Op zoek naar winterse adrenaline kick? Ga ijsduiken in Tignes, Frankrijk! Ik vond het behoorlijk spannend, ook al ben ik een duiker, maar het viel me reuze mee en het was helemaal niet eng om onder het ijs te duiken en rond te kijken.

IJsduiken in Tignes, Frankrijk

Hou jij van een beetje adrenaline en vind je het leuk om winterse activiteiten te beleven? Als je naar Tignes reist in Frankrijk dan kan je je hart ophalen qua winterse adrenaline kick activiteiten. Zo kan je in Tignes gaan ijsduiken! Of zoals de Fransen het zo mooi zeggen; Plongee sous glace‘. Het ijs van Le Lac de Tignes is 1 tot 2 meter dik in de wintermaanden, daarin wordt s’winters een wak gemaakt zodat jij kan ervaren hoe bijzonder het is om onder ijs te duiken.

Waarom zou je in vredesnaam onder het ijs gaan duiken’; vroeg mijn moeder. Tja, waarom niet, als het kan, dacht ik. Ik hou wel van een beetje avontuur en ik vind duiken ook leuk, ik heb niet voor niets mijn PADI duikcertificaat gehaald. Maar onder het ijs duiken vond ik dan wel weer spannend. Meer omdat je ‘ergens onder zit’ en je moet wachten tot je bij een wak bent voordat je weer omhoog kan. Gelukkig is de begeleiding super goed van het Ice Diving Team in Tignes en kan iedereen het eens ervaren hoe het is.

Heb je enige zenuwen dan worden die vast snel weggenomen door de mannen van Ice Diving in Tignes. Voor het werk wat zij doen moet je misschien ook wel een beetje ‘gek’ zijn wil je een paar keer per dag onderwater duiken in de kou. De uitleg is uiteraard serieus maar hier en daar wordt er wel een flinke grap gemaakt en kan het zo maar dat je even in de maling wordt genomen. Ik hou er wel van.

Als mijn ‘tijd gekomen is’, mag ik naar het wak lopen en plaatsnemen met mijn voeten in het water. De duiker trekt mijn zwemvliezen aan en de ander hangt de perslucht op mijn rug. Op het moment dat ik ga afdalen in het wak voel ik mij een stuk rustiger dan van te voren gedacht. Aan mijn harnas wordt ik vastgehouden door de duiker en ik ben verrast hoe gaaf het is om onder het ijs te drijven, of is het zweven?

Ik geniet van de stilte en hoewel er niet heel veel te zien is kijk ik constant om mij heen. Ik zie in de verte een helder licht, het zonlicht dat door het wak het water in schijnt. Ik zie luchtbellen rond dwarrelen op zoek naar een uitweg onder het ijs vandaan en in de verte zie ik niets, pikzwart is het. Ik vind het spannend en leuk tegelijk, wat een belevenis.

*Lees ook: Wat te doen in Tignes tijdens een wintersportvakantie.
**Voor meer informatie check de website van Ice Diving Tignes.
Je kan contact opnemen via evolution2tigneslelac@gmail.com en dit artikel noemen. 

IJsduiken in Tignes

Handig om te weten voordat je gaat ijsduiken 

Zoals voor elke sport en activiteit geldt is het altijd handig om een paar dingen te weten. Niet alle tips staan namelijk op de website vermeld en het is wel zo fijn als je goed voorbereid aankomt voor je duik onder het ijs. Hierbij is het geen probleem of je een ervaren duiker bent of nog nooit hebt gedoken, ijsduiken kan iedereen. Het enige is dat iemand die al eens gedoken heeft waarschijnlijk minder problemen heeft met ademen onder water en direct onder het ijs kan blijven. Iemand die voor het eerst gaat duiken zal waarschijnlijk even hieraan moeten wennen.

Nabij het wak in het natuurlijk bevroren meer van Tignes (Le Lac Tignes 2100) is een verwarmde houten chalet waar je je droogpak onder begeleiding kan aantrekken. Uiteraard krijg je eerst een hele uitleg voordat je naar het wak loopt om je duiker te ontmoeten. In totaal ben je ongeveer 20 minuten onder water.

Hier moet je aan denken als je gaat ijsduiken:

  1. Trek strakke kleding aan, dat onder je duikpak kan;
  2. Je moet minimaal 1.45 lang zijn;
  3. Ben je onder de 18 jaar? Dan moet er iemand mee om voor je te tekenen;
  4. Voor vrouwen en mannen met lang haar, neem een haar elastiek mee;
  5. In principe blijf je droog door het droogpak dat je draagt, maar extra sokken zijn handig voor de zekerheid;
  6. Waterdichte handschoenen en een gezichtsmasker krijg je uiteraard te leen bij je droogpak;
  7. Je gaat niet dieper dan 2 meter onderwater, dus geen probleem als je het na aankomst of op vertrekdag doet voor of na het vliegen.

*Ook leuk om te lezen, meer tips voor winter adrenaline activiteiten

IJsduiken in Tignes, Frankrijk

*Ik mocht de Franse wintersport bestemming Tignes ontdekken in samenwerking met France Montagnes. Voor meer informatie kijk ook eens op de website van de Franse Bergen.

Zou jij ook wel eens willen ijsduiken?

Print Friendly, PDF & Email