Bukkûh!!! Dat wordt vaak geroepen tijdens een rondvaart door Den Haag, want onze bruggen zijn zo laag. Met dit in gedachte is er nu een nieuw Haags bier in Den Haag gelanceerd, Bukkûh bier.

Nieuw Haags bier, Bukkûh bier

Mijn oud collega’s Kevin Moore en Sjaak Pauwe zijn fervente bierliefhebbers. Enige jaren geleden lanceerden zij de ‘Biervaart’ in samenwerking met de rondvaart door Den Haag, De Ooievaart. Tijdens de Biervaart kunnen diverse Haagse bieren worden geproefd.

Hun droom was ooit hun eigen bier te brouwen en die droom is nu uitgekomen. Onder de naam van de kersverse Brouwerij De Schuit lanceren zij het Haagse bier, Bukkûh bier. Gisteravond mocht ik de H.P.A (Haagse Pale Ale) proeven van het vat in café De Pakschuit aan de Dunne Bierkade.

De naam van het bier is een knipoog naar de rondvaart De Ooievaart, waar beide initiatiefnemers werkzaam zijn. Kevin; ‘Bukkûh is Haags voor bukken, iets wat regelmatig op de rondvaart in het centrum van Den Haag gedaan moet worden vanwege de lage bruggen in Den Haag’.

*Bekijk hier allereistips voor Den Haag en tips voor Scheveningen

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Nieuw Haags bier, Bukkûh bier

Proef het Haagse bier nu bij Café de Pakschuit

Wat mij betreft is het Haagse Bukkûh bier een lekker zomers biertje. Het bier drinkt soepel weg en smaakt fris en fruitig. Het alcohol percentage betreft 4.7% en maakt het mede een toegankelijk bier.

Ben jij benieuwd hoe het nieuwste Haagse bier smaakt? Spreek af met je andere bierliefhebbers en ga naar de café de Pakschuit aan de Dunne Bierkade. Hier zat het Haagse Bukkûh bier op de wisseltap. Omdat het nog niet standaard op de tap zit kan het zijn dat binnenkort de eerste vaten zijn uitverkocht. Maar wees gerust, je kan ook een flesje Bukkûh bier bestelle.

Bierproeverij Den Haag

Proef het Bukkûh bier tijdens de biervaart 

Op Vaderdag, 16 juni, zal het bier, naast enkele andere Haagse bieren, voor het eerst te proeven zijn tijdens een bierproeverij aan boord van de trekschuit Hadrianus. Bedrijven, maar ook particulieren kunnen contact opnemen met Brouwerij De Schuit voor meer informatie.

*Bekijk de mogelijkheden voor Biervaarten met een groep bij rondvaart De Ooievaart

Bukkûh bier tijdens de biervaart 

Typisch Haagse cadeaupakket

Haagse tradities, de bier geschiedenis van Den Haag

Tot de achttiende eeuw had Den Haag geen stadsrechten en bepaalden de Staten van Holland dat het brouwen van bier in Den Haag verboden was. Over bier werd accijns geheven en alleen steden mochten een “eigen inkomen” verkrijgen.

Den Haag lijkt dus vrijwel geen biertraditie te kennen, maar Den Haag heeft wel een Bierkade. Het verbod op brouwen kwam met name door de druk van het biercentrum van Holland in Delft, ze waren bang voor Haagse concurrentie. Toen er alsnog een Haagse bierbrouwerij zou komen dreigde Delft zelfs om met een legertje naar Den Haag te komen om de brouwerij te verwoesten.

In de loop der eeuwen zijn er slechts een klein aantal brouwerijen in Den Haag geweest. De biertraditie van Den Haag begint bij de plek waar brouwerij De Schuit het bier lanceert, aan de Bierkade en Dunne Bierkade. Al het aangevoerde bier werd aan de Bierkade gelost en verhandeld. Hier woonden de bierstekers die vaak met behulp van een houten kraan de vaten van boord takelden (Kranestraat). Aangezien het drinkwater lange tijd niet betrouwbaar was, werd ook voor de gewone consumptie verdund bier gedronken. Aan de Dunne Bierkade werd dit dunne of lichte bier verhandeld.

Langere tijd was er geen brouwerij in Den Haag. Pas in 1881 kwam er weer een brouwerij, de ZHB, waar Zuid Hollands Bier werd gemaakt. De ZHB was waarschijnlijk de eerste bierbrouwerij in Nederland die uitsluitend bier van lage gisting produceerde, ofwel pilsner bier. Bukkûh Bier van brouwerij De Schuit past in deze traditie. Echt ambachtelijk Haags bier van de Bierkades. ‘Schilders, schepen en schuimend bier is het motto van deze kade’, aldus Peter Duivesteijn, directeur van De Ooievaart, die trots is op de hereniging van het bier en de Bierkades.

*Lees ook: tips voor bierproeverij in Den Haag

Haags bier Den Haag

Wil jij ook dit nieuwste bier in Den Haag proeven?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email