Wat mij betreft is Valkenburg een leuke plaats voor een weekend weg in eigen land. Ik ben er meerdere malen geweest en wilde altijd al eens gaat mountainbiken in de grotten. Wie bedenkt er nou zoiets, grotbiken? Onlangs ben ik 30 meter afgedaald in de Sibbersgroeve en ik vond het mountainbiken in de grotten een toffe ervaring die ik zeker kan aanraden.

Mountainbiken grotten, Valkenburg

Langs een landweggetje nabij Valkenburg vind je het verzamelpunt voor het grotbike avontuur. ASP Adventure is de enige organisatie die het mogelijk maakt om af te dalen in de mergelgrotten van Valkenburg voor een ondergronds mountainbike avontuur. Via een trap daal je 30 meter de diepte in en kom je terecht in het ondergrondse gangenstelsel van de Sibbergroeve.

Na de instructie van de gids is het tijd om de helmen stevig vast te maken en je fietszadel goed af te stellen op je lengte. Belangrijk is om nog even je verlichting te controleren en dan is het tijd om te gaan. De eerste mountainbikers verdwijnen om de hoek en als ik de eerste bocht om ga merk ik hoe schemerig het is. De fietsverlichting geeft wel enigzins licht maar mijn ogen moeten flink wennen. Sommige stukken zijn zo donken en zo stil dat het goed uitkijken is. Onze gids roept af en toe als er een scherpe bocht aan komt en dan is het de bedoeling dat de deelnemers aan het grotbiken het achter elkaar door roepen. Wel zo fijn namelijk als de laatste deelnemer in de groep ook hoort dat er een bocht aankomt en daar niet in het donker tegenop fietst. Het zelfde geldt voor; “BUKKEN”. Dat wordt veelvuldig geroepen tijdens het mountainbiken in de grotten. Sommige delen zijn zo laag dat je echt op tijd moet bukken. Een enkele keer merk ik dat mijn helm langs het mergelplafond schuurt.

Valkenburg - Sibbersgroeve

Af en toe maken wij een stop om te ervaren wat het is om in het donker te staan en de stilte te horen. Daarbij kan iedereen ook even bijkomen want sommge stukken zijn best pittig om te fietsen. De grotbikes zijn speciale cardanfietsen. Oftewel, fietsen zonder kettingen. Het grotbiken is alleen mogelijk op deze speciale fietsen omdat de luchtvochtigheid in de groeve zo hoog is dat mountainbikes met kettingen zouden gaan roesten. In totaal voert de mountainbike tocht over een lengte van 8 á 10 kilometer. Na 45 minuten fietsen moet ik zeggen dat het eigenlijk best wel snel voorbij ging toen ik hoorde dat wij deze afstand hadden afgelegd kon ik dat eigenlijk niet bevatten omdat je weinig besef het van tijd en de afstand. Toen onze gids op een plattegrond liet zien waar wij allemaal geweest waren was het bijzonder om te zien dat wij sommige ondergronds plekken meerdere malen zijn gekruist. Dat idee heb je dus echt niet als je rondfietst. Nou snap je meteen waarom je alleen met een gids op avontuur kan gaan.

De Sibbersgroeve zit vol met muurtekeningen en het is bijzonder om te zien dat je in de plafonds nog steeds schelpen en met een beetje geluk fossielen kan zien. Tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds mergel gewonnen dat gebruikt wordt in de bouw. Wist je trouwens dat de Sibbergroeve het grootste ondergrondse gangenstelsel van Europa is?

Grotbiken-Valkenburg

Goed om te weten over het grotbiken in Valkenburg:

  • Reservering is noodzakelijk en alleen mogelijk o.b.v. een gids
  • Grotbiken duurt in totaal 1,5 uur incl. instructie. Daadwerkelijke mountainbike tijd is ongeveer 45 minuten
  • Inclusief alle materiaal en ASP begeleiding.
  • Kosten €27,- per persoon incl. BTW
  • Minimale lengte 1.40 meter
  • Goede conditie is fijn
  • De snelheid van het grotbiken wordt aangepast aan de langzaamste fietser in de groep

Ben jij wel eens gaan mountainbiken in de grotten?

Print Friendly, PDF & Email