In Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt Halloween uitbundig gevierd op 31 oktober. Kinderen verkleden zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt. Ze roepen “trick or treat” om een geintje uit te halen of om iets lekkers te ontvangen. Maar waar komt het nou vandaan en waarom griezelen we op die dag?

Wat betekent Halloween?

“Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond). In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november dus was het op 31 oktober oudejaarsavond. Het Keltische Nieuwjaar was niet alleen bijzonder vanwege de viering van het nieuwe jaar maar de Kelten geloofden ook dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen. Om boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers.

Griezelfeest, scarynights of spookhotels? It’s Halloween

Niet zo gek dus dat Halloween met griezelen wordt geassocieerd. Vooral bekend met Halloween zijn de uitgeholde pompoenen, die dienstdoen als lampionnen. Deze worden Jack-o’-lanterns genoemd en in de meest bijzondere en soms angstaanjagende vormen bewerkt.

Halloween pompoenen

Griezelfeest

In Nederland gaan we niet verkleed langs de deuren maar er worden wel veel Halloween feesten georganiseerd waar je uiteraard verkleed naar toe moet. Zwarte pakken met skeletten, duivels oufits of mummies, je kan het zo gek niet bedenken maar veel mensen trekken alles uit de kast voor dit feest.

Ik kwam op de website The Gosthunter terecht waar je nog veel meer griezel dingen kan vinden om te ondernemen. Wat dacht je van een horror house, spooktochten of bizarre verhalen? Het is maar net waar je trek in hebt.

Horror Nights Europapark

Scarynights at home

Geen zin om te verkleden maar wel zin in een griezelnight? Nodig een paar vrienden uit, zet de tafel vol met lekkers en nestel je op de bank voor films als “Halloween”, “Scream” of “Blair Witch Project”.

Spookhotels

Wil je het nog gekker waarom dan geen overnachting in een spookhotel? Toen ik daarop ging “googelen” kwam ik terecht bij Hotel Mastbosch in Breda. Bij de reviews op Zoover lees je het niet maar het schijnt dat meerdere gasten melding hebben gemaakt van het waarnemen van een geest van een achttienjarig Belgisch meisje. Het zou hier gaan om een meisje dat in de Tweede Wereldoorlog vermoord is door de Duitsers. Sindsdien spookt ze rond in het hotel om rust te vinden. Nooit gedacht dat we een spookhotel in Nederland zouden hebben, dus wie weet moet ik daar volgend jaar maar eens gaan overnachten?!

Halloween in Europapark

Het grootste attractiepark van Europa pakt ook flink uit voor Halloween. Er zijn maar liefst 160.000 pompoenen geplaatst in Europa-Park. Naast de Halloween sfeer in het park worden er ook Horror Nights georganiseerd. Durf jij het aan?

Ik ben wel benieuwd wat jij met Halloween gaat doen?

Print Friendly, PDF & Email