Wil jij iets bijzonders beleven in Fins Lapland? Stap aan boord van Icebreaker Sampo in Kemi in Finland, de enige ijsbreker voor passagiers ter wereld!

Aan boord van Icebreaker Sampo in Kemi Finland

Heb jij reisplannen naar Fins Lapland en wil je een bijzondere excursie beleven? Ben je gek op de scheepvaart, wil je eens zien hoe een ijsbreker te werk gaat en rondkijken op een museum schip dat nog steeds in de vaart is sinds 1960? Wat de reden ook is, aan boord stappen van Icebreaker Sampo in Kemi in Finland is een bijzondere ervaring.

Sampo is een Finse ijsbreker die gebouwd werd in 1960 in Helsinki door Wärtsilä. In 1961 werd Sampo in de vaart genomen en sindsdien heeft dit museumschip een indrukwekkende staat van dienst achter de rug. Bijna 25 jaar lang (tot 1985) was Sampo in dienst als ijsbreker van de Finse overheid en hield het de vaargeul voor de scheepvaart vrij in de Botnische Golf. De Botnische Golf is het noordelijkste deel van de Oostzee, gelegen tussen de westkust van Finland en de oostkust van Zweden.

In de zomermaanden ligt Icebreaker Sampo aan wal in de haven van Ajos in Kemi. In de wintermaanden is de Sampo IJsbreker in Kemi één van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in Finland! Tussen 1985 en 1988 is Sampo opgeknapt, gerestaureerd en deels verbouwd zodat er toeristen mee konden varen. IJsbreker Sampo werd uiteindelijk uit de vaart genomen omdat het schip niet breed genoeg was om de vaargeul te openen voor de grotere nieuwe schepen.

Sinds 1988 is het mogelijk om aan boord te stappen van het ijsbreker schip voor een toeristische cruise in de Botnische Golf. Een paar leuke feiten over de Icebreaker Sampo in Kemi in Finland:

 • Lengte: 75.68 meter;
 • Breedte: 17.40 meter;
 • Diepgang: 7 meter;
 • IJsklasse: 1 A Super;
 • Waterverplaatsing: 3.542 ton;
 • Snelheid in open water: 16 knopen;
 • Snelheid in 50 centimeter vast ijs: circa 6 tot 8 knopen.

*Ontdek hier méér reistips voor Finland.
**Lees alles over een auto huren in Kemi Finland.
***Bekijk de beschikbaarheid voor de Seaside Glass Villa’s in Kemi.
****Check hier de prijzen en beschikbaarheid voor het meevaren op Sampo

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Activiteiten Kemi Finland

Varen Botnische Golf

3,5 uur varen, rondleiding en ijs breken

Het is zo bijzonder! Dit is de enige plek ter wereld waar je aan boord kan stappen van een ijsbreker! Tijdens de toeristische cruise aan boord van Icebreaker Sampo mag je als toerist, onder leiding van een gids, het schip afdalen. De scheepsrondleiding leidt je van het bovendek, naar de commandobrug waar de kapitein de boot bestuurd op 14 meter boven de waterlijn tot aan de machinekamers. Bedenk je goed, de ijsbreker werd in 1960 gebouwd, dat betekent dat er vooral wordt gewerkt met mechanica uit die tijd en dat is voor al die mensen die aan boord werken ook bijzonder. De crew aan boord is dan ook vrij groot omdat er veel mensenhanden nodig zijn om alles te bedienen zoals men dat in de jaren ’60 ook deed.

Jaarlijks stappen er in de wintermaanden zo’n 10.000 passagiers aan boord van de Icebreaker Sampo in Kemi in Finland. Het eerste gedeelte van de toeristische cruise aan boord van de ijsbreker baant het schip zich een weg door de vaarroute, die inmiddels door andere ijsbrekers wordt vrij gemaakt. Op een gegeven moment zal Sampo laten zien waar het zo goed in was, het breken van ijs!

Eerlijk is eerlijk, ik dacht dat een ijsbreker zich recht vooruit een weg door het ijs baande en zo het voor zich liggende ijs brak. Maar niets is minder waar, Sampo breekt door zijn gewicht het ijs door eroverheen te schuiven, waardoor het ijs breekt. Het schip is zo gebouwd, dat het een ijsdikte van maar liefst 80 centimeter tot 1.20 meter dik door kan breken. Op het moment dat ik meevoer (januari 2023) was het ijs zo’n 40 centimeter dik. Dat geluid van het breken van het ijs is ook zo gaaf en bijzonder!

IJsbreker Sampo Finland

Sampo Icebreaker Review

Over de Botnische Golf wandelen

De Sampo gaat dus op een gegeven moment het ijs breken en baant zich een zijweg door het ijs, links of rechts van de grote vaarroute. Op een gegeven moment gaat Sampo voor anker, wordt de loopbrug uitgerold en kan jij als Sampo passagier zo de bevroren Botnische Golf op wandelen.

Hoe bijzonder is dat?! Wandelen op een bevroren zee, zo gaaf! Op deze manier kan je alle glorie van het schip van een afstandje eens in je opnemen. Leuk detail ook weer, aan de boeg van het schip hangt een groot touw (tros) dat je kan vastpakken zodat het lijkt alsof je Sampo door het ijs trekt. Je begrijpt, de rij is lang voor foto’s.

Botnische Golf Finland

Excursies Finland

IJsfloaten in de Botnisch Golf

Extra leuk! Tijdens het varen in de wintermaanden op de Botnische Golf staat er tijdens de toch al bijzondere excursie, nóg iets bijzonders op het programma. Je kan namelijk gaan ijsfloaten in de zee!

Aan boord zijn allemaal rode rubberen pakken die je kan aantrekken, over je normale winterkleding, om te gaan ijsfloaten, oftewel drijven in de Botnische Golf.

Als een waggelende pinguïn wandel je de loopbrug af, over de bevroren zee naar het grote wak in het ijs aan de achterkant van het schip. Daar kan je je langzaam en voorzichtig vanaf de kant in het water laten glijden om te ijsfloaten, heel tof en zó relaxed! Het floaten in ijs is écht een aanrader om eens te beleven, ik ervaarde het ijsfloaten eerder in Lake Saimaa, in het zuidoosten van Finland.

Doen in Kemi en omgeving

IJsfloaten Botnische Golf

IJsfloaten Kemi Finland

Reserveer je excursie op tijd + meeting point 365 Experience

Wil jij dolgraag eens als passagier aan boord stappen van de enige ijsbreker ter wereld waarop dat kan? Zorg dan dat je op tijd een reservering maakt voor deze bijzondere excursie in het zuidwesten van Fins Lapland. De prijs is inclusief het wandelen op de zee en het ijsfloaten.

Als je trek of dorst hebt dan kan je aan boord van Sampo snacks kopen. Je kan ook zelf iets te drinken of te eten meenemen in je rugzak.

Het meeting point voor deze excursie is Experience 365 in Kemi in Finland. Zij zijn de aanbieder van de Icebreaker Sampo Cruises. Het is niet mogelijk om zelf naar de haven te rijden. Vanaf Experience 365 in Kemi gaan er transferbussen naar de haven.

Bij Experience 365 in Kemi is er nóg meer te beleven. Zo kan je bijvoorbeeld voorafgaand aan de ijsbreker cruise lunchen in het Seaview buffet restaurant. Wil je in de buurt overnachten dan staan er op het terrein allemaal Seaside Glass Villa’s.

Voor kinderen is er een gratis SnowCastle Winter Park buiten. Én voor volwassenen is het óók leuk om in een opblaasbare band van de helling te glijden, snow tubing noemen ze dat! Binnen is er een ijsbar en kan je tegen betaling ijssculpturen bekijken. Mocht je al vaker ijsbeelden hebben gezien, dan zal deze tentoonstelling wellicht wat tegenvallen omdat het heel klein is.

Wel teleurstellend is het feit dat Kemi járenlang beroemd was vanwege het sneeuwkasteel. Snow Castle Kemi was één van de meest bezochte toeristische attracties in Kemi waar jaarlijks duizenden mensen naar toe reisden. Eerlijk is eerlijk, ook wij wilde naar Kemi in Finland reizen voor een bezoek aan het Snow Castle en de Sampo ijsbreker. Het sneeuwkasteel werd in 2023 voor het eerst niet meer gebouwd vanwege een tekort aan geld én door de weersomstandigheden die niet genoeg zekerheid meer bieden voor het opbouwen van het kasteel. Heel jammer!

*Bekijk de beschikbaarheid voor de Seaside Glass Villa’s in Kemi.

Wat te doen in Kemi en omgeving

Icebreaker Sampo versus Polar Cruise

Als je gaat Googlen naar de ijsbreker cruises dan is de kans groot dat je ook de Icebreaker Polar Cruise tegenkomt waarbij vermeld staat dat die vertrekt vanuit Kemi. Ik heb mij laten vertellen dat het verschil tussen de schepen is dat:

 • Icebreaker Sampo is echt gebouwd met als doel een ijsbreker te zijn.
 • ‘Icebreaker Polar’ is gebouwd voor andere doeleinden maar kan door het ijs varen.

IJsbreker Sampo is de enige echte ijsbreker ter wereld waar je de cruise zoals ik die beschrijf kan ervaren en die vertrekt vanuit de haven van Kemi.

Icebreaker Sampo in Kemi in Finland

Wat te doen in Kemi en omgeving

Grote kans dat je niet alleen naar Kemi reist om aan boord te stappen van de Sampo ijsbreker. Uiteraard kan je nog veel meer dingen doen en beleven in de omgeving van Kemi in Finland, wat dacht je van;

 1. Stap aan boord van Icebreaker Sampo;
 2. Rij naar een rendierfarm of huskyfarm;
 3. Reis de grens over naar Zweden en weer terug;
 4. Stap in de auto en ga op jacht naar het noorderlicht;
 5. Reis met de trein of huurauto naar Rovaniemi, de woonplaats van de kerstman;
 6. In Zweden? Ga naar de noordelijkst gelegen Ikea en ontspan bij de Cape East Spa.

*Ontdek hier alles wat je moet weten over autohuur bij Kemi Tornio Airport.

Doen in Kemi en omgeving

Zou jij ook wel eens aan boord willen stappen
van IJsbreker Sampo in Kemi in Finland?

Print Friendly, PDF & Email