Ik ben niet de enige paarden liefhebber die ook nog eens gek is van paardrijden op reis. Via Facebook leerde ik Brenda kennen. Een Nederlandse die haar hart heeft verloren aan Jordanië. Zij gaat dolgraag paardrijden in woestijn van Jordanië. Daarnaast organiseert zij indivuduele reizen op maat naar Jordanië en doet ze nog veel meer. Maak kennis met Brenda…

…over paardrijden in woestijn Jordanië

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Brenda van den Brink, ruim 8 jaar geleden geëmigreerd naar Jordanië. In Nederland was ik massage therapeut en schoonheidsspecialiste en importeur van La Cure Dode Zee cosmetica. In Jordanië ben ik gids te paard en per kameel door de woestijn en omgeving, nog steeds importeur van hetzelfde product voor Nederlandse schoonheidsspecialisten en wellnescentra. Masseer ik onze gasten met Arabische massages die ik heb geleerd van de Bedoeïenen in de woestijn. En organiseer ik diverse reizen in de woestijn waarbij ik meestal met onze gasten mee ga. Bovendien schrijf ik een boek over mijn woestijnleven.

Wanneer kwam jij met paarden in aanraking?
Ieder jaar gingen mijn ouders naar Petten om daar zes weken op de camping te staan. Vanaf een jaar of vier reed ik dan rondjes op de pony’s van de naastgelegen manege. Later werd de pony ingeruild voor een echt paard. Rijden leerde ik langs het strand en door de duinen. Van mijn eerste zelfverdiende salaris nam ik rijlessen. Ik leerde mijn nu ex kennen en hij bleek een paard te hebben. Waar ik niet op mocht rijden omdat hij nooit te genieten was. Hij sloeg altijd in het rond in zijn box, en toch lukte het mij om hem te borstelen in zijn box. Om van mijn rugpijn af te komen nam ik privélessen en op een dag stond dit zelfde paard voor me klaar. Het was een uitdaging om hem te rijden. Eenmaal bekent met al zijn truckjes ging ik alleen met hem het bos in. Waar we beiden veel plezier aan beleefden, hij was heel voorzichtig met mij. Een goede leerschool.

Wat vind je zo mooi aan paarden en paardrijden?
Het allermooiste is als je samen een band opbouwd. Met repect voor elkaar, met begrip voor de wensen en noden van de ander. Je bent samen een team. Paardrijden betekent voor mij vrijheid, lopen, draven, galopperen buiten de gebaande paden door de woestijn waar ik woon. Het voelt alsof je vleugels hebt om te vliegen naar onbekende bestemmingen, het avontuur tegemoet. Je hoofd is leeg met alleen aandacht voor elkaar en voor de groep. Vaak maken we meerdaagse ritten en dan staat nooit vast waar we terecht zullen komen en waar we gaan slapen. En slapen doe je buiten met je paard vlakbij, binnen gehoor en zichtsafstand. In slaap vallen met de geluidjes van je knabbelende paard. Een mooi leven. Ik vind paarden prachtige edele dieren en wil altijd alle tijd nemen om ze te begrijpen en om te horen wat ze te vertellen hebben. Ieder paard heeft heel duidelijk een eigen karakter en soms een speciale gebruiksaanwijzing. Ik houd er van om paarden in hun natuurlijke habitat te zien, vrij, liefst zonder halster, als kudde. Het ultieme is als ze jou opnemen in hun kudde. Vaak laten we de paarden vrij in de woestijn, ik geniet van hun bewegingen en observeer hoe ze zich onderling gedragen. Soms rennen ze, soms stoppen ze om aan wat struikjes te knabbelen.

Paardrijden in woestijn Jordanië

Wanneer reed je voor het eerst in de natuur en waar was dat?
Vanaf het begin op de pony door de duinen. Eenmaal op een paard langs het strand en door de duinen in Petten.

Op welke manier werk jij nu met paarden?
Iedere dag ben ik te vinden bij de paarden die vlakbij een kamp in de woestijn staan waar ze hun eigen leefruimte hebben en vrij kunnen lopen, met een zandduin en schaduw en schuilplaatsen. Ik maak meerdaagse paardentochten als gids te paard met onze gasten, altijd samen met mijn collega Bedoeïen Abdullah Alzwaydeh. Zijn er gasten in het kamp of in de omliggende kampen die willen paardrijden voor een uurtje of een dagdeel, dan begeleid ik de groep, soms is het er maar één. Ik train de paarden om ze geschikt te maken voor het werk met toeristen. En corrigeer gedrag dat niet wenselijk is in de groep. In mijn werk laat ik de paarden in hun waarde en overleg met ze. Alle paarden reageren op onze stem, we gebruiken geen zwepen of sporen.

Paardrijden Jordanië

Ga jij op elke reis paardrijden?
Sinds ik in Jordanië woon ga ik alleen nog maar naar Nederland om mijn familie en vrienden te bezoeken. Voordat ik in Jordanië woonde reisde ik veel, soms ging ik paardrijden soms niet.

Waar heb je paard gereden?
In Jordanië, in Marokko, in Frankrijk en op verschillende plaatsen in Nederland.

Wat was de gaafste paardrijdrit die je ooit hebt gemaakt?
Iedere rit is gaaf en bijzonder en anders als de vorige.  Sinds ik op paarden rijd met Arabisch bloed hoef ik niet meer op een ander paard rijden. Barq, het paard waarmee ik de groepen leid is vrij wild en zeer temperamentvol met een prachtig karakter. Hij is niet echt geschikt om er anderen op te laten rijden. Ik heb hem zelf geleerd om de groep te leiden toen hij nog maar 3 jaar was. In het begin wilde hij zodra je er op klom meteen weggalopperen. Hij kan het nog steeds maar kan nu ook heel rustig beginnen te lopen. In de woestijn de Wadi Rum zijn mijn paard en ik helemaal in ons element. Vakantie terwijl je aan het werk bent. Hoewel de verantwoordljkheid voor het welzijn van de ruiters en de paarden een zware druk kan zijn, geniet ik ook volop van de paardrijtochten. 

Welk soorten paarden heb je gereden, en heb je een favoriet?
In Nederland reed ik op ieder paard dat beschikbaar was zonder echte voorkeur, nu zijn het de Arabische paarden die mijn hart hebben gestolen.

Waar zou je nog een keer willen paardijden?
Ik heb mijn bestemming gevonden in Jordanië. Maar als ik de kans zou krijgen staan Mongolië, Patagonië en Namibië op mijn verlanglijstje.

Paardrijden woestijn Jordanië

Reizen door Jordanië met Brenda

Brenda heeft haar hart verloren aan Jordanië en laat jou graag zien wat Jordanië allemaal te bieden heeft. Dat hoeft dus niet een specifieke paardrijvakantie in Jordanië te zijn. Als jij een individuele reis op maat wil maken is Brenda de aangewezen persoon hiervoor. Bezoek haar website Jordan Desert Journeys voor meer informatie. Benieuwd naar meer verhalen over Brenda en haar leven met paarden in Jordanië? Volg haar verhalen dan op: Remembering a Desert Horse.

Reizen naar Jordanië

In 2016 heb ik zelf een rondreis door Jordanië gemaakt. Helaas leerde ik Brenda pas later kennen anders had ik zeker de kans gegrepen om haar te ontmoeten en samen een trektocht te paard door de Wadi Rum te maken. Je begrijpt, een trektocht te paard door Jordanië met daarna een Arabische massage staat op mijn wishlist. Nieuwsgierig naar mijn reiservaringen in Jordanië? Op mijn Jordanië reispagina vind je meer reistips voor Jordanië.

 Zou jij wel eens willen paardrijden in woestijn Jordanië?

Print Friendly, PDF & Email