Toen ik mensen vertelde dat ik naar Hongarije ging dacht iedereen eerst aan Boedapest en als tweede optie aan het Balatonmeer. Toen ik over de stad Debrecen vertelde, de poesta en het grootste Nationale Park van Hongarije hadden de meeste reizigers geen idee waar ik het over had. Tijd voor een blik op de Hongaarse poesta…

De Hongaarse poesta, de grote laagvlakte

De poesta is een graslandschap op de grote laagvlakte in het oosten van Hongarije. De poesta word ook veelal genoemd als steppe. Het Hongaarse woord voor poesta, “puszta” betekent letterlijk leegte. Ik had werkelijk geen idee dat er zo’n enorm vlak en uitgestrekt landschap in Hongarije te vinden is.

De Hongaarse poesta werd vroeger vooral gebruikt voor veeteelt. Herders, lieten hun kuddes rondtrekken en de csikós, de herders van de paarden, trokken de poesta over met hun paarden. Nu is het gebied grotendeels ontgonnen voor akkerbouw. Als je geluk hebt kom je misschien herder, Ferenc Jójárt wel tegen met zijn hond Kurk. Wil je nog meer weten over het werk van de herders en de geschiedenis, breng dan zeker een bezoeken aan het herdersmuseum (Pásztor múzeum) in Hortobágy.

Jaarlijks zijn er diverse festivals op de Hongaarse poesta waar je de traditionele klederdracht en het volksdansen van de poesta kan bewonderen. In juli is er elk jaar een groot ruiterfeest waar de cowboys van de Hongaarse poesta, de Csikós spectaculaire shows laten zien.

Een deel van de poesta is te bezoeken met een safari-bus en bestaat vooral uit een droge vlakte. Maar vergis je niet, voor een totaal andere beleving van de poesta moet je naar de andere kant. Daar kan je met een “smalspoortreintje” door een gebied rijden waar vroeger moerassen waren en waar nu visvijvers zijn aangelegd.

Hortobágyi-Nemzeti-Park

Wat te doen op Hongaarse poesta?

Herder - Schapen - Hongaarse - poesta

Paardenshows in Hongarije

Nationaal Park Hortobágy

Het bezoekerscentrum van Nationaal Park Hortobágy (Hortobágyi Nemzeti Park), is de beste startplaats voor je bezoek aan de poesta. Hortobágy ligt op ongeveer 45 minuten rijden van Debrecen. Sinds mei 2016 vliegt Wizzair drie keer in de week op Debrecen vanaf Eindhoven. Nationaal Park Hortobágy is het eerste nationale park van Hongarije, (erkenning sinds 1973) en de grootste aaneengesloten natuurlijke grasvlakte van Europa. In totaal zijn er 10 nationale parken in Hongarije die tezamen zo’n 10% van het totale landoppervlak bezet.

Als je navigeert naar Hortobágy kan je het niet missen. Rondom een rotonde liggen aan weerszijden een aantal dingen die je kunt bezoeken als start van je verdere ontdekking over de poesta. Bij het informatiecentrum, (H-4071 Hortobágy, Petőfi tér 9)  kan je alle informatie krijgen en kaartjes kopen voor de safaribus en het treintje. Het informatiecentrum staat bij de ‘brug met de negen bogen’ die in 1827 werd gebouwd om de oude houten brug te vervangen. Deze 92 meter lange brug over de Hortobágy is volgens de Hongaren zelf de grootste stenen brug van Hongarije.

Aan de overkant van de weg staat een czárda uit 1699. Een csárda is een herberg waar ruiters en paarden konden uitrusten tijdens hun tocht. Mocht je door het landschap reizen dan zal je om de 20 kilometer een csárda spotten. Dat is de afstand waarna een paard en zijn ruiter volgens de bewoners eten en drinken nodig heeft. Mocht je willen proeven wat de csiko’s vroeger aten als ze dagenlang op de poesta verbleven dan kan dat hier.

brug met de negen bogen

Csarda Hongarije

Op safari over de Hongaarse poesta

Nabij het informatiecentrum van nationaal park Hortobágy vind je de busstop van de safaribus voor een rit over de poesta. Onderweg spot je grote witte boerderijen en vele runderen op de  uitgestrekte lege vlakte. Na het passeren van het wildrooster treed je toe tot het beschermde gedeelte van het nationale park. De weg slingert tussen de groene grasvelden door. Midden in het nationale park stopt de bus en kan je uitstappen om een wandeling te maken door het dierenpark, Hortobágy Vadaspark. Hier leven dieren die vroeger van nature op de poesta voorkwamen of die hier zijn uitgezet voor het behoud van dier en natuur. Toegang tot het park kost rond de €5,- voor een volwassene.

Is het in Nederland bijzonders als je een ooievaar ziet, hier zitten er tientallen. Als je geluk hebt spot je zelfs een groep pelikanen. Even verderop vind je de typische Hongaarse grijze runderen met hun enorme horens. Klim zeker even naar boven in de uitkijktoren voor een wijds uitzicht over het park en de vlakte. Gaaf om te zien vind ik vooral de kudde Prezwalski paarden. In totaal leven hier 360 Prezwaski paarden, de grootste kudde ter wereld. Even verderop is er ook nog een wolven en vossen verblijf waar je de dieren kan bewonderen vanaf een kleine afstand.

Hortobágyi-Nemzeti-Park (3)

Nationaal Park Hortobágy

Hortobágyi Nemzeti Park

Hortobágyi Nemzeti Park in Hongarije

Hortobágyi Nemzeti Park in Hongarije

Nationaal Park Hortobágy - Hongarije - poesta

Nationaal Park Hortobágy

Nationaal Park Hortobágy - Prezwalski paarden

Nationaal Park Hortobágy - Prezwalski paarden

Nationaal Park Hortobágy - Prezwalski paarden

Hortobágy’s visvijvers en vogelreservaat

In 1920 werd er nabij Hortobágy een 13 kilometer lang smalspoor aangelegd om het transport voor de visvijvers te kunnen vervoeren. Toen het transport op een gegeven moment meer over de weg werd vervoerd is een groot gedeelte van de oude rails opgehaald. De resterende vier kilometer werd gerestaureerd en in 2007 werd de treinroute heropend als toeristische attractie. Je kan gelijk weer wat van je Hongaarse bucketlist afstrepen want het is de enige smalspoortrein in Hongarije dat langs visvijvers rijdt.

Vogelspotters kennen deze plek al langer want het is een van de meest belangrijke plaatsen in Centraal Europa. Ik dacht dat het niets voor mij was maar eigenlijk was het stiekem best leuk om diverse vogels te spotten, vooral de grote witte kraanvogels. Elk jaar komen hier miljoenen trekvogels langs en heb je kans zo’n 300 verschillende soorten te ontdekken. Daarnaast komen er ongeveer 150 vogelsoorten jaarlijks om te broeden.

Bij het eindstation van de spoorlijn kun je een uitkijktoren beklimmen. Hoewel die enigszins wiebelt, zeer de moeite waard. Vervolg daarna je weg de andere kant op over het houten looppad van 460 meter en gluur door de gaten in de beschutting op zoek naar bijzondere vogels.

Extra tips:

  1. Breng eerst een bezoek aan het informatiecentrum van Hortobágyi Nemzeti Park of bekijk online op de website de beschikbare informatie. De meeste informatie is reeds vertaald naar het Engels en maakt het plannen van een bezoek een stuk gemakkelijker.
  2. Tickets voor de safaribus en het smalspoortreintje zijn ook te koop bij het informatiecentrum
  3. Ga eten aan de overkant van het informatiecentrum in een oude csárda

Hortobágy’s visvijvers en vogelreservaat

Hortobágy’s visvijvers en vogelreservaat

Hortobágy’s visvijvers en vogelreservaat

Hortobágy’s visvijvers en vogelreservaat

Hortobágy’s visvijvers en vogelreservaat

Hortobágy’s visvijvers en vogelreservaat

Zou jij wel eens naar de Hongaarse poesta willen?

Reisreportage van Annelies Rigter

Journalist- en fotografe Annelies Rigter was ook meer op deze reis en schreef een prachtig reisverhaal; “Debrecen en de poesta”.

Print Friendly, PDF & Email