Een van de bekendste bezienswaardigheden vanaf Split is een bezoek aan de groene en blauwe grot bij eiland Vis en Biševo. De boot brengt je eerst naar Modra Špilja (Blauwe Grot) op het eiland Biševo en daarna vaart de boot door naar Zelena Špilja (Groene Grot) bij het eiland Vis.

Groene en blauwe grot bij eiland Vis en Biševo

Als je een rondreis door Kroatië aan het maken bent acht ik de kans groot dat je ook een bezoek brengt aan de havenstad Split in Dalmatië. Split alleen is al de moeite waard voor een citytrip maar vanuit de haven kan je ook mee met een bootexcursie naar omliggende eilanden. Heb je meer tijd dan raad ik je zeker aan om een aantal dagen op het eiland Vis te verblijven. Vis is het verst gelegen eiland op 2,5 uur varen vanaf Split. Ik had nog nooit van het eiland gehoord tot ik een aantal weken geleden zelf een bezoek mocht brengen in samenwerking met Zoover en het Kroatisch Verkeersbureau aan deze bestemming.

Ik ben in totaal vier dagen op het Kroatische eiland Vis geweest en vond het een heerlijke rustgevende plek. Het is nog niet ontdekt door het massatoerisme en alles gaat hier nog langzaam. Er zijn een aantal bezienswaardigheden op Vis die je moet zien maar de grootste trekpleister is een bootexcursie naar de groene en blauwe grot.

*Tip: huur je eigen boot en vaar zelf vanaf Vis naar Biševo of huur een boot bij aankomst op Biševo.

De blauwe grot op het eiland Biševo 

Ten zuidwesten van het eiland Vis ligt het eiland Biševo. Op het eiland Biševo wonen maar zeven mensen en wordt druk bezocht vanwege de ‘Blauwe grot’, Modra špilja. Sinds een Oostenrijkse schilder met dynamiet strooide is de grot vergroot en kan je er met kleine bootjes in varen. Als je alle tijd hebt en niet afhankelijk bent adviseer ik je om in de vroege ochtend mee te gaan met een bootexcursie zodat je de grote groepen toeristen enigszins kan mijden. Daarbij is de grot in de ochtend vaak het mooiste vanwege de zonstand en het licht dat op die manier in de grot valt.

Vanaf het eiland Vis vertrekken er uit de haven van Vis en vanuit Komiza dagelijks excursieboten naar de Blue Cave. Over het algemeen betaal je voor de bootexcursie en betaal je bij de blauwe grot apart voor het boottochtje naar de blauwe grot. De kleine bootjes varen af en aan en een ticket voor een volwassene kost rond de 70 Kuna. Omgerekend rond de €10,-. Nog even een paar weetjes op een rij om teleurstellingen te voorkomen:

    • Er kunnen lange rijen staan op Biševo om aan boord te stappen van de kleine bootjes;
    • Er mag niet gezwommen worden in de Blue Cave;
    • Alleen kleine bootjes hebben toegang tot de blauwe grot bij Biševo;
    • Bij harde wind kan er niet gevaren worden naar de Blue Cave.

Blauwe grot op het eiland Biševo 

De groene grot in Kroatië, bij eiland Vis 

Als men praat over de groene grot in Kroatië dan bedoeld men de groene grot bij het eiland Vis. Bij alle bootexcursie die vertrekken vanaf het eiland Vis en vanaf de haven van Split breng je een bezoek aan de groene en blauwe grot bij het eiland Vis en Biševo. De groene grot heeft zijn naam ook te danken aan de zonnestraal die door een opening in het rotsplafond naar binnen schijnt. in de zee schijnt. Ook voor de groene grot geldt dat je er niet kan zwemmen en dat je alleen even de grot invaart om een blik te werpen op deze natuurlijk gevormde bezienswaardigheid.

Groene grot in Kroatië

Zou jij de groene en blauwe grot bij eiland Vis en Biševo ook wel eens willen zien?

Print Friendly, PDF & Email