Vorig jaar juni maakte ik een roadtrip door Slovenië. Tijdens deze reis werd ik verrast door de veelzijdigheid van dit land. Van smaragdgroene rivieren tot de hoofdstad Ljubljana met hippe hotspots en van prachtige watervallen tot het industriële stadje Maribor. Een van mijn laatste stops was het kleine plaatsje Olimje, (250 inwoners) dat deel uitmaakt van de Sloveense gemeente Podčetrtek. Een dorpje dat zelfs een Europese Award voor mooiste landschap.

Laat je verrassen in het Sloveense Olimje

In eerste instantie werd ik naar Olimje gelokt omdat daar midden in de natuur een enorm wellness resort verscholen ligt, Terme Olima. Jaarlijks reizen hier duizenden toeristen naar toe om te genieten van alle wellness mogelijkheden.  Het wellness centrum is net buiten het pittoreske dorpje gelegen dat je beslist moet bezoeken. Ik werd meegenomen door Karolina Ježovnik, dochter van een familie die al tientallen jaren werken aan een prachtige onderneming op de Sloveense heuvels.

Ontspannen en genieten bij Jelenov Greben

Karolina is een jonge meid die niet zoals zovelen naar de stad is vertrokken. Als ik de kronkelende weg volg door de heuvels van Slovenië begrijp ik als ik aankom direct waarom, Jelenov Greben haar thuis is. Haar ouders zijn namelijk de trotse eigenaren van een gigantische ranch in Slovenië. Haar opa is de stichter van het familiebedrijf die we bij aankomst op het landgoed nog actief aan het werk zagen langs de kant van de weg. De hele familie zet zich in om Jelenov Greben te onderhouden en de mogelijkheden verder uit te bouwen.

Ontspannen en genieten bij Jelenov Greben

Voor Karolina is het allemaal de normaalste zaak van de wereld maar al snel merk ik ook bij haar dat ze er best wel eens bij stil staat hoe bijzonder het is wat ze doet en waar ze woont. “Heidi in de Sloveense bergen“, grapt ze als ze over zichzelf verteld. Met een klein gevoel van jaloezie laat ik mij door Karolina rondleiden over de enorme ranch. Ik droom weg en beeld me in dat ik wakker wordt in een van de prachtige kamers en uitkijk over het landgoed waar meer dan 300 hertjes wonen.

Hertjes voeren bij Jelenov Greben
Vanuit het niets schreeuwt Karolina ineens luidkeels: “Pikaaaaaaa, Pikiiii, Pikaaaaa, Pikiiiii”. Ik kijk om me heen en hoor in de verte hoefgetrappel. Vanuit alle kanten komen er hertjes aangerend. Ik ben een enorme dierenliefhebber en grijp met mijn hand in de emmer vol mais. Ik stap de enorme groep toegesnelde herten tegemoet en weet niet welk hertje ik als eerst wat mais zal geven. Voor mij zijn dit soort momenten echt totale geluksmomenten. De wereld staat even stil en ik ben daadwerkelijk in het hier en nu. Ik blijf op- en neer naar de emmer lopen en probeer alle herten iets lekkers te geven.

 

Jelenov-Greben-Olimje-Slovenie

Hertjes voeren bij Jelenov Greben

Hertjes voeren bij Jelenov Greben

Ontdek de Sloveense gastvrijheid 

Iedereen die op de ranch werkt is ontzettend gastvrij en waar je ook vandaan komt je wordt met open armen ontvangen. Haar zusje runt het hotel en verzorgt de wellness mogelijkheden.

Jelenov Greben - wellness

Haar tante staat in de winkel en verkoopt lokaal geproduceerde producten, van zoete jams tot kaasjes en niet te vergeten, hertenknuffels. Haar oom runt het restaurant dat een terras heeft waarvan je uitkijkt over het landgoed. Haar vader heeft net de kelder afgemaakt en verbouwd tot wijnkelder waar je ook diverse Sloveense wijnen kan proeven.

Streekproducten - Jelenov Greben

Ontspannen en genieten bij Jelenov Greben

Karolina trakteert ons op een drankje en laat zien hoe de omgeving eruit ziet in andere seizoenen. Ik ben verkocht, ik zou dolgraag nog eens terug gaan in de winter. Ik zie mezelf al lekker door de sneeuw struinen met een emmer vol mais, genieten van een Sloveense en daarna lekker opwarmen in de hottub achter het enorme raam op de top van de heuvel.

Reistips in de omgeving van Olimje

Hoe pittoresk Olimje ook mag zijn, er is genoeg te doen. Verblijf je op de ranch van Jelenov Greben check dan zeker mijn drie tips.

1. Genieten van Wellness bij Terme Olimia
Wil je een dag genieten van totale ontspanning dan kan je naar het nabij gelegen Terme Olimia waar je een scala aan behandelingen kan reserveren of gewoon kan genieten van alle wellness faciliteiten.

Genieten van Wellness bij Terme Olimia

2. Olimje’s chocoladefabriek
Chocoladeliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Olimje. Het piepkleine winkeltje is van links tot rechts en van boven tot onder gevuld met uiteenlopende chocolade creaties. Alle chocolade wordt op ambachtelijke wijze met de hand gemaakt. De Syncerus chocolaterie is iedere dag van van 10:00 tot 17:00 uur geopend.

Olimje’s chocoladefabriek

3. De kloosterapotheek van Olimje
Vlakbij de chocolaterie staat het kasteel van Olimje dat is omgeven door een grote groente- en kruidentuin. In 1663 werd het kasteel verbouwd tot een Minorietenklooster. De monniken die hier wonen houden zich vooral bezig met het maken en verkopen van homeopathische geneesmiddelen. De apotheek in het klooster van Olimje apotheek is de oudst bewaarde kloosterapotheek in Europa waar vandaag de dag nog steeds natuurlijke geneesmiddelen worden verkocht.

Kloosterapotheek - Olimje

De kloosterapotheek van Olimje

Ben jij ook wel eens in Olimje geweest of staat het nu op je bucketlist?

Reisvideo Slovenië

Ik heb een reisvideo gemaakt van mijn totale reis door Slovenië. Heb je reisplannen voor een roadtrip door Slovenië? Bekijk dan zeker de reisvideo voor een impressie van de bestemming.

Meer reistips voor Slovenië?
Op uitnodiging van “Mijn Slovenië” maakte ik een roadtrip van een week. Wil jij meer informatie over de mogelijkheden qua reizen en wat je allemaal kan doen in Slovenië? Bezoek dan de website Mijnslovenie.com. Ik heb inmiddels al vele artikelen geschreven over Slovenië, check hiervoor mijn Slovenië pagina

Print Friendly, PDF & Email