Ontdek het rustige Den Haag tijdens een hofjeswandeling door Den Haag. Twee keer per week kan je mee met een stadsgids van Gilde Den Haag om een aantal hofjes te bezoeken en langs een aantal te lopen.

Hofjeswandeling Den Haag

Elke keer weer verbaas ik mij erover dat er nog zoveel te ontdekken valt in mijn eigen stad. Verstopt achter hoge muren bevindt zich een verborgen wereld met een eigen sfeer en karakter. De Haagse hofjes kende ik omdat vrienden van mij hier gewoond hebben maar ik wist niet dat je wekelijks mee kan met een hofjeswandeling onder leiding van een gids.

Haagse Hofjes

Haagse Hofjes

De naam “Hofstad”  had Den Haag al. Het begon met de graven, later kwamen de stadhouders en toen Prins Frederik Hendrik zijn intrek nam op het Binnenhof werd Den Haag pas echt een hofstad. Vanwege de vele Haagse hofjes wordt deze benaming nog meer eer aan gedaan.

Toen de bouwverordening nog niet bestond, dat was voor 1892, werden er vele hofjes gebouwd als voorziening voor arme en oude mensen. In 1895 waren er maar liefst 700 hofjes in Den Haag dat in totaal 9.500 woningen telde. Dat was toentertijd een kwart van alle woningen in de stad. In 1901 kwam de Woningwet tot stand en dat betekende het einde van de hofjesbouw op binnenterreinen.

Haagse Hofjes

Binnenterrein Haagse Hofjes

Nu zijn er rond de 115 hofjes over in Den Haag, waarvan 50 in Scheveningen. Sommige hofjes hebben geen naam en worden weergegeven als ´Naamloze hofjes´. Het wil niet zeggen dat de ‘Naamloze hofjes‘ onbelangrijk zijn want 11 ervan staan op de monumentenlijst. In 2002 werd het Haagse Hofjesberaad opgericht waarbij het Heilige Geesthofje, ’t Hooftshofje, het Hofje van Hoogelande, het Hofje van Nieuwkoop, het Hof van Wouw en Rusthof zijn aangesloten.

Haagse wandeling door de hofjes

Een hofjeswandeling door Den Haag

Iedere dinsdag- en donderdag kan je mee met een gids van Gilde op ontdekkingstocht langs de Haagse Hofjes. Een aantal hofjes kunnen ook daadwerkelijk bezocht worden en dat geeft je een unieke inkijk in deze wondere wereld. In sommige hofjes leven, net zoals vroeger, alleen vrouwen.

Bij de meeste hofjes is er ook een commissie die bepaald wie er een woning mag huren. Belangrijk vind ik wel dat jullie ook begrijpen dat hier gewoon mensen wonen. Het is bijzonder om te zien maar besef je wel dat je bij de inwoners in de achtertuin staat en dat deze mensen meerdere keren per week een bezoek krijgen van nieuwsgierige mensen.

Wist je dat je in Den Haag een hofjeswandeling kan doen?

Zelf heb ik het Heilige Geest Hofje, Hofje van Wouw, Hooftshofje, Hofje van Nieuwkoop ontdekt. Ik kan je nu alle ins en outs gaan vertellen maar nog leuker is om zelf een blik te werpen in deze wereld tijdens een stadswandeling.

Hofjeswandeling

Nog meer Den Haag tips

Wil je nog meer ontdekken in Den Haag? Lees dan ook deze artikelen:

Zou jij in een hofje willen wonen?

Print Friendly, PDF & Email