Ik hoor mensen nu al praten over de aankomende feestdagen en de planningen worden alweer gemaakt. Tijd voor een overzicht van de mooiste, leukste en grootste kerstmarkten in Nederland. Want een reisje naar het buitenland voor een kerstmarkt is leuk maar er zijn ook zoveel leuke en bijzondere kerstmarkten in Nederland. *Dit artikel is ge-update in november 2021! In tegenstelling tot eerdere berichten is zojuist bekend gemaakt dat de kerstmarkt in Den Haag NIET doorgaat! De kerstmarkt in Dordrecht is voor 2021 geannuleerd! Hou rekening met mogelijke wijzigingen. 

Leukste en grootste Kerstmarkten in Nederland

Men vergeet wel eens dat er ook in Nederland genoeg te beleven valt in de wintermaanden. Vele steden en dorpen organiseren kerstmarkten. De ene kerstmarkt in Nederland is groots opgezet, de ander juist kleinschalig of op een bijzondere locatie.

Struin langs houten chalets in de ene stad, geniet van een openluchttheater in kerstsferen, struin rond bij een kasteel en spot leuke dingen voor de kerstdagen. In dit artikel vind je de leuke en grootste kerstmarkten in Nederland en nog wat extra kerst reistips. Ik geef je graag 10 tips ter inspiratie voor de kerstmarkten in Nederland 2021 waar je een keer geweest moet zijn.

Kerstmarkten bij kastelen

Royal Christmas Fair, Kerstmarkt Den Haag, GEANNULEERD

De organisatoren van de Royal Christmas Fair hebben direct een nieuwe datum voor volgend jaar vastgelegd: van 8 t/m 24 december 2022. Dan hoopt de mooiste en grootste kerstmarkt van Nederland echt weer neer te kunnen strijken op het prachtige Lange Voorhout in Den Haag.

Van donderdag 8 tot en met woensdag 24 december 2022 kan je ook in Den Haag een bezoek brengen aan een kerstmarkt. Op de Royal Christmas Fair word je verwelkomd door twinkelende lichtjes en raak je niet uitgekeken bij de meer dan 100 kerstkraampjes vol glühwein, winterse vachten, sfeerverlichting en kerst accessoires. Als je nu al benieuwd bent welke winkels een plek hebben op de kerstfair bezoek dan de website van Den Haag. De romantische kerstmarkt in Den Haag op het statige Lange Voorhout duurt 14 dagen en is daarmee de grootste meerdaagse Kerstmarkt van Nederland.

In 2021 wordt de Royal Christmas Fair voor de zevende keer georganiseerd en er valt ook dit jaar weer veel te beleven. Je kan shoppen in de knusse winterchalets, laat je verrassen door  kerstacteurs, (kinder)koren en natuurlijk de enige echte Kerstman.

Bijzondere aandacht voor minimaliseren gezondheidsrisico’s
De kerstmarkt op het Lange Voorhout in Den Haag is enorm ruim opgezet, waardoor bezoekers elkaar voldoende ruimte kunnen geven. Ondanks dat anderhalve meter afstand houden sinds 25 september niet meer verplicht is, blijft elkaar voldoende ruimte geven voor de Royal Christmas Fair een belangrijk aandachtspunt.

Toegang: Gratis.
Locatie: 
Lange Voorhout in Den Haag.
Openingstijden: 
Donderdag 8 december t/m zaterdag 24 december, elke dag van 12.00 tot 21.00 uur.
Bereikbaarheid: Het Lange Voorhout ligt op loopafstand van Den Haag Centraal Station. Reis je met de auto? Check dan mijn goedkoop parkeren in Den Haag Centrum tips.
Overnachten: Check de beschikbaarheid voor leuke hotels in Den Haag.
Wat te doen in Den Haag: Check alle tips voor Den Haag hier.
Wat te doen in Scheveningen? Check alle Scheveningen vakantie tips hier. 

*Leuk! Bezoek ook Christmas Village in de haven van Scheveningen.

Royal Christmas Fair, Kerstmarkt Den Haag

Kerstmarkt in Valkenburg, 12 nov – 30 december 

Een van de meest bijzondere kerstmarkten in Nederland, is wel de kerstmarkt in Valkenburg. In het Limburgse plaatsje Valkenburg heb je ieder jaar twee kerstmarkten. Er is een ondergrondse kerstmarkt in de Fluweelengrot en er is een kerstmarkt aan de voet van de Cauberg in de Gemeentegrot.

Ook is er elk jaar een Christmas Parade die door het centrum van Valkenburg trekt op de woensdag- en zaterdagavond. Eind 2018 werd Valkenburg gekroond tot “European City of Christmas 2018”. Kerststad Valkenburg was ook genomineerd voorEuropean Best Christmas Market 2020‘! De kerstmarkt in de Gemeentegrot is van 12 november 2021 tot en met 30 december 2021. Bekijk voor de actuele openingstijden mijn artikel over de kerstmarkt in Valkenburg

Wil je een heel weekend genieten van de kerstsfeer in Valkenburg? Check dan de prijzen en beschikbaarheid hier voor een leuk hotel in Valkenburg.

*Ga naar de kerstmarkt en relax daarna in Thermae 2000.
**Blijf overnachten en r
eserveer een van deze wellness hotels in Zuid-Limburg.
***
Bestel hier je tickets voor Kerstmarkt Gemeentegrot of Kerstmarkt Fluweelengrot.

Wanneer kerstmarkt Valkenburg grotten

Kerstmarkt in Maastricht – 2021 GAAT DOOR

Vanaf 2 december wordt het Vrijthof in Maastricht omgetoverd tot ‘Magisch Maastricht’. Geniet van een warme chocomelk of glühwein, bekijk alle hebbedingen in de mooie kerststallen en bind je ijzers onder en ga schaatsen. Voor het mooiste uitzicht over Maastricht stap je in het reuzenrad die je naar een hoogte van 60 meter brengt.

Goed om te weten is dat een deel van de kerstmarkt overdekt is. Een leuke tip, combineer de kerstmarkt in Maastricht met een bezoek aan de kerstmarkt in ValkenburgVoor meer informatie over de kerstmarkt in Maastricht lees mijn uitgebreide artikel hierover. De kerstmarkt in Maastricht is geopend van 2 december tot en met 31 december 2021.

Geniet van een weekend Maastricht. Check de prijzen voor een leuk hotel in Maastricht. Op zoek naar een goedkope parkeerplaats in Maastricht? Check deze opties bij Mobypark eens!

*Bekijk hier de goedkoop parkeren mogelijkheden in Maastricht via Mobypark.

5 Kerstmarkten in Nederland die je gezien moet hebben

Kerst in Oud Kampen, Kampen – 18 & 19 dec. 2021

In Kampen pakken ze niet uit met een enorme kerstmarkt. In Kampen organiseren ze “Kerst in Oud Kampen”, een openlucht theaterfestival. Op dit moment is het programma voor 2021 nog niet bekend maar reken op theater, film, kermis en diverse activiteiten en demonstraties van oude ambachten.

Datum Kerst in Oud Kampen
In 2021 wordt Kerst in Oud Kampen georganiseerd in het weekend van 18 en 19 december 2021 tussen 16.00 en 21.00 uur. De entree bedraagt €3,- per persoon. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis.

Locatie Kerst in Oud Kampen
Het openlucht theaterfestival vind plaats in het oude centrum van Kampen, van het Koeplein tot de Karpersteeg. De hoofdingang is bij het Vischpoortplein/Voorstraat.

Hotel in Zwolle, 20 minuten rijden van Kampen

Kampen zet de stad op zijn kop met een openlucht theaterfestival. Blijf overnachten in Zwolle en bekijk de leukste hotels in Zwolle voor na je bezoek. Zwolle ligt op ongeveer 20 minuten rij afstand.

Kerst in Oud Kampen

Castle Christmas Fair, Buitenplaats Beeckestijn

Een kerstmarkt bezoeken is leuk maar hoe tof is het als die wordt georganiseerd op een historische locatie zoals Buitenplaats Beeckestijn. Alleen de locatie maakt het al bijzonder! Buitenplaats Beeckestijn werd in de 18eeeuw aan de duinrand in Kennemerland gesticht als zomerverblijf voor Amsterdamse regenten. De tuin is één van de belangrijkste historische tuinen van ons land.

Bij ‘kerstmarkten in Nederland fans’ was de Castle Christmas Fair in Heemskerk bij Slot Assumburg bekend als dé locatie. De laatste 4 edities hebben daar ook met succes plaatsgevonden maar vanaf nu vind de Castle Christmas Fair op Buitenplaats Beeckestijn in Velsen plaats.

Je kan hier genieten van live optredens van lokale bands en luisteren naar kerstkoren die authentieke en hedendaagse kerstliederen ten gehore brengen. Doe je tegoed aan hapjes en drankjes, drink een glaasje glühwein of eet een kop oer-Hollandse snert en struinen langs de ruim 150 sfeervolle in- en outdoorstands met een breed scala aan kerst- en lifestyleproducten.

Openingstijden Castle Christmas Fair 2021: De Castle Christmas Fair is van donderdag 18 november tot en met zondag 21 november 2021.
Tickets kan je bestellen via de website. De Castle Christmas Fair vind plaats op Buitenplaats Beeckestijn. Navigeer naar: Rijksweg 134 – 1981 LD Velsen-Zuid. Na de Castle Christmas Fair wil jij wel in stijl overnachten in Heemskerk. Check de mogelijkheden voor leuke hotels in Heemskerk.

Do 18 nov. 11:00 – 22:00
Vr 19 nov. 11:00 – 22:00
Za 20 nov. 11:00 – 22:00
Zo 21 nov. 11:00 – 18:00

Grootste kerstmarkt Nederland-kerstmarkten

Kerstmarkt Haarlem en winterbierfestival
11 en 12 december programma onbekend.

Live optreden, de Christmas sing-a-long en 300 kerstkramen op en rondom de Grote Markt zorgen in Haarlem voor een weekend lang kerst inspiratie. Ook treden er diverse koren op in prachtige monumentale locaties. En bierliefhebbers opgelet, Jopenbier organiseert tegelijkertijd het Haarlem Beer Festival | Winter Edition. Dat betekent dat je op het Hortusplein kan genieten van speciaalbieren. De Haarlemse kerstmarkt is uitgeroepen tot Nederlandse beste en gezelligste kerstmarkt.

Data: De Kerstmarkt in Haarlem wordt georganiseerd in het weekend van 11 en 12 december 2021.
Tijd: Nog niet bekend.
Toegang: De toegang is gratis.
Locatie Kerstmarkt Haarlem: De Kerstmarkt is middenin het centrum van Haarlem. Het Haarlem Beer Festival vind plaats op het Hortusplein van 13.00 uur tot 21.00 uur.
Hotels in Haarlem: Check de beschikbaarheid van de leukste hotels in Haarlem.

Kerstmarkt Haarlem

Kerstmarkt & Dickens festijn, Deventer, aangepaste vorm!

In december wordt Deventer omgetoverd in 19e eeuwse Engelse sferen tijdens het Dickens festijn. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven. Rondom het nationaal en internationaal bekende Dickens festijn in Deventer wordt ook een kerstmarkt georganiseerd. De (verwarmde) Grote- of Lebuinuskerk is helemaal in kerstsferen en staat vol met kerststalletjes. Rondom de kerstmarkt is een muzikaal programma.

*Bekijk hier de info over het aangepaste Dickens Festijn van woensdag 8 t/m zondag 19 december 2021.
**Voor meer info en antwoorden op de meest gestelde vragen kijk hier
.

Openingstijden en informatie Dickens festijn: 14 & 15 december van 11.00 uur tot 17.00. De toegang is gratis, hou rekening met wachttijden bij de Walstraat. De wachtrij is het langste tussen 11.00 en 13.00 uur en kan oplopen tot 1,5 uur. Toegang is alleen mogelijk via de Keizerstraat ter hoogte van de Schouwburg. Vanaf hier wordt je naar de Walstraat geleid.
Openingstijden en informatie Lebuinus Kerstmarkt: de jaarlijkse kerstmarkt (32e keer in 2019) in de Grote of Lebuinuskerk is van donderdag 12 t/m zaterdag 14 december 2019. Openingstijden: donderdag 12 december van 14.00-21.00 uur, vrijdag 13 december van 10.00-21.00 uur en zaterdag 14 december van 10.00-18.00 uur. De toegang kost €3,- per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar gratis.
Koopzondag: Op 16 december is het Kerstkoopzondag in de binnenstad en onder de titel ‘Deventer Kerststad’ gratis toegankelijke concerten plaats in de Grote of Lebuinuskerk en de Broederenkerk met deelname van koren en muziekverenigingen uit Deventer en omgeving.
Locatie: Dickens festijn: Walstraat. De Kerstmarkt is in de Grote Kerk of Lebuinuskerk.
Weekend Deventer: Check de beschikbaarheid van de leukste hotels in Deventer.

Dickens festijn - Deventer

Kerstmarkt Dordrecht – 2021 geannuleerd

De grootste kerstmarkt van Nederland vind je in Dordrecht in het weekend van 13, 14 en 15 december 2019. Er zijn meer dan 300 kerstkramen en daarnaast is er ook entertainment zoals muziekpodia, straattheater en de Christmas sing-a-long. Ieder jaar is er weer een gevarieerd kerstmarkt programma. Overnachten in Dordrecht na je bezoek aan de kerstmarkt? Check de beschikbaarheid van hotels in Dordrecht hier.

Data Kerstmarkt Dordrecht Openingstijden
De Kerstmarkt Dordrecht vindt plaats van 13 december tot en met 15 december 2019 in de binnenstad van Dordrecht. Het kerstmarkt programma in Dordrecht begint op vrijdag 13 december om 10.00 uur en duurt tot 21.00 in de avond. Op zaterdag 14 december zijn de tijden hetzelfde en op zondag 15 december is er van 11.00 tot 18.00 uur van alles te doen.

Locatie
De kerstmarkt in Dordrecht vind op diverse locaties in de stad plaats. Kijk online waar je wanneer moet zijn op het Stadhuisplein, Grotekerkstuin, Blauwpoortsplein, Nieuwe Haven, Aardappelmarkt, Vismarkt, Grote Markt en op het Waagplein.

Kerstmarkt Dordrecht

Drijvende Kerstmarkt, Leiden – onbekend 2021

In Leiden vind je de enige drijvende kerstmarkt in Nederland. Op het water van de Nieuwe Rijn kan je langs 75 mooi aangeklede chalets wandelen waar je alles vind van winterse lekkernijen tot aan kerstspullen. Op de kade is er een speciale nostalgische kermis. Ze hebben in 2016 zelfs de Kerstmarkt Award gewonnen.

Data en openingstijden Drijvende Kerstmarkt

De drijvende Kerstmarkt Leiden vindt plaats van vrijdag 13 december 2019 tot en met dinsdag 24 december 2019. De drijvende kerstmarkt in Leiden is 7 dagen per week geopend van 12.00 uur tot 21.00 uur. Na je bezoek aan de drijvende kerstmarkt in Leiden zo je hotel in rollen. Check de beschikbaarheid en prijzen voor leuke hotels in Leiden.

Locatie Drijvende Kerstmarkt
Winkelgebied Nieuwe Rijn
Nieuwe Rijn 2312 JB Leiden

Het Amsterdamse Winterparadijs – Kerstmarkt Rai – 2021 onbekend

Tijdens Het Amsterdamse Winterparadijs wordt de RAI omgedoopt in kerstsferen. Je kan elke dag vanaf 10.00 uur terecht om tot 01.00 uur ’s nachts allerlei winterse activiteiten te beleven en de dag afsluiten met een aprés ski feestje. Je kan rekenen op heel veel échte sneeuw want er is een heus Sneeuwparadijs. Ga je liever genieten van lekker eten? Rooster dan je marshmallows in het houtvuur, drink een glühweintje of biertje en ga proeven bij de foodmarket. Dat niet alleen, er zijn ook volop activiteiten tijdens het Amsterdamse Winterparadijs te beleven. Meer informatie, ook over andere kerstmarkten in Amsterdam vind je in het uitgebreide ‘kerst in Amsterdam‘ artikel.

Locatie: RAI in Amsterdam, Europaplein 2-22. Ga met de auto of neem metro 50 of 51, tram 4 of stadsbus 62.
Toegang:
Wil je alle activiteiten beleven? Koop dan online een regulier ticket voor € 14,50. Kinderen tot 1 jaar zijn gratis. Wil je ter plaatse zien wat je gaat doen, ga je mee als ‘begeleiding’ of wil je alleen een feestje bouwen? Koop dan een ‘entrance-only ticket’ voor €5,- . Wil je alle dagen? Koop een Passe-partout voor €34,50. Bekijk hier alle ticket soorten en prijzen. 
Datum en openingstijden: 21 december 2019 t/m 5 januari 2019. Vrijdag 21 december gaat Het Amsterdamse Winterparadijs van start om 15.00 uur.  Het buitenterrein en Het Sneeuwparadijs sluit elke avond om 22.00 uur. 

Het Amsterdamse Winterparadijs – Kerstmarkt Rai

Kerstmarkten in Amsterdam

In onze hoofdstad kan je ook genieten van een aantal fijne wintermarkten. Laat je inspireren met het artikel met 5 tips voor de leukste kerstmarkten in Amsterdam, info 2021 onbekend. Welke dat zijn zie je hieronder. In Amsterdam zijn zoveel kerstmarkten dat je wel een heel weekend in de hoofdstad kan doorbrengen om overal te gaan kijken. Kijk hier voor de leukste hotels in Amsterdam. Of kies voor een verblijf in een Airbnb in Amsterdam.

 1. Het Amsterdamse Winterparadijs in de RAI;
 2. Pure Wintermarkt;
 3. Funky Xmas Market;
 4. Ice Amsterdam Museumplein;
 5. Sissy-Boy Kerstmarkt.

Kerstmarkten in Amsterdam

Leuke tips voor Kerstmarkten in Nederland 2021

In dit artikel heb ik de tien grootste kerstmarkten in Nederland uitgelicht. Uiteraard zijn er nog veel meer bijzondere en leuke kerstmarkten in Nederland en andere winterse evenementen. Een greep uit de keuze:

Kerstmarkten in Nederland 2018

Scandinavische kerstmarkten in Nederland

Hou jij van Scandinavische kerstmarkten of wil je wel eens ontdekken hoe dat is? Collega blogger en Scandinavië specialist Sandra heeft een handig overzicht gemaakt van alle Scandinavische kerstmarkten in Nederland.

Scandinavische kerstmarkten in Nederland

Kerstmarkten bij kastelen in Nederland

Ben jij een echte kerstmarkten fan en wil je eens iets anders dan anders beleven? Denk er eens aan om een kerstmarkt bij een kasteel te bezoeken. In Nederland kan je op 2 plekken naar een kerstmarkt bij een kasteel en in Duitsland kan je in de regio Noordrijn-Westfalen uit wel 10 kerstmarkten bij kastelen kiezen. Laat je inspireren en lees onderstaand artikel.

Kerstmarkten bij kastelen

Overdekte kerstmarkten in Nederland

Heb je geen zin om door de winterse kou te struinen? Dan is een bezoek aan een overdekste kerstmarkt in Nederland een goed alternatief. De grootste overdekte kerstmarkt in Nederland is in de RAI in Amsterdam. De meest bijzondere overdekte kerstmarkt zijn de ondergrondse kerstmarkten in Valkenburg.

 1. Overdekte kerstmarkt in Nederland in de RAI Amsterdam
 2. Ondergrondse kerstmarkt in de Fluweelengrot en aan de voet van de Cauberg in de Gemeentegrot.
 3. Een deel van de kerstmarkt in Maastricht is ook overdekt.

Kerstmarkt Gemeentegrot

Kerstmarkten in het buitenland

Vind je het leuk om naast een bezoek aan kerstmarkten in Nederland ook een kerstmarkt in het buitenland te bezoeken? Dan heb ik een aantal leuke kerstmarkten in Europa tips voor je. Een aantal jaar geleden ben ik in Newcastle, LeuvenBrugge, Luik, Zagreb en York geweest en ook Düsseldorf heb ik al eens verkent in kerstsferen. Vorig jaar bracht ik een bezoek aan winters Antwerpen en ben ik afgereisd naar Wöllfenbuttel en Winter Wonderland Autostadt in Duitsland.

*Overzicht van de leukste kerstmarkten in België.
**
Lees ook: Kerstmarkten bij kastelen en burchten in Duitsland;
***
Kerstmarkt in Duitsland + info over dagtochten naar Kerstmarkten.

Kerstmarkten in het buitenland

Kerstshows tuincentra 2021

Kan je geen genoeg krijgen van het kerstgevoel? Combineer je dagje uit met een bezoek aan één van deze drie tuincentra en laat je verrassen door de kersthows.

 1. Intratuin Halsteren > prijs voor ‘De beste kerstshow van Nederland’ gewonnen;
 2. Intratuin in Duiven > langste kerstshow in Nederland, ruim 1 kilometer lang met een kerstbomenbos;
 3. Tuincentrum Eurofleur in Leusden > supergrote kerstshow van vijfduizend vierkante meter!

Kerstmarkt in Nederland

Kies jij voor Kerstmarkten in Nederland of ga je
liever naar het buitenland?

*Dit artikel bevat affiliate linken, zie voor meer info mijn disclaimer.
**Check altijd de websites van de organisaties voor actuele openingstijden en programma’s.
Print Friendly, PDF & Email