Dat reizen en schrijven mijn passie is mag duidelijk zijn. Maar ik heb nog een hele grote passie en dat zijn paarden, de liefde daarvoor is grenzeloos. Ik groeide op in een paardenfamilie en reed eerder op een paard dan dat ik kon lopen. Mijn tante runde voor jaren een manege dus je weet wel waar ik te vinden was. Op latere leeftijd kreeg ik in Drenthe een verzorgpony bij een boer, meneer Oosterhuis. Hij wilde dat ik zijn pony, Surprise, ging uitbrengen op wedstrijden en zo kwam van het een het ander en reed ik elk weekend met hem de drie noordelijke provincies af om aan wedstrijden mee te doen.

Verliefd op de paardensport

Toen kwam de leeftijd dat ik ging studeren en kon ik het niet meer combineren met de sport. Inmiddels was ik al lang besmet met het paardenvirus en waar ik ook was, ik zocht altijd de paarden op. Veel vrienden van mij werken met paarden. Regelmatig bezoek ik met hen concoursen, keuringen of hippische events. Dat doe ik tegenwoordig niet alleen meer in Nederland maar ook in het buitenland.

Paardrijden is voor mij pure ontspanning, ik geniet ervan om de omgeving te verkennen vanaf een paardenrug. Langzaam door de bossen rijden, galopperen door het water, op het strand de wind door mijn haren laten waaien of met snelheid en precisie vee drijven op de ruige vlaktes van IJsland of in het natuurpark van de Maremma in Italië.

Paardrijden in het buitenland

Mijn eerste buitenlandse tocht te paard was in Kreta samen met mijn zusje. Het waren kleine pony’s met een flink temperament en we reden langs de kust en door de bergen. Ik had de smaak te pakken en in de daarop volgende jaren probeerde ik op elke reis die ik maakte te gaan paardrijden. In Italië reed ik mee met de Toscaanse cowboys om het vee te drijven. Canada bood een rustige rit door de natuur, de hoge grasvelden en de kleine rivieren. In IJsland reed ik voor de eerste keer in een warme overall mee met een trektocht van een halve dag op een IJslands paard. Dit wilde ik al zo lang, het is namelijk het enige ras ter wereld dat 5 gangen heeft in plaats van drie.

Maremma National Park - Italië

 

Paardrijden IJsLand

Wereldwijde hippische events

Wereldwijd zijn er hippische events en er is veel aandacht voor de paardensport. In de vele disciplines vind ik het bijzonder om te zien dat men overal ter wereld anders met paarden omgaat. Ze worden gebruikt voor de sport, om te werken of voor het geven van shows. Sommige paarden hebben het beter dan mensen kwam ik achter in de stallen van de Al Naif Stud in Doha. Hier bezocht ik de stallen van de neef van de sjeik waar de Arabische paarden dagelijks- of wekelijks trainingen krijgen in het speciaal aangelegde zwembad om de spieren soepel te houden.

Stud Al Naif - Doha     Stud Al Naif - Doha

In China ben ik zelf niet geweest maar zou er wel dolgraag naar toe willen nu mijn oom er sinds een aantal jaren werkt. Hij traint paarden in de buurt van Shanghai waar de Chinese paardensport nog in de kinderschoenen staat en te vergelijken is met de paardensport zoals wij die in Nederland 40 jaar terug kende. Naast het trainen geeft hij lessen in de verzorging van de paarden om ze uiteindelijk op hoger niveau te kunnen laten presteren.

Dubai

Ik bracht “mijn pony” altijd in drie categorieën uit op wedstrijden, zowel dressuur, springen als in de cross. Maar er zijn zoveel andere disciplines. Vroeger ging ik vaak naar de paardenraces kijken op Duindigt. Toen ik in Dubai was, had ik het geluk net op tijd te zijn voor het bijwonen van een race, waarbij gestreden werd voor deelname aan de Dubai World Cup. Stond ik daar op de Meydan Racecourse tussen bijna alleen maar Arabische mannen in witte jurken om het duel op de baan te zien.

Racecourse - Dubai     Racecourse - Dubai

Amerika

Mijn neefje woont al jaren in Amerika, 8 maanden per jaar in Connecticut en 4 maanden per jaar in Florida. Uit naam van de Windsor Show Stables traint hij paarden en brengt ze ook uit op wedstrijden. Van januari tot en met maart staat Palm Beach 12 weken lang in het teken van het “Winter Equestrian Festival”. Ik zocht mijn neefje op in Florida, bekeek zijn voorbereidende trainingen en bezocht de internationale wedstrijden.

Oostenrijk

In de Spaanse rijschool in Wenen worden de Lippizaners getraind tijdens de “morgenarbeit” zoals de ochtend repetitie wordt genoemd. Ik heb de training bijgewoond en vond het indrukwekkend om te zien waar de Lippizaner paarden bekend om staan, de perfecte uitvoering van de Levade en de Capriole. Lipizzaners werden oorspronkelijk gefokt in de hof stoeterij in Lipica, een kleine plaatsje in Slovenië. Ik bezocht deze stoeterij waar nu nog ongeveer 400 paarden staan.

Italië

Nadat het jaren op mijn bucketlist stond was ik dit jaar dan eindelijk in Italië om de Palio bij te wonen. Een eeuwenoude paardenrace in het centrum van Siena op het Piazza del Campo. Het is niet zo maar een race, maandenlange voorbereiding, een bittere strijd tussen de wijken die losbarst aan de startlijn. ik schreef er een reisreportage over: De emotie van Siena.

Na weken proberen en van het kastje naar de muur te worden gestuurd kreeg ik eindelijk de bevestiging dat ik de jockey, die beide Palio’s van 2013 op zijn naam schreef, mocht interviewen in zijn huis nabij Siena. Het was een bijzonder gesprek waarover ik jullie later meer vertel.

Palio di Siena - Italië

Duitsland

Als liefhebber van de paardensport kun je het CHIO in Aken niet missen, één van de grootste evenementen ter wereld. Vanuit Italië vloog ik voor vier dagen naar Duitsland om met vrienden te genieten van de internationale paardensport.

Aken

Ik kan nog uren doorschrijven maar ik zal jullie binnenkort meenemen in de wereld van de mogelijkheden qua paardrijden in het buitenland, de hippische events die je kan bezoeken of bijzondere locaties.

Ik heb in elk geval nog vele reiswensen in combinatie met paarden op mijn lijstje staan, een overzicht in willekeurige volgorde:

  • Bezoeken van de Olympia Horse Show in Londen
  • Bijwonen van de Royal Ascot races in Engeland
  • Afreizen naar mijn oom in China
  • Een safari ter paard in Afrika en naast giraffen galopperen
  • Meereizen met een paarden transport per vliegtuig
  • Een trektocht van meerdere dagen per paard
  • Meerijden met de Texaanse cowboy’s
  • Cursus cowgirl volgen in Australië

Ik ben benieuwd of jullie ook wel eens gaan paardrijden op reis?

Print Friendly, PDF & Email

Related Post