Het is weer de tijd van het jaar en de planningen worden alweer gemaakt voor de feestdagen. Tijd voor een overzicht van de mooiste, leukste en grootste kerstmarkten in Nederland. Want een reisje naar het buitenland voor een kerstmarkt is leuk maar er zijn ook zoveel leuke en bijzondere kerstmarkten in Nederland.  

Leukste en grootste Kerstmarkten in Nederland

Men vergeet wel eens dat er ook in Nederland genoeg te beleven valt in de wintermaanden. Vele steden en dorpen organiseren kerstmarkten. De ene kerstmarkt in Nederland is groots opgezet, de ander juist kleinschalig of op een bijzondere locatie.

Struin langs houten chalets in de ene stad, geniet van een openluchttheater in kerstsferen, struin rond bij een kasteel en spot leuke dingen voor de kerstdagen. In dit artikel vind je de leuke en grootste kerstmarkten in Nederland en nog wat extra kerst reistips. Ik geef je graag 10 tips ter inspiratie voor de kerstmarkten in Nederland 2023 waar je een keer geweest moet zijn.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Kerstmarkten bij kastelen

Royal Christmas Fair, Kerstmarkt Den Haag 7-23 dec. 2023

Van donderdag 7 tot en met 23 december 2023 kan je ook in Den Haag een bezoek brengen aan een kerstmarkt. Op de Royal Christmas Fair word je verwelkomd door twinkelende lichtjes en raak je niet uitgekeken bij de meer dan 100 kerstkraampjes vol glühwein, winterse vachten, sfeerverlichting en kerst accessoires. De romantische kerstmarkt in Den Haag op het statige Lange Voorhout duurt 14 dagen en is daarmee de grootste meerdaagse Kerstmarkt van Nederland.

In 2023 wordt de Royal Christmas Fair voor de zevende keer georganiseerd en er valt ook dit jaar weer veel te beleven. Je kan shoppen in de knusse winterchalets, laat je verrassen door  kerstacteurs, (kinder)koren en natuurlijk de enige echte Kerstman.

Toegang: Gratis.
Locatie: 
Lange Voorhout in Den Haag.
Openingstijden: 
Donderdag 7 december t/m 23 december.
Bereikbaarheid: Het Lange Voorhout ligt op loopafstand van Den Haag Centraal Station. Reis je met de auto? Check dan mijn goedkoop parkeren in Den Haag Centrum tips.
Overnachten: Check de beschikbaarheid voor leuke hotels in Den Haag.
Wat te doen in Den Haag: Check alle tips voor Den Haag hier.
Wat te doen in Scheveningen? Check alle Scheveningen vakantie tips hier. 

Royal Christmas Fair, Kerstmarkt Den Haag

Kerstmarkt in Valkenburg, 17 nov 2023 – 7 januari 2024 

Een van de meest bijzondere kerstmarkten in Nederland, is wel de kerstmarkt in Valkenburg. In het Limburgse plaatsje Valkenburg heb je ieder jaar twee kerstmarkten. Er is een ondergrondse kerstmarkt in de Fluweelengrot en er is een kerstmarkt aan de voet van de Cauberg in de Gemeentegrot. De kerstmarkt in de Gemeentegrot is de grootste ondergrondse kerstmarkt in Valkennburg.

Ook is er elk jaar een Christmas Parade die door het centrum van Valkenburg trekt op de woensdag- en zaterdagavond.  De kerstmarkt in de Gemeentegrot en de kerstmarkt in de Fluweelengrot is van 17 november tot en met 30 december 2023. Bekijk voor de actuele openingstijden, tips voor een bezoek en het programma tijdens Kerststad Valkenburg mijn artikel over de kerstmarkt in Valkenburg

Wil je een heel weekend genieten van de kerstsfeer in Valkenburg? Check dan de prijzen en beschikbaarheid hier voor een leuk hotel in Valkenburg of boek dit leuke huisje met hottub in Gulpen, op zo’n 20 minuten rijden van Valkenburg.

*Bestel hier je tickets voor Kerstmarkt Gemeentegrot of Kerstmarkt Fluweelengrot;
*Ga naar de kerstmarkt en relax daarna in Thermae 2000 en blijf overnachten in een van deze wellness hotels in Zuid-Limburg;

Wanneer kerstmarkt Valkenburg grotten

Kerstmarkt in Maastricht – 30 november /31 december 2023

Vanaf 30 november wordt het Vrijthof in Maastricht omgetoverd tot ‘Magisch Maastricht’. Geniet van een warme chocomelk of glühwein, bekijk alle hebbedingen in de mooie kerststallen en bind je ijzers onder en ga schaatsen. Voor het mooiste uitzicht over Maastricht stap je in het reuzenrad die je naar een hoogte van 60 meter brengt.

Goed om te weten is dat een deel van de kerstmarkt overdekt is. Een leuke tip, combineer de kerstmarkt in Maastricht met een bezoek aan de kerstmarkt in ValkenburgVoor meer informatie over de kerstmarkt in Maastricht lees mijn uitgebreide artikel hierover. Geniet van een weekend Maastricht. Check de prijzen voor een leuk hotel in Maastricht. Op zoek naar een goedkope parkeerplaats in Maastricht? Check deze opties bij Mobypark eens!

*Bekijk de kerstspecials van HotelSpecials;
**Bekijk hier de goedkoop parkeren mogelijkheden in Maastricht via Mobypark.

5 Kerstmarkten in Nederland die je gezien moet hebben

Kerst in Oud Kampen, Kampen 9 & 10 december 2023

In Kampen pakken ze niet uit met een enorme kerstmarkt. In Kampen organiseren ze “Kerst in Oud Kampen”, een openlucht theaterfestival. Op dit moment is het programma voor 2023 nog niet bekend maar reken op theater, film, kermis en diverse activiteiten en demonstraties van oude ambachten. Het openlucht theaterfestival vind plaats in het oude centrum van Kampen, van het Koeplein tot de Karpersteeg. De hoofdingang is bij het Vischpoortplein/Voorstraat.

Hotel in Zwolle, 20 minuten rijden van Kampen

Kampen zet de stad op zijn kop met een openlucht theaterfestival. Blijf overnachten in Zwolle en bekijk de leukste hotels in Zwolle voor na je bezoek. Zwolle ligt op ongeveer 20 minuten rij afstand.

Kerst in Oud Kampen

 

Kerstmarkt Haarlem  8 tot 10 december 2023

Live optreden, de Christmas sing-a-long en 300 kerstkramen op en rondom de Grote Markt zorgen in Haarlem voor een weekend lang kerst inspiratie. Ook treden er diverse koren op in prachtige monumentale locaties. De Haarlemse kerstmarkt is eens uitgeroepen tot Nederlandse beste en gezelligste kerstmarkt.

Data: De Kerstmarkt in Haarlem wordt georganiseerd in het weekend van 8 en 10 december 2023.
Toegang: De toegang is gratis.
Locatie Kerstmarkt Haarlem: De Kerstmarkt is middenin het centrum van Haarlem.
Hotels in Haarlem: Check de beschikbaarheid van de leukste hotels in Haarlem.

Kerstmarkt Haarlem

Kerstmarkt & Dickens festijn, Deventer – 16/17 december 2023

In december wordt Deventer omgetoverd in 19e -eeuwse Engelse sferen tijdens het Dickens festijn. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven. Rondom het nationaal en internationaal bekende Dickens festijn in Deventer wordt ook een kerstmarkt georganiseerd. De (verwarmde) Grote- of Lebuinuskerk is helemaal in kerstsferen en staat vol met kerststalletjes. Rondom de kerstmarkt is een muzikaal programma.

Locatie: Dickens festijn: Walstraat. De Kerstmarkt is in de Grote Kerk of Lebuinuskerk.
Bekijk hier het actueleprogramma van de kerstmarkt in Deventer.
Weekend Deventer:
Check de beschikbaarheid van de leuke hotels in Deventer.

Dickens festijn - Deventer

Kerstmarkt Dordrecht, Dordtse decemberdagen 16/17 december 2023

De kerstmarkt in Dordrecht stond altijd bekend als de grootste kerstmarkt van Nederland. Inmiddels is er heel wat veranderd en is de kerstmarkt in Dordrecht veranderd in een intieme Decembermarkt in de stad. Het worden nu de Dordste decemberdag genoemd.

Genieten op zijn Dordts kan op 16 en 17 december tijdens de Decembermarkt in het gebied tussen de Grote Kerk en het Stadhuis. Het belooft een gezellige markt met kersthuisjes en wat foodtrucks met allerlei lekkers te worden. In de periode van 26 t/m 30 december kan je terecht op het Winterplein waar chalets staan waarin Dordtse (horeca)ondernemers laten zien wat zij in huis hebben. Let op, de collagefoto hieronder is niet zoals de huidige opzet van de Dordtse decemberdagen. 

Kerstmarkt Dordrecht

 

Het Amsterdamse Winterparadijs –  14/30 dec. 2023

Eind van het jaar staat de RAI in Amsterdam in het teken van de winter tijdens Het Amsterdamse Winterparadijs. Je kan dagelijks vanaf 10.00 uur terecht voor winterpret en als je van een latertje houdt dan kan je tot 01.00 uur ’s nachts nog aprés skiën. Je kan rekenen op heel veel échte sneeuw en je kan lachen, gieren en brullen op de tubebaan in het Sneeuwparadijs.

Maar er is niet alleen ijspret; rooster je marshmallows in het knisperende houtvuur, zing mee met je favo kersthits bij de karaoke en drink een biertje of glühweintje en eet een hapje bij de foodmarket. Dat niet alleen, er zijn ook volop activiteiten tijdens het Amsterdamse Winterparadijs te beleven. Wat dacht je van:

*Bekijk de leukste hotels in Amsterdam. 
**Bestel hier je tickets voor het Amsterdamse Winterparadijs;
***Ontdek ook al deze leuke
 kerstmarkten in Amsterdam, een uitgebreid kerst in Amsterdam‘ artikel.
****Locatie: RAI in Amsterdam, Europaplein 2-22. Ga met de auto of neem metro 50 of 51, tram 4 of stadsbus 62.

 

Het Amsterdamse Winterparadijs – Kerstmarkt Rai

Leuke tips voor Kerstmarkten in Nederland 2023

In dit artikel heb ik de tien leukste en grootste kerstmarkten in Nederland uitgelicht. Uiteraard zijn er nog veel meer bijzondere en leuke kerstmarkten in Nederland en andere winterse evenementen. Een greep uit de keuze:

Kerstmarkten in Nederland 2018

Scandinavische kerstmarkten in Nederland

Hou jij van Scandinavische kerstmarkten of wil je wel eens ontdekken hoe dat is? Collega blogger en Scandinavië specialist Sandra heeft een handig overzicht gemaakt van alle Scandinavische kerstmarkten in Nederland.

Scandinavische kerstmarkten in Nederland

Kerstmarkten bij kastelen in Nederland

Ben jij een echte kerstmarkten fan en wil je eens iets anders dan anders beleven? Denk er eens aan om een kerstmarkt bij een kasteel te bezoeken. In Nederland kan je op 2 plekken naar een kerstmarkt bij een kasteel en in Duitsland kan je in de regio Noordrijn-Westfalen uit wel 10 kerstmarkten bij kastelen kiezen. Laat je inspireren en lees onderstaand artikel.

*Lees ook mijn artikel over kerstmarkten bij kastelen.

Kerstmarkten bij kastelen

Overdekte kerstmarkten in Nederland

Heb je geen zin om door de winterse kou te struinen? Dan is een bezoek aan een overdekte kerstmarkt in Nederland een goed alternatief. De grootste overdekte kerstmarkt in Nederland is in de RAI in Amsterdam. De meest bijzondere overdekte kerstmarkt zijn de ondergrondse kerstmarkten in Valkenburg.

  1. Een deel van de kerstmarkt in Maastricht is ook overdekt;
  2. Overdekte kerstmarkt in Nederland in de RAI Amsterdam;
  3. Ondergrondse kerstmarkt in de Fluweelengrot en aan de voet van de Cauberg in de Gemeentegrot.

Kerstmarkt Gemeentegrot

Kerstmarkten in het buitenland

Vind je het leuk om naast een bezoek aan kerstmarkten in Nederland ook een kerstmarkt in het buitenland te bezoeken? Dan heb ik een aantal leuke kerstmarkten in Europa tips voor je. Een aantal jaar geleden ben ik in LeuvenBrugge, Luik, Zagreb en York geweest en ook Düsseldorf heb ik al eens verkent in kerstsferen. Vorig jaar bracht ik een bezoek aan winters Antwerpen en ben ik afgereisd naar Wöllfenbuttel en Winter Wonderland Autostadt in Duitsland.

*Overzicht van de leukste kerstmarkten in België;
**
Lees ook: Kerstmarkten bij kastelen en burchten in Duitsland;
***Ontdek hier nog meer
Kerstmarkten in Duitsland.

Kerstmarkten in het buitenland

Kerstshows tuincentra 2023

Kan je geen genoeg krijgen van het kerstgevoel? Combineer je dagje uit met een bezoek aan één van deze drie tuincentra en laat je verrassen door de kerstshow.

  1. Intratuin Halsteren > prijs voor ‘De beste kerstshow van Nederland’ gewonnen;
  2. Tuincentrum Eurofleur in Leusden > supergrote kerstshow van vijfduizend vierkante meter!
  3. Intratuin in Duiven > langste kerstshow in Nederland, ruim 1 kilometer lang met een kerstbomenbos.

Kerstmarkt in Nederland

Kies jij voor Kerstmarkten in Nederland of ga je liever naar het buitenland?

*Check altijd de websites van de organisaties voor actuele openingstijden en programma’s.
**
In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email