Jarenlang stond het op mijn bucketlist. Dolgraag wilde ik eens op een slede door de sneeuw voortgetrokken worden door husky’s. Ik bleef maar roepen dat ik ooit eens naar Lapland wilde om het daar te doen. Tot dat ik erachter kwam dat er in Thüringen, Duitsland, ook een grote huskyfarm zit waar het ook kan. Niet wetende dat het winter seizoen zo slecht was dat ik uiteindelijk niet op een slede plaats nam maar op een honden trainingswagen.

Winterse avonturen met husky’s

Winterse avonturen met husky's

Tijdens de husky dog trekking genoot ik van de wandeltocht door de sneeuw. De frisse en ijle lucht snoof ik naar binnen. Ik stoeide met de honden in de sneeuw en knuffelde ze zo veel als ik kon. Wat een gave beesten met zo’n ontzettend lief karakter.

Ik verheugde mij op de sledetocht die we na de hike door de sneeuw zouden maken. Het was februari vorig jaar en in Thüringen was er niet veel sneeuw gevallen. Als je de foto’s ziet van het wandelen zou je dat nog niet eens zeggen maar de paden voor de sledetocht waren niet besneeuwd. Enigszins teleurgesteld was ik natuurlijk wel maar ik fleurde een beetje op toen onze gids voorstelde om gewoon met de trainingswagen naar buiten te gaan.

Racen door de modder met husky’s

Racen door de modder met husky's

De husky’s worden in de zomer namelijk getraind met een hondenwagen. Dat werkt eigenlijk hetzelfde als een slede alleen nu word er een wagen op wielen aan de touwen vast gebonden.

Husky’s zijn echte werkhonden en zodra ze de auto uit komen staan ze al te trappelen van ongeduld. Het luide geblaf en wolvengehuil weerkaatst door het bos en ik voel de spanning stijgen. De roedel husky’s die we bij ons hebben worden direct stevig vastgelegd aan de touwen die aan de hondenwagen zijn bevestigd. Je wilt absoluut niet dat een husky ontglipt, niet dat ze niet trouw zijn maar dan gaan ze wel even zelf op onderzoek uit. Op het moment dat de husky’s één voor één het harnas omkrijgen weten ze dat het nog maar even duurt voordat ze mogen gaan. 

Sheelagh durfde het aan om voorop plaats te nemen en ik mocht achterop plaatsnemen om te sturen en te remmen. Mushen noemt men dat, het mennen van de hondenwagen. Onze gids geeft ons de laatste tips en zegt wel drie keer dat we ons goed vast moeten houden bij de start. Daarna vertrok hij vooruit op zijn mountainbike met camera in de aanslag. Lucky bastards die we waren dat hij naast gids ook fotograaf is.

Zo gezegd zo gedaan en ik haalde de rem van de wagen. De start was vliegensvlug, het lijkt wel of ik in een sportwagen heb plaatsgenomen of misschien voelde het als een kanon dat werd gelanceerd. Die husky’s gaan vanuit stilstand naar een enorme snelheid.  Zowel Sheelagh als ik kregen de slappe lach en vooral Sheelagh gilde het uit want ja, zij zit voorop en geeft daarbij de totale controle aan mij. Ik snap nu ook echt waarom die helmen verplicht zijn.

Husky wagen - Thüringen

Bij het eerste pad kwamen we al tot stilstand. De wagen zat vast in de modder. We hebben geduwd en getrokken en we zagen er na een paar minuten al uit als een stel modder monsters. Die honden bleven natuurlijk vrolijk door blaffen en trekken. Gelukkig kwam er op een gegeven moment beweging in de hondenwagen en dan moet je snel zijn want voor je het weet is de wagen weg met je honden.

Roep je ‘dji’ dan gaan de honden naar rechts, roep je ‘hò’, dan gaan de husky’s naar links. Voor het remmen is er geen woord bedacht maar gelukkig zit er een gedegen remsysteem op de kar bevestigd. Als je de rem gebruikt, dan merken de honden dat en stoppen ze uiteindelijk vanzelf.

We vervolgen onze trip over de modderige paden. De spetters vlogen ons om de oren met een snelheid van rond de 20 kilometer per uur. Dat klinkt niet hard maar ga maar eens achterop staan, dan ervaar je hoe snel dat kan zijn over hobbelige en modderige paden. Jammer dat we daar nou niet even een foto van hebben gemaakt! Wat een belevenis. Hoe jammer het dus ook was dat de sledetocht met husky’s niet door kon gaan. We hebben toch weer een uniek avontuur beleefd. En die sledetocht die komt wel een keer.

Husky - Thüringen - Duitsland

Husky - Thüringen - Duitsland

Husky - Thüringen - Duitsland

Benieuwd naar onze belevenissen? Check de reisvideo hieronder:

Wil jij ook eens een husky tocht ervaren?

Neem contact op voor een “Husky Erlebnisse” en wie weet heb jij wel het geluk dat er sneeuw ligt. Zo niet, trek hoge schoenen aan, een broek die goed om de schoenen sluit en een andere outfit voor daarna. De website is alleen in het Duits beschikbaar maar de familie die de huskyfarm runt spreekt wel goed Engels. Het beste kan je dus een mail sturen in het Engels als je een afspraak wilt maken.

Reisvideo Thüringen

Ik heb van de gehele reis in Thüringen een reisvideo gemaakt. Wil je deze regio verder ontdekken bekijk dan zeker de reisvideo voor meer inspiratie.

Ben jij ook zo gek van husky’s?

Print Friendly, PDF & Email