Heb jij wel eens een bizarre grenscontrole meegemaakt? Veertien dagen met een Interrail pas reizen we door Europa. Een bijzondere ervaring waarin vele steden zich achter elkaar afwisselden en we vele mooie indrukken op deden. We vertrokken uit Utrecht en reisden als eerste naar Wenen om vanaf daar naar Boedapest te gaan. Een mooie stad in tweeën gesplitst door de Donau. Na een paar dagen in Boedapest besloten we naar Kroatië te gaan. Eerst naar Zagreb en daarna naar de kust om verkoeling op te zoeken. Het was hartje zomer in augustus, warm in de steden en iedereen trok de stad uit. In de late avond vertrokken we naar het treinstation. De treinreis duurde in totaal maar een uur of drie dus een erg lange reis was het niet.

Bizarre grenscontrole Kroatië

Het was inmiddels donker, van het geraas over het spoor viel ik langzaam in slaap. Mijn reisgenoot werd opeens wakker van fel licht dat naar binnen scheen en tikte me aan om ook wakker te worden. Een medereiziger hoor ik zeggen, dat het lijkt alsof we ergens achteraf staan, niet bij het perron. Net wakker geworden realiseer ik me nog niet wat er aan de hand is en denk dat het de grenscontrole wel zal zijn en draai me om. Geen paniek toch? Ze controleren alleen even je kaartje en je paspoort en dan vervolgt de reis zich weer.

Treinreis Kroatië

Ik dommel langzaam weer in slaap totdat ik van een luide klap wakker schrik en gelijk rechtop zit. De deuren van de trein gingen open en er stormden een aantal mannen naar binnen die een andere controle uitvoerden dan waar wij in eerste instantie op rekenden. Bij binnenkomst werd de wc-deur ingetrapt en een paar andere mannen stormden de treinwagon binnen en sprongen op de leuningen van de banken om zo de lege ruimtes boven in de treinstellen te controleren op ‘verstekelingen’ zo bleek later. In lichte shock, van wat gebeurt hier nou, aanschouwen we het tafereel van de doorzoekingen en de honden die de trein in komen. Werkelijk elk gaatje en hoekje werd gecontroleerd. Zo snel als ze kwamen waren ze ook weer weg en kwamen de controleurs binnen voor onze paspoorten alsof er niks was gebeurd.

Na een uur mocht de trein vertrekken. Midden in de nacht liepen we naar ons hostel, nog beduusd van alle rumoer onderweg. Morgen weer een nieuwe dag…

Heb jij wel eens met de trein door Europa gereisd?

Print Friendly, PDF & Email