In Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt Halloween elk jaar uitbundig gevierd op 31 oktober. In dit artikel nemen wij je mee in de mogelijkheden voor Halloween reizen en spookhotels, scary nights en horror nights.

Halloween reizen en spookhotels

Kinderen verkleden zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt. Ze roepen “trick or treat” om een geintje uit te halen of om iets lekkers te ontvangen. Maar waar komt het nou vandaan en waarom griezelen we op die dag?

Niet zo gek dus dat Halloween met griezelen wordt geassocieerd. Vooral bekend met Halloween zijn de uitgeholde pompoenen, die dienstdoen als lampionnen. Deze worden Jack-o’-lanterns genoemd en in de meest bijzondere en soms angstaanjagende vormen bewerkt.

Wat betekent Halloween?

“Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond). In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november dus was het op 31 oktober oudejaarsavond.

Het Keltische Nieuwjaar was niet alleen bijzonder vanwege de viering van het nieuwe jaar maar de Kelten geloofden ook dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen. Om boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers.

*Bekijk deze TUI reis naar Europa Park;
**Ontdek meer over de
Horror Nights in Europapark Duitsland.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Halloween reizen Disneyland Parijs

Tips voor enge bestemmingen in Europa

Zweeds pretpark Liseberg zoekt moedige vrijwilligers

Halloween kan nog enger en daarom zoekt het Zweedse pretpark Liseberg moedige vrijwilligers voor een grootschalig onderzoeksproject naar angsbeleving op geheime locatie in Zweden. Deelnemers zoeken de grenzen van hun eigen angsten op om daarmee in de toekomst recreationele angstbelevenis te verbeteren. Het kan immers altijd enger.  Het experiment wordt uitgevoerd in samenwerking met toonaangevende wetenschappers van het Recreational Fear Lab van de Universiteit van Aarhus in Denemarken.

Voor deelname aan het zogeheten “Peak Fear Experiment” is Liseberg op zoek naar volwassen (18+) vrijwilligers die bang zijn leuk vinden en die op 11 oktober as in Zweden aanwezig kunnen zijn. “Met de hulp van de onderzoekers van het Recreational Fear Lab en de vrijwilligers wordt gezocht naar het optimale punt tussen plezier en angst. In het experiment worden de deelnemers blootgesteld aan verschillende soorten angst om hun angstdrempel te bepalen,” aldus Mårten Westlund, PR- en communicatiedirecteur bij Liseberg. Pas op, deze video kan heel eng zijn.

Maak thuis Franse ’toverdrankjes’

Wist je dat Frankrijk heuse toverdrankjes kent? Zo telt chartreuse wel 130 planten, kruiden en specerijen! Het recept is geheim en dat is misschien maar goed ook, want daarmee is de betovering verbroken. Maar laten we ook niet de donkerrode crème de cassis, oranje cognac en gifgroene absint vergeten! Kan het je niet spannend genoeg? Geef dan je bloody mary een Baskische twist door piment d’espelette toe te voegen voor wat extra pit.

‘Angstaanjagende’ en enge activiteiten ondernemen 

Wat voor de een eng is, is dat voor een ander natuurlijk niet. Maar er zijn dingen die best spooky, griezelig, luguber of ronduit eng zijn. Iedereen keer dat wij zoiets ontdekken zal je dat hier tegenkomen.

Afdaling naar de hel in de Catacomben van Parijs

Heb jij tijdens een stedentrip in Parijs al eens de Catacomben van Parijs bezocht? In dit ondergrondse doolhof liggen de schedels en beenderen van miljoenen mensen die zijn omgekomen toen de pest uitbrak. Alsof dat nog niet griezelig genoeg klinkt, zou het er nog spoken ook!

Zo vertelt een medewerkers van het Frans Bureau voor Toerisme: “Zo vertelt de legende dat de geest van een groene man met een staart, bokkenpoten en hoorns onder de Franse hoofdstad zou wonen. Hij zou door de gangen dwalen en ongeluk brengen aan iedereen die hij op zijn pad tegenkomt. Sommige mensen zweren dan weer bij hoog en laag dat ze er de duivel in persoon hebben gespot. Gezien zijn voorliefde voor duistere plekken en de dood is het niet te verwonderen dat hij zich in de verlaten gangen van de catacomben in zijn nopjes voelt”. Geloof jij het of niet?

Griezelige activiteiten

Bezoek de beroemdste begraafplaats van Parijs, Pére Lachaise

Ook mag een bezoek aan de beroemdste begraafplaats ter wereld niet ontbreken: Père Lachaise. Luister naar de ‘Danse macabre’ van Camille Saint-Saëns terwijl je hier rondstruint en je beleving is compleet.

Mysterieuze mythes en beangstigende beesten in Frankrijk

Als er één Franse regio is die wordt omgeven door magie en legendes, dan is het wel Bretagne. Zo is het nog altijd een raadsel hoe al die duizenden menhirs hier 5000 jaar geleden terecht zijn gekomen. Deze rechtopstaande stenen wegen immers meer dan een ton! Het bos van Brocéliande is het domein van feeën en elfen. Bovendien vinden de beroemde verhalen van Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel hier hun oorsprong. In het bos van Huelgoat kun je op zoek gaan naar de Grot van de Duivel en bij de onheilspellende moerassen en veenvelden van de Monts d’Arrée dolen geesten rond van mensen die in de rivier de Elez zouden zijn gegooid als een enkeltje naar de hel.

De Bretonse inwoners hebben een sterke fantasie! Of zijn het geen verzinsels…Frankrijk is ook de woonplek voor een aantal weerzinwekkende wezens. Geven de waterspuwers van de Notre Dame in Parijs je al rillingen? Kijk dan nog eens wat hoger: daar vind je een aantal monsters waarvan ‘La Stryge’ de beroemdste is. Deze onverzadigbare vampier is een allegorie op de wellust, bedacht door de architect Viollet-le-Duc.

In Calais houdt een duizelingwekkend grote draak, ontworpen door het bedrijf La Machine in Nantes, de stad in z’n greep. Hij spuwt vuur, verspreidt rook via zijn neusgaten en heeft indrukwekkende vleugels. Echte dappere mensen kunnen een ritje op zijn rug wagen. La Machine heeft ook nog een andere giga griezel gemaakt met wel acht poten: een spin! Deze vind je in de Galerie des Machines bij de voormalige scheepswerven van Nantes en diens parmantige poten worden door de medewerkers aldaar tot leven gebracht. Een andere grote (maar statische!) spin woont in het Château La Coste (Provence) en is gemaakt door kunstenares Louise Bourgeois. Op dit wijndomein tref je nog veel meer hedendaagse kunst tussen de wijnstokken; een bijzondere combinatie!

Halloween spookhotels

Wil je het nog gekker waarom dan geen overnachting in een spookhotel? Toen ik daarop ging “googelen” kwam ik terecht bij Hotel Mastbosch in Breda. Het schijnt dat meerdere gasten melding hebben gemaakt van het waarnemen van een geest van een achttienjarig Belgisch meisje.

Het zou hier gaan om een meisje dat in de Tweede Wereldoorlog vermoord is door de Duitsers. Sindsdien spookt ze rond in het hotel om rust te vinden. En je gelooft het niet, maar er zijn twee spookhotels in Nederland. Nooit gedacht dat we spookhotels in Nederland zouden hebben. Zou jij er durven te slapen?

 1. Hotel Mastbosch in Breda
 2. Hotel Preston Palace in Overijssel
 3. Russel Hotel in Sydney
 4.  Hotel Stanley in Colorado
 5. Grand Hyatt Hotel in Taipei
 6. The Langham Hotel in Londen
 7. Hotel El Convento in San Juan
 8. Ballygally Castle Hotel in Larne
 9. Hotel del Coronado in San Diego
 10. Fairmont Banff Springs in Alberta

Scary nights tijdens Horror nights tijdens Halloween in Europapark Duitsland

Het grootste attractiepark van Europa pakt ook flink uit voor Halloween. Er zijn maar liefst 160.000 pompoenen geplaatst in Europa-Park. Naast de Halloween sfeer worden er ook Horror Nights in Europapark Duitsland georganiseerd. Durf jij het aan?

*Alles wat je wilt weten over Europapark Duitsland;
**Bekijk ook deze themahotels in Europapark Duitsland.

Horror Nights

Griezelfeest

In Nederland gaan we niet verkleed langs de deuren maar er worden wel veel Halloween feesten georganiseerd waar je uiteraard verkleed naar toe moet. Zwarte pakken met skeletten, duivels outfits of mummies, je kan het zo gek niet bedenken maar veel mensen trekken alles uit de kast voor dit feest.

Ik kwam op de website The Gosthunter terecht waar je nog veel meer griezel dingen kan vinden om te ondernemen. Wat dacht je van een horror house, spooktochten of bizarre verhalen? Het is maar net waar je trek in hebt.

Horror Nights Europapark

Scarynights at home

Geen zin om te verkleden maar wel zin in een griezelavond? Nodig een paar vrienden uit, zet de tafel vol met lekkers en nestel je op de bank voor films als:

 1. Scream;
 2. Halloween;
 3. Blair Witch Project;
 4. ‘Zone Blanche’ speelt zich af in het afgelegen stadje Villefranche waar wel erg veel moorden worden gepleegd;
 5. Of de Franse serie ‘Le Chalet’. Een groepje vrienden besluit op vakantie te gaan naar het bergdorp Valmoline in de Franse Alpen, maar wat een leuke reis had moeten zijn, loopt uit op een bloedstollend drama.

Zou jij ook wel eens met Halloween willen reizen en in spookhotels willen slapen?
Of scary nights en horror nights willen beleven?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Print Friendly, PDF & Email