Gister schreef ik over de Batteria en de Tratta, de selectie en de loting voor de paarden die deelnemen aan de Palio race op zaterdag 16 augustus.

In het hart van de Palio di Siena

Na de Tratta volgt op woensdagavond rond 19.00 uur de eerste prova, repetitie. Vanaf nu rijdt iedere jockey, fantino, die is uitgekozen door de contrada, zijn paard. De fantini hebben de kleding aan in de kleuren van de contrada waar zij voor rijden.

Tijdens de eerste prova is het altijd druk op het plein omdat iedereen wil zien hoe de jockey zijn toebedeelde paard rijdt. In de twee daaropvolgende dagen, 14 en 15 augustus zijn er in de ochtend en in de avond prove. Op zaterdagochtend 16 augustus is de laatste prova voor de echte race in de avond.

Aankomst Piazza del Campo

Rond 08.30 uur komen via de straat Via Rinaldini, in de hoek bij de curve St. Martino, (waar de matrassen zijn) de contrada het Piazza del Campo op. Voorop het paard met de Barbaresco, de groom. Daarachter loopt de capitano met het contrada bestuur gevolgd door de zingende inwoners. Het paard gaat het Palazzo Pubblico in waar die zal wachten tot het sein voor de race daar is. (Foto: Contrada Aquila betreed het plein)

Contrada Aquila          Contrada Aquila

Als de paarden binnen zijn gebeurt er zowel in de ochtend als in de avond hetzelfde. Rond 08.45 in de ochtend en 18.45 in de avond klinkt er een kanon schot dat het teken is dat iedereen van de baan af moet. Een groep Sienese agenten vormen een rij over de breedte van de baan en sommeren zo iedereen om de baan te verlaten. Daarachter lopen de Sienese schoonmakers die vol trots de baan schoonvegen zodat de prova daarna van start kan gaan.

Sienese politie          Schoonvegen van de baan

Zodra de agenten en de schoonmakers weer terug zijn voor het Palazzo Pubblico komen de capitano’s en de barbaresco’s naar buiten om naar hun plaats te gaan. (Foto: Barbaresco van de contrada Selva).

Barbaresco, groom van contrada Selva komt naar buiten          Capitano komen Palazzo uit

Even later zwaait een vrouw met een witte vlag en komen de fantini op de paarden naar buiten. De kinderen op de tribunes voor het Palazzo Pubblico juichen hun combinatie toe. De paarden rijden naar de startlijn en meestal duurt het even voordat ze van start gaan.

Paarden verlaten het Palazzo Pubblico          Paarden komen het Palazzo Pubblico uit

Fantino Giovanni Atzeni (Tittia) op Istriceddu

De prova

Negen paarden staan naast elkaar en het tiende paard, de Rincorso staat achteraan. Zodra de jockey met zijn paard tussen de touwen stapt valt het voorste touw naar beneden en is de start geldig. De paarden schieten weg. (Foto: Prova juli 2013)

Prove - Palio di Siena

De start gaat meestal vrij snel waarna de paarden tot aan de curve St. Martino racen. Hierna nemen de jockeys de paarden meestal een beetje terug qua snelheid om de kans op blessures te verkleinen. Er is namelijk geen “back up” paard. Dus als het paard iets heeft en die kan daarom niet meer deelnemen, dan is het jammer en liggen ze eruit. Voor de contrada is dat het ergste scenario.

Trial race, Fantino Giovanni Atzeni (Tittia) op Istriceddu voor contrada Selva

Vorig jaar waren de prove redelijk rustig en kon je zien dat het vooral een training was voor de combinaties en dat de jockeys naar elkaars tactiek keken. Dit jaar is het anders en dat komt door het feit dat er vier vijanden van elkaar aan de race meedoen.

Een aantal contrada hebben een vijand, als je daar mee over wilt weten, lees dan mijn blog, “Wat is de Palio?”. Dit jaar zijn de vijanden in de race de contrade Aquila en Pantera en Leocorno en Civetta.

De prova gaat keihard van start maar de snelheid houdt ook de rest van de drie rondes aan. Een aantal jockeys zijn verstandig en rijden voor zichzelf op gepaste afstand van de andere paarden omdat ze niets willen forceren.

Een prova gaat niet om het winnen maar puur om de training. Toch gaat de contrada Civette er vol voor en heeft bij alle drie de races aan kop gelegen. Het is een nieuw paard in de race maar wel een die super snel en wendbaar is, een goede binnenkomer dus. De paarden stormen de baan over en in de eerste ronde gaat het mis. Ik zie de jockey van de contrada Giraffa van zijn paard springen. Wat er gebeurd is kan ik niet goed genoeg zien vanaf het balkon en ook op de tv is het niet zichtbaar. De inwoners van de contrade rennen de baan op het plein over en de ik zie op de televisie dat de jockey op zijn donder krijgt. Even later vind er onder het appartement een opstoot plaats die gelukkig al gauw in de kiem wordt gesmoord door de toegesnelde politie.

De Palio van Siena is van levensbelang voor de inwoners van de contrade, het is een echte rauw race waarbij veel op het spel staat. Omdat het een publiek event is moeten ze het uitvechten in de eigen contrade maar soms lopen de emoties al hoog op, op het Piazza del Campo en is ingrijpen noodzakelijk. Het bovenstaande wil men absoluut niet laten zien. En als je erover begint tegenover welke Sienese inwoner dan ook zullen zij ontkennen dat het heeft plaats gevonden. Een aantal toeristen op de onder gelegen balkons maken foto’s en worden toegeschreeuwd door de aanstootgevers, “No photos, no photo’s”!

Helaas heb ik later moeten vernemen dat het paard zijn rechter achterbeen heeft gebroken maar die kon daar gelukkig aan worden geopereerd en maakt het nu goed. Het leek voor de jockey in eerste instantie het beste om Siena zo snel mogelijk te verlaten en het was maar de vraag of die betaald zou worden, zo hoog waren de emoties eerst. 9 van de 10 keer is een blessure van een paard de schuld van de jockey. Uit onderzoek blijkt nu dat zowel het paard als de jockey niemand geraakt heeft. Begrijpelijk is wel dat er veel emotie heerst onder de Giraffa contrada, daar hoef je nu niet naar toe te gaan. De Palio is over voor hun.

Als er zoiets gebeurt als gisteravond zou ik adviseren om niet direct het plein op te gaan maar even te wachten tot het iets rustiger is. Het evenement is voor de inwoners van Siena en als er iets gebeurd meng je daar dan niet tussen. Behalve bij de overwinning natuurlijk! In alle andere omstandigheden ga direct na de race de baan op en kijk hoe de paarden van het Piazza di Campo worden geleid terug naar hun stal. Je kan er achter aanlopen en zo ontdek je gelijk waar de stal is en wat het hart van de contrada is.

Contrada Selva verlaat het Piazza di Campo na de ochtend prove

“La cena della prova generale”

Vanochtend stonden er 9 paarden aan de start omdat Giraffa is uitgevallen. Na de prova van vanavond vind de, “La cena della prova generale”, het contrade diner plaats. Elke deelnemende contrada verzorgt voor haar inwoners een diner. Voor niet contrada leden en toeristen is het mogelijk om bij sommige diners aanwezig te zijn.

Stay tuned, binnenkort meer over het diner en wat er op de dag zelf van de Palio gebeurd. Nu al benieuwd hoe het er aan toegaat bij het diner? Lees dan mijn blog van vorig jaar; “De emotie van Siena, de Palio”.

Print Friendly, PDF & Email