Jordanië stond al jaren op mijn reis wishlist en dan in het bijzonder, het wereldwonder Petra. Mijn bezoek aan Petra was nog gaver dan ik dacht. Ik ben er twee volle dagen geweest en dat geeft je precies de tijd om al het moois te ontdekken.

Ontdek Petra tijdens Madras hike 

Tijdens mijn bezoek aan Petra ontdekte ik pas dat de stad veel meer te beiden heeft dan de ’treasury’ die we allemaal kennen. Het is een enorm gebied met meerdere bijzondere opgravingen waar tussen allemaal wandelroutes zijn uitgezet. De Treasury is uiteraard het bekendste en moet je gezien hebben maar eigenlijk is het maar een heel klein onderdeel van het hele gebied.

Petra - Jordan - Treasury

De wandelroute, Madras Hike

De Madras hike kan je op twee manieren starten. Een route gaat via de Siq, de hoofdroute die uiteindelijk naar de Treasury leidt. De andere route start bij ‘El Madras’.

Wij laten ons met de auto afzetten bij het startpunt van de El Madras hike bovenop het plateau. In plaats van met de auto kan je hier ook naar toe lopen als je in een hotel in het centrum van Petra verblijft maar dat is wel een eind en een behoorlijke klim. Ik raad je dus aan om je met de auto te laten afzetten.

Je kan de wandelroute niet echt een pad noemen. Het is een weg zoeken tussen de rotsen en soms door de struiken door Wadi Hurayma. Wij hebben een goede gids bij ons die ons de weg verteld. Wij lopen deze route natuurlijk omdat wij uiteindelijk de schatkamer willen zien, maar de route ernaar toe is ook al de moeite waard om het bijzondere landschap te ontdekken. Na 1,5 uur klauteren is het moment dan daar, wij staan oog in oog met de Treasury van bovenaf gezien. WOWWWW! Dit is echt een hele bijzondere plek!

Onze gids zorgt voor een kopje Jordaanse thee terwijl wij genieten van ons uitzicht vanaf het ‘balkon’. Wij zijn er vroeg in de ochtend en dan is er beneden bij de schatkamer nog bijna niemand. Ik vind het zo gaaf om hier in stilte te genieten.

In totaal duurt de wandeling iets van 3 á 4 uur. Op sommige plaatsen is het uitzicht adembenemend, zo wijds en uitgestrekt. De afdaling aan de andere kant van het plataeu (Jebel al Quantara) is soms best pittig. Als je hoogtevrees hebt kan je deze route beter niet gaan lopen.

De wandelroute, Madras Hike

Petra - Madras Hike

Ontdek Petra tijdens Madras hike

Petra - El Madras Hike

Reistips Madras Hike

Eigenlijk geldt het voor elke hike maar om je toch even te helpen herrineren. De tips voor een geslaagde hike:

 • Trek goede wandelschoenen aan
 • Neem voldoende drinken mee en ook iets te eten voor onderweg
 • Vergeet je camera en zonnebrand niet
 • Laat van te voren weten bij je verblijf welke route je gaat wandelen indien je zonder gids gaat

Ontdek de rest van Petra tijdens een wandeling

In totaal zijn er in Petra acht wandelingen uitgezet. De “main trail”, spreekt voor zich. Tijdens deze trail zie je alle highlights van Petra. Wil jij Petra eens van een andere kant zien? Of wil je gewoon erop uit trekken. Volg dan één of meerdere van de onderstaande trails.

 1. Main Trail
 2. Al-Khubtha Trail: Uitzicht van boven
 3. High Place of Sacrifice Trail: Petra voor jezelf
 4. Ad-Deir Trail: The Monastery
 5. Umm al-Biyara Trail
 6. Jabal Haroun Trail
 7. Sabra Trail

Hike Madras - Petra - Jordanie

Reisvideo Jordanië

In de bovenstaande reisvideo heb je precies de beelden kunnen zien van de Madras Hike in Petra. De onderstaande reisvideo bevat de beelden van mijn gehele Jordanië reis. Bekijk hem snel want de rest wil je ook ontdekken.

Ben jij wel eens in Petra geweest?

 

Print Friendly, PDF & Email