Een van de bekendste bezienswaardigheden vanaf Split is een bezoek aan de groene en blauwe grot bij eiland Vis en Biševo. De boot brengt je eerst naar Modra Špilja (Blauwe Grot) op het eiland Biševo en daarna vaart de boot door naar Zelena Špilja (Groene Grot) bij het eiland Vis.

Groene en blauwe grot bij eiland Vis en Biševo

Als je een rondreis door Kroatië aan het maken bent acht ik de kans groot dat je ook een bezoek brengt aan de havenstad Split in Dalmatië. Split alleen is al de moeite waard voor een citytrip want er zijn zoveel mooie bezienswaardigheden in Split.

Vanuit de haven van Split kan je ook mee met een bootexcursie naar omliggende eilanden. Heb je meer tijd dan raad ik je zeker aan om een aantal dagen op het eiland Vis te verblijven of te gaan eilandhoppen van Split naar Dubrovnik. Vis is het verst gelegen eiland op 2,5 uur varen vanaf Split. Ik had nog nooit van het eiland gehoord tot ik zelf een bezoek mocht brengen in samenwerking met het Kroatisch Verkeersbureau aan deze bestemming.

Ik ben in totaal vier dagen op het Kroatische eiland Vis geweest en vond het een heerlijke rustgevende plek. Het is nog niet ontdekt door het massatoerisme en alles gaat hier nog langzaam. Er zijn een aantal bezienswaardigheden op Vis die je moet zien, maar de grootste trekpleister is een bootexcursie naar de groene en blauwe grot.

*Boek je vliegtickets naar Split in Kroatië via Transavia.
**Bekijk hier de overtocht informatie en tijden van Split naar Vis.
***Wil je een auto huren in Kroatië? Het kan zonder creditcard ook.
****Wil je zelf naar Vis varen met een boot om het eiland te ontdekken? Bekijk het aanbod bij Click & Boat, bootverhuur in Kroatië.

Blauwe grot op het eiland Biševo 

De blauwe grot op het eiland Biševo 

Ten zuidwesten van het eiland Vis ligt het eiland Biševo. Op het eiland Biševo wonen maar zeven mensen en wordt druk bezocht vanwege de ‘Blauwe grot’, Modra špilja. Sinds een Oostenrijkse schilder met dynamiet strooide is de grot vergroot en kan je er met kleine bootjes in varen. Als je alle tijd hebt en niet afhankelijk bent adviseer ik je om in de vroege ochtend mee te gaan met een bootexcursie zodat je de grote groepen toeristen enigszins kan mijden. Daarbij is de grot in de ochtend vaak het mooiste vanwege de zonstand en het licht dat op die manier in de grot valt.

Vanaf het eiland Vis vertrekken er uit de haven van Vis en vanuit Komiza dagelijks excursieboten naar de Blue Cave. Over het algemeen betaal je voor de bootexcursie en betaal je bij de blauwe grot apart voor het boottochtje naar de blauwe grot. De kleine bootjes varen af en aan en een ticket voor een volwassene kost rond de 70 Kuna. Omgerekend rond de €10,-. Nog even een paar weetjes op een rij om teleurstellingen te voorkomen:

  • Er mag niet gezwommen worden in de Blue Cave;
  • Bij harde wind kan er niet gevaren worden naar de Blue Cave.
  • Alleen kleine bootjes hebben toegang tot de blauwe grot bij Biševo;
  • Er kunnen lange rijen staan op Biševo om aan boord te stappen van de kleine bootjes.

De groene grot in Kroatië bij eiland Vis 

Als men praat over de groene grot in Kroatië dan bedoeld men de groene grot bij het eiland Vis. Bij alle bootexcursie die vertrekken vanaf het eiland Vis en vanaf de haven van Split breng je een bezoek aan de groene en blauwe grot bij het eiland Vis en Biševo.

De groene grot heeft zijn naam ook te danken aan de zonnestraal die door een opening in het rots plafond naar binnen schijnt. in de zee schijnt. Ook voor de groene grot geldt dat je er niet kan zwemmen en dat je alleen even de grot invaart om een blik te werpen op deze natuurlijk gevormde bezienswaardigheid.

Groene grot in Kroatië

Reizen en vliegen naar Split, Kroatië

Vanuit Nederland kan je vanaf Amsterdam Schiphol vliegen naar de havenstad Split. Vanaf het vliegveld kan je met een taxi of huurauto in ongeveer 30 minuten naar de haven van Split rijden.

*Boek je vliegtickets naar Split in Kroatië via Transavia.
**Wil je een auto huren in Kroatië? Het kan ook zonder creditcard.

Reizen en vliegen naar Split, Kroatië

Reistips voor vakantie in Kroatië

Ga jij een rondreis maken door Kroatië? Wil je nog wat extra reisideeën op doen? Check dan ook even mijn onderstaande tips voor een vakantie in Kroatië.

 1. Vlieg naar Zadar in Kroatië.
 2. Bezoek een Filigran zilversmid in Split
 3. Kroatië, het land van Game of Thrones.
 4. Bezoek Nationaal Park Krka in Kroatië.
 5. Bezoek de groene en blauwe grot in Kroatië.
 6. Bezoek al deze bezienswaardigheden in havenstad Split
 7. Geniet van een wellness vakantie en ga kuren in Kroatië.
 8. Deze bezienswaardigheden op het eiland Vis moet je zien.
 9. Kies voor vakantie in stacaravan met bubbelbad in Kroatië
 10. Bezoek de mooiste kerstmarkt van Europa, Advent in Zagreb
 11. Huur een auto in Kroatië zonder creditcard voor een rondreis
 12. Maak een rondreis en combineer autovakantie Kroatië met Slovenië.

Reistips voor vakantie in Kroatië

Zou jij de groene en blauwe grot bij eiland Vis en Biševo ook willen zien?

Print Friendly, PDF & Email