Wil je even besparen op een een aantal dingen maar wel iets leuks doen? Deze dingen kan je allemaal gratis doen in Den Haag. Van leuke gratis bezienswaardigheden tot gratis uitjes, gratis festivals en concerten bezoeken, kunst bewonderen en wandelen door de mooiste parken, tuinen en landgoederen in de Hofstad.

Gratis doen in Den Haag

Heb je niet zoveel te besteden of wil je het even rustig aan doen met je centen? Kies dan voor één van de gratis dingen om te doen in Den Haag. Er is zoveel leuks wat je kan verzinnen dat het je nog zal verbazen wat je allemaal kan beleven. Ben je benieuwd wat je verder kan doen in Den Haag, lees dan ook onze andere tips.

*Nog meer tips voor Den Haag, op DenHaag.com.
**Ook leuk om te lezen, al onze wist-je-datjes-over Den Haag.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Gratis doen in Den Haag

Bewonder de Street Art in Den Haag

Maak je eigen stadswandeling door Den Haag (of een fietsroute) aan de hand van alle locaties van de mooiste Street Art in Den Haag. Door heel Den Haag vind je Street Art en op de Binckhorst is zelfs een Street Art route.

Ontdek hier alles over Street Art in Den Haag & Street Art in Scheveningen route.

Street Art route Den Haag 

Bezoek gratis de Japanse Tuin in Den Haag

In het voorjaar- en in het najaar is de Japanse Tuin in Den Haag op Landgoed Clingendael gratis te bezoeken. Het is de oudste en de grootste Japanse Tuin in Nederland.

Lees hier alles over een bezoek aan de Japanse Tuin in Den Haag en hier alles over wandelen in Den Haag en Scheveningen.

Bezoek gratis de Japanse Tuin in Den Haag

Kijken, kijken, niet kopen! Struin over de Haagse Markt

Als je op vakantie gaat dan is een van de dingen die je doet vaak het bezoeken van een lokale markt. Gewoon om te kijken en niet eens om te kopen. Dat kan in Den Haag ook op de Haagse Markt. Leuk om te weten is dat De Haagse Markt de grootste onoverdekte warenmarkt in Nederland is dat het zelfs een van de grootste markten van Europa is.

Open Monumentendag in Den Haag

Open Monumentendag is het uitgelezen weekend om naar Den Haag te komen. Tijdens dit weekend zijn er volop gratis dingen te doen in Den Haag en kan je veel bezienswaardigheden in Den Haag gratis bezoeken.

*Bekijk de data voor Open Monumentendag in Den Haag.

Fiets huren Den Haag Centrum

Geniet van muziek vanuit de Nutstuin

Achter Het Nutshuis (Riviervismarkt 5) bevind zich de Nutstuin. Hier kan je gratis naar toe gaan, hoewel het uiteraard wel aardig is om een drankje te bestellen als je lang blijft. Tegenover Het Nutshuis staat de Grote Kerk ook wel Sint-Jacobskerk genoemd of bekend als ‘de Haagse Toren’. Vanuit een automatische speeltrommel uit 1689 klinkt er dagelijks tussen 8.15 uur ’s ochtends en 21.00 ’s avonds melodieën afspeelt. Dit gebeurd elk kwartier en elk uur bevat het programma 4 melodieën die elk uur worden herhaald.

Elke 3 maanden klinken er nieuwe melodieën uit het carillon. Onze stadbeiaardier Gijsbert Kok, bespeelt het carillon op maandag, woensdag en vrijdag tussen 12.00 en 13.00 uur ’s middags. Tot medio mei 2020 is het thema: ‘muziek uit de Gouden Eeuw’.

 
00.00  MelodieHaagse Kermis – melodie uit een 18e eeuws liedboekje (Anonieme componist)
00.15  Die Himmel rühmen des Ewigen Ehre (fragment op 48 nr 4) – Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) Ludwig van Beethoven is 250 jaar geleden geboren   en dat wordt dit jaar uitgebreid herdacht.
00.30  Enrique Delfino (Argentijns componist, 1895 – 1967) – Temperamentvolle muziek die ook op een 17e eeuwse speeltrommel aangenaam klinkt.
00.45  Ich liebe dich so wie du mich (fragment) – Ludwig van Beethoven. Het begin van de eerste regel van een van Beethovens bekendste liederen.

Verborgen kapel en Monastic Store

In het centrum van Den Haag, in de oude Molstraat, vind je de Willibrorduskapel en Monastic Store. Dit is een van de verborgen plekjes in Den Haag die je zo voorbij zou lopen. Vroeger was de Willibrorduskapel een schuilkerk. In de Oude Molstraat vind je op nummer 35 de winkel waar de broeders van Sint Jan hun zelf gebrouwen bier verkopen. Naast bier, religieuze kunst en boeken vind je er ook fijne natuurlijke beautyproducten.

De winkel ‘Monastic Store‘ is elke week geopend van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 16.30, bekijk voor de zekerheid altijd even de website. Naast de winkel, op nummer 37, zit de Willibrorduskapel. De kapel is elke dag open dus stap zeker even naar binnen om te kijken. Je moet wel een trap op om er te komen.

*Ontdek ook deze leuke tips voor verborgen plekjes in Den Haag.

Leukste plekjes in Den Haag

Gratis bezienswaardigheden Den Haag

Ik tipte Open Monumentendag in Den Haag al even als idee voor een weekend Den Haag zodat je van allerlei gratis bezienswaardigheden in Den Haag kan bezoeken. Maar er zijn bezienswaardigheden in Den Haag die alleen van buiten al de moeite waard zijn en die je gratis kan bezoeken.

 • Het Binnenhof en de Hofvijver moet je gezien hebben.
 • Wandel door de Haagse Passage, een historische winkelgalerij.
 • De Franse Tuin achter de Raad van State, nabij Het Noordeinde.
 • Wandel over de mooiste laan van Nederland; het Lange Voorhout.
 • Stap eens naar binnen bij de Haagse jenever- en likeurdistilleerderij Van Kleef.
 • Hou je van architectuur? Bekijk de Jugendstilpanden in het Zeeheldenkwartier.
 • In het voorjaar- en in het najaar kan je gratis naar de Japanse Tuin op Landgoed Clingendael.

Gratis bezienswaardigheden Den Haag

Stadswandeling Den Haag

Gratis festivals Den Haag

Hou jij van events en van festivals? Dan moet je naar Den Haag komen want wij hebben elk jaar zoveel gratis festivals in Den Haag die je kan bezoeken. Tijdens het festivalseizoen is er elk weekend wel een gratis festival te bezoeken. Waar ga jij heen?

 • April: The life I live: gratis muziekfestival op de avond voor Koningsdag
 • Mei: Bevrijdingsfestival door de hele stad: concerten, debatten, kidsactiviteiten en meer
 • Juni: Parkpop: het grootste gratis popfestival van Nederland
 • Augustus: Vuurwerkfestival Scheveningen: twee weekenden lang elke avond twee vuurwerkshows
 • Augustus: Jazz in de gracht: gezellig muziekfestival aan de gracht in de binnenstad
 • September: Prinsjesdag oefening strand: elke derde maandag van september
 • September: Prinsjesdag: elke derde dinsdag van september
 • September: UITfestival Den Haag: dé start van het culturele seizoen
 • September: Vliegerfestival Scheveningen: grootste vliegerevent van Nederland
 • December: Royal Christmas Fair, een van de beste kerstmarkten van Nederland.

Gratis festivals Den Haag

Gratis concerten in Den Haag

Hou jij van goede muziek en breng je graag een bezoek aan een concert of wil je leuke nieuwe bands ontdekken? In Den Haag kan je elke week wel een optreden bijwonen van een band of ergens genieten van gratis live muziek.

 • Maandagavond > live jazz in Murphy’s Law
 • Elke dag (bijna)> gratis live muziek in Hostel The Hague
 • Donderdag, vrijdag en zaterdag gratis concerten in het Paardcafé
 • Zondag in de zomer > gratis jazzconcert in strandtent De Fuut

*Bekijk de actuele agenda op DenHaag.com.

Wandel gratis door parken en tuinen

Geniet van al het groen in Den Haag. In de hofstad is er duizenden hectare aan parken, tuinen en landgoederen waar je alle ruimte hebt om te genieten van de natuur. Wij schreven er een compleet artikel over waar je allemaal kan wandelen in Den Haag. Een greep uit het aanbod:

 • Landgoederen: Landgoed Clingendael, één van de mooiste landgoederen van Nederland en Landgoed Ockenburgh is een beschermd natuurmonument.
 • Een van de oudste bos van Nederland: ga wandelen bij het Koninklijk Paleis in het Haagsche Bos
 • Bijzonder: wandel door de vrij toegankelijke paleistuin achter Paleis Noordeinde
 • Rozentuin: Het Westbroekpark is één van de mooiste parken in Den Haag
 • Japanse Tuin: bezoek twee keer per jaar de Japanse Tuin in Den Haag.

*Lees meer over wandelen in Den Haag en de hyacintenbossen in Den Haag

Doen in Den Haag

Gratis kunst in Den Haag bewonderen

Naast de vele musea heeft Den Haag tal van galeries en culturele instellingen waar je kosteloos van kunst kunt genieten. Deze hotspots mag je niet missen als je gratis cultuur wilt snuiven!

Verborgen plekjes in Den Haag

Gratis doen in Scheveningen

Een dagje Den Haag of een weekend Den Haag kan je prima combineren met een bezoek aan stadsdeel Scheveningen. Vanaf het centrum van Den Haag reis je in 20 minuten met het openbaar vervoer naar het strand van Scheveningen.

Je kan ook een fiets huren in Den Haag en naar Scheveningen fietsen of een fiets huren in Scheveningen en visa versa reizen. Reis je met de auto? Lees dan onze tips voor goedkoop parkeren in Den Haag en gratis parkeren in Scheveningen. Uiteraard is parkeren in Den Haag en een fiets huren niet gratis;)!

Ontdek hier alles over wat je gratis kan doen in Scheveningen.

Gratis doen in Scheveningen

Wat vind jij leuk om te gaan doen in Den Haag?

Print Friendly, PDF & Email