VakanShe. Daarnaast train ik paarden en ruiters vanuit een holistische denkwijze met als uitgangspunt een betere balans voor beiden.

Wanneer kwam jij met paarden in aanraking?
Ik rijd al van kinds af aan en ik heb er altijd van gedroomd om een paard aan huis te mogen hebben. Die droom is nu werkelijkheid en ik geniet daar elke dag van.

Paardrijden op reis

Wat vind je zo mooi aan paarden en paardrijden?
Paarden zijn intuïtieve en intelligente dieren, waar wij nog veel van kunnen leren. Het zijn dieren waar je een band mee kan opbouwen en een paard kan echt je ‘buddy’ zijn. Paardrijden is voor mij een gevoel van vrijheid en een vorm van meditatie. Op een paard kan ik alles om me heen vergeten en volop genieten van het ‘nu’. En daarnaast is het iets wat je kan doen tot je oud bent, in het zadel op mijn 75e… dat zie ik wel zitten!

Paardrijden op reis

Wanneer reed je voor het eerst in de natuur en waar was dat?
Op de manege waar ik reed toen ik een klein meisje was, organiseerden ze in de zomer buitenritten door de velden en de bossen. Maar als je zo jong bent kan je daar nog niet zo van kan genieten. Toen ik een tiener was gingen we in de winter regelmatig rijden op het strand. Helemaal te gek vond ik dat!

Ga jij op elke reis paardrijden?
Ik probeer overal waar ik ben wel te rijden maar dan wel in de natuur. Ik houd wel altijd het welzijn van de paarden in gedachten. In Petra in Jordanië worden paarden aangeboden, maar het merendeel van de paarden ziet er niet fit en gezond uit, dus dan loop ik liever. Hetzelfde verhaal ging op voor de paarden en de ritten die aangeboden worden bij de piramiden in Egypte. Ik ga in september naar Marokko en kan me nu al verheugen op een strandrit daar.

Waar heb je paard gereden?
Ik heb paard gereden in Nederland, België, Oostenrijk, Bulgarije, Spanje, Jordanië, Abu Dhabi, Dubai en India.

Paardrijden op reis

Wat was de gaafste paardrijdrit die je ooit hebt gemaakt?
De reis die ik maakte in Rajasthan in India, was echt geweldig. Een lange week in het zadel op Marwari paarden, een bijzonder ras dat snel en behendig is en wat op de volbloed Arabier lijkt. Te paard door het mooie en kleurrijke Rajasthan was super omdat je toch op plekken komt waar je normaal niet zou komen. We reden langs akkers en door boeren dorpjes en van agrarisch ogende velden de woestijn in. We ontmoetten de lokale boeren die bij de water troggen voor de paarden ons met thee en verse melk op stonden te wachten. Super.

Interview Sietske over Paardrijden op reis

Welk soorten paarden heb je gereden, en heb je een favoriet?
In Spanje heb ik Andalusiër gereden, een paard dat niet te groot, solide en betrouwbaar is. In India reed ik de Marwari paarden, met hun mooie naar binnen gekrulde oren. Maar in Dubai heb ik veel Arabieren gereden en dat is toch wel even wat anders. Die hebben mijn hart gestolen. De volbloed Arabier is een paard dat gebouwd is voor snelheid. Als je op de rug van zo’n paard in rengalop door de woestijn gaat, met de wind door je haren…. dan doe je je ogen dicht en geloof je dat je vleugels hebt!

Waar zou je nog een keer willen paardrijden?
Namibië staat hoog op mijn bucketlist!

Ben jij wel eens op een paardrijd trip geweest?

Print Friendly, PDF & Email