De tribune is goed bezet. Vol verwachting kijken de mensen naar de opstelling van de paarden. De hekken schieten los en de spanning is te horen in de stem van de speaker. Mensen gaan staan om de eindspurt nog beter te zien en dan klinkt er luid gejuich en geklap. De bookmakers zijn druk aan het noteren om straks het gewonnen geld uit te kunnen keren. Dat is de Oostende Koerse.

Het laatste weekend van juni verbleef ik op uitnodiging van Toerisme Oostende in de Belgische badplaats Oostende. Elf maandagen lang staat de Wellington renbaan in het teken van draf- en galopraces tijdens Oostende Koerse. Als paardensportkenner en liefhebber mocht ik hier naar toe. Schuin hier tegenover ligt het Thermae Palace Hotel waar ik verbleef.

Oostende Koerse

Koning Leopold II stak veel geld in de ontwikkeling van de badplaats en bouwde onder andere de Wellington Renbaan. Oostende Koerse is een internationaal evenement dat in de paardensportwereld van de jaren ’70 beroemd was om haar baan en de deelname van goede paarden. Aan het eind van de jaren ’90 liep het publiek terug, de baan was verouderd en de grote namen bleven weg. Van de eens zo beroemde koersen was niets meer over en vijf jaar geleden werd de baan gesloten.

De huidige directe heeft de renbaan weten te redden en startte een renovatie en investeerde met vrienden in de opbouw. Sinds twee jaar staat de baan weer op de kaart en weten steeds meer mensen en stallen de weg weer te vinden naar Oostende. De droom is dat de Oostende Koerse weer wordt zoals het was in de ‘good old days’.

*Nieuwe paardrijdspullen nodig? Bekijk de webshop van Divoza.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Galoprace

De Oostende Koerse races

Op de baan worden zowel draf- als galopraces verreden. Bijzonder is ook dat de drafraces niet alleen plaatsvinden op de zandbaan maar ook op de grasvlakte. Er wordt samengewerkt met het Franse bedrijf Eurotiercé en zo kunnen er ook premium koersen worden georganiseerd die live worden uitgezonden op de Franse TV. Fransen houden van de paarden koers en in elke gemeente kan je bij een ‘Café-Bar-Tabac’ wedden op de rennen.

Drafraces

Sfeer op de Oostende Koerse

Op de maandag van de aftrap van het seizoen van de Oostende Koerse ben ik erbij. De deuren van de renbaan openen om 14.30 uur en de eerste ren is om 16.00 uur. Het is een bontgekleurd gezelschap van paardensportliefhebbers, gokkers en toeristen. De tribune is voor driekwart gevuld. De eerste paar races zijn om de drie kwartier en vanaf zes uur zijn er om het half uur races. In de grote hal kan je drinken en eten kopen, met bonnen.

Ik heb het geluk dat ik de drafraces mag vastleggen vanaf de hoek van de baan en bij de finish. Bij de galopraces kan ik ook bij de start komen en zie ik hoe de paarden in de startblokken worden geleid. Dan is het even wachten en als de starter met zijn vlag zwaait schieten de hekken open en sprinten de paarden naar voren.

Bij de tribune ontmoet ik even later Erik van de Berg, eigenaar van een stal in het Westland nabij Den Haag. Twee paarden van hem doen vandaag mee aan de drafrace. Erik; ‘het leuke van Oostende Koerse is dat er echt een sfeer is die op veel koersen mist. Hier leeft het en er komen ook veel onbekenden die een gokje wagen. Ik ben opgegroeid in de paarden maar hier is voor iedereen wat te doen ook als je niet van paarden houdt’. Zijn paard Winston C, startnummer 2, heeft de race niet gewonnen zie ik even later.

Start van de galopren

Start van de galopren

Gokje wagen, tips voor wedden op paarden

De paardenraces zijn niet alleen leuk voor paardensportliefhebbers maar ook voor mensen die wel van een gokje wagen houden. Je kan natuurlijk wedden op een paard met je lievelingsnummer of het paard met die mooie naam. Maar bij het gokken in de paardensport is enige vorm van voorkennis goed om je kansen te verhogen.

*Lees hier meer tips voor wedden op paarden

Gokken tijdens Oostende Koerse

Afstand en de draw

Het ene paard is beter in een sprint terwijl andere paarden beter zijn in lange afstanden. Op de startlijsten die je kan ophalen, staat vaak een korte voorgeschiedenis vermeld van eerdere wedstrijden van een aantal paarden. De draw bepaalt welk paard waar moet starten en dat kan een voordeel of een nadeel zijn. Hoe lager je startnummer hoe dichter je bij ‘de koord’ mag lopen en des te minder afstand de paarden moeten afleggen in de bochten.

Paarden hebben altijd een voorkeur voor een bepaalde ondergrond en track, (renbaan). Je kan bijvoorbeeld analyseren wat de resultaten zijn op welke baan en of die beter presteert op een rechtshandige of een linkshandige track.

Jockey en trainer

Kijk goed wie de jockey is, is hij nieuw of heeft hij al ervaring? Hebben de jockey en het paard al eerder wedstrijden gereden? Let er ook op wie de trainer is en door welke stal het paard wordt getraind.

Heb jij wel eens een gokje gewaagd tijdens een koers?

 

*Fotografie van de start van de galoprace is gedaan door: Guy Tratsaart.

Print Friendly, PDF & Email