Indoor klimmen is voor mij een van de laatste dingen waar ik aan zou denken om te gaan doen op een vrije middag. Maar toen ik in het Engelse Lake District was werd mij verteld dat deze indoor klimmuur echt de moeite waard is na de laatste verbouwingen.

Indoor klimmen Kendal Wall – Lake District 

Terwijl ik weet dat ik de volgende dag zou gaan outdoor rotsklimmen zou dit mijn eerste klimmuur ervaring ooit worden. Ik heb ooit een keer eerder geklommen, weliswaar indoor maar niet aan een gewone muur maar aan een ijs muur. In mijn hometown Den Haag is het de enige mogelijkheid in Nederland om te gaan indoor ijsklimmen. Toen een vriendin 25 werd zijn we dat eens met zijn allen gaan doen.

IJs klimmen in Den Haag

Indoor klimmen bij Kendal Wall in het Lake District

Kendal is gelegen in het Engelse Lake District en hoewel er buiten genoeg activiteiten zijn te beleven zijn er ook vele indoor sport mogelijkheden vanwege het slechte weer.

In het indoor klimcentrum zijn er maar liefst 12 klimmuren om je helemaal op uit te leven. Als je dan nog eens iets anders wilt dan anders is er ook nog de Crazy Climb.

Indoor klimmen bij Kendal Wall

Via Ferrata

Ik kom hier niet voor de gewone klimmuren, ik ben er om de onlangs geopende Via Ferrata uit te proberen.

Via Ferrata is de Italiaanse vertaling voor ‘Iron Way’. Bij de moderne Via Ferrata wordt er gebruik gemaakt van een stalen kabel die een bepaalde klimroute markeert. Klimmers kunnen zich vast aan de kabels klikken om zo in de buitenlucht bergachtige gebieden te kunnen bestijgen.

En dat is nu precies wat ze hier hebben geprobeerd na te bouwen. Als ik na een lang kwartier oefenen eindelijk doorheb dat ik mijn haak in een hoek van 90 graden moet houden om het open en dicht te kunnen klikken is het tijd voor het echte werk.

Indoor klimmen bij Kendal Wall

Ik steeg op via een ijzeren ladder en klom via de muur naar links waar ik mijzelf kon bevestigen aan een zipline om naar de overkant te roetsjen. Tip voor de dames; knip je nagels kort dan heb je een veel betere grip.

Indoor klimmen bij Kendal Wall

Indoor klimmen - Via Ferrata

Er wacht een tunnel op mij waar ik doorheen moet kruipen. Af en toe vergeet ik dat ik vast zit aan een kabel en moet ik weer een stuk terug om mijzelf op het ene punt los te maken en ergens anders weer vast te zetten. Lees wel, je kan nooit je twee haken tegelijkertijd los maken dus je zit in elk geval altijd aan een kant vast.

Indoor klimmen bij Kendal Wall

Dat gezegd kruip ik verder door de tunnel dat als een grot moet doorgaan. Het is behoorlijk krap en met mijn lange benen blijf ik regelmatig steken maar uiteindelijk weet ik mij uit de grot omhoog te hijsen. Even uitblazen is er niet bij want hier staat alweer de volgende uitdaging op mij te wachten. Een dunne balk wacht waarop ik mag oversteken naar de overkant om via een drietal ladders nog hoger te klimmen en vanaf dat moment raak ik helaas mijn fotograaf die beneden staat kwijt.

Na twee uur klimmen wacht er aan het einde een vrije val van 6 meter. Nou die heb ik toch maar overgeslagen.

Vrije val van 6 meter

Ga jij wel eens indoor- en/of outdoor klimmen?

Print Friendly, PDF & Email