Heb jij reisplannen naar Malta? Denk dan ook aan een bezoek aan Gozo en Comino. Gozo en Comino vanaf het water bekijken is echt een aanrader en ik geef je graag tips waar en hoe jij een boot kan huren om de eilanden te ontdekken.

Boottour Gozo of zelf een boot huren op Gozo/Comino?

Nazomeren op het eiland Gozo nabij Malta kan ik iedereen aanraden. Temperaturen van 25 graden worden nog makkelijk gehaald in september en oktober. Alleen in de avond kan het wat afkoelen of harder gaan waaien. Als je van water houdt dan ben je op Gozo in een Maltees paradijs beland. De kustlijn van Gozo nabij Dwejra Bay staat bekend om de 100 meter hoge kliffen. Het stond ook ooit bekend om het “Blauwe Raam”, ook wel de “Azure Window” genoemd, maar die is helaas ingestort in 2017. Een hike over de top van de kliffen is zeker een aanrader maar helemaal geweldig is om de enorme kliffen te aanschouwen vanaf het water.

Vanuit alle badplaatsen op het eiland Gozo is het mogelijk om een boottour te maken die langs de kliffen, de ooit zo bekende maar inmiddels ingestorte Azure Window en de Fungus Rock. Vanaf Gozo kan je ook gemakkelijk en snel naar het eiland Comino varen, dat beroemd is vanwege de mooie baai en het helderblauwe water, de Blue Lagoon. Nog veel leuker is om zelf een boot te huren en voor een paar uur of zolang als je wilt rond te varen. Ik huurde met een paar mede reizigers een boot bij Xlendi Water Sports in het plaatsje Xlendi. Op ongeveer een half uur varen, bij goed weer, bereik je de Blue Lagoon bij Comino.

Fungus Rock Gozo

Als je naar rechts vaart, vanaf Xlendi harbour, bereik je in ongeveer een kwartier de Fungus Rock. Over de vaarrichting hoef je je niet druk te maken want je krijgt een goede kaart mee waarop ook nogmaals alle regels staan aangegeven. Voor een kleine boot, met 60 pk, betaal je gemiddeld €150,- voor een halve dag. Ervaring is niet nodig en voor vertrek krijg je goede uitleg over hoe de boot te besturen en wat de regels zijn op het water. Als je vanaf Xlendi de haven uitvaart naar links zie je eerst een fort.

Nadeel is wel dat je met een gehuurde boot meer afstand moet houden van de kliffen. Dat kan je later goedmaken door in een kleine boot een vaartocht te maken vanaf de achter de rotsen gelegen Inland Sea, een klein binnenmeer dat via de grotten is verbonden met de open zee. De kleine vissersbootjes varen door de grotten naar de open zee waar ooit de Azure Window was. Houdt er wel rekening mee dat bij slecht weer en harde wind de boten niet uitvaren omdat het te gevaarlijk is in de grotten. In 2016 kostte het €4,- per persoon om mee te varen met een local. Er zijn genoeg vissersbootjes die een boot tour aanbieden voor ongeveer een half uur.

Xlendi

Inland Sea - Gozo

Grotten bij Azure Window

Regel je boot al vanuit Nederland via Click & Boat

Ben jij een watersport liefhebber en gek op varen en boten? Wellicht ken je Click&Boat dan al en anders, lees vooral verder. Click&Boat is een online platform voor bootverhuur en nu ook *(2019) volledig beschikbaar in het Nederlands. Je moet het eigenlijk zien als het Airbnb voor boten of zoals CNN het zegt; ‘the Airbnb of the Seas’! Via het platform kan je eenvoudig een boot selecteren die voldoet aan je wensen.

Of je nu een dagje naar Comino wilt varen vanaf Gozo of een paar dagen rondom Gozo en Malta wilt varen. Het kan allemaal, mits er boten beschikbaar zijn natuurlijk. Indien je liever niet zelf wenst te varen kan je ook kijken naar het huren van een boot met schipper. Kijk voor vertrek alvast wat het aanbod is aan bootverhuur en reserveer alvast jouw boot zodat je bij aankomst het water op kan.

De wind kan snel van richting veranderen rondom het eiland Gozo dus het is aan te raden om het weer in de gaten te houden als je een boot gaat huren. Harder dan 5 kilometer per uur kan bij hoge golfslag niet en de boot knalt hard op de golven. Ik vind dat alleen maar leuk maar niet iedereen houdt ervan dus het beste is, om meestal, in de ochtend een boot te huren.

Kliffen van Gozo

Kliffen van Gozo

Sailing around Gozo          Sailing around Gozo

Boat tours Blue Lagoon Comino & Gozo

Alle boattours gaan naar waar ooit de Azure Window was en Fungus Rock. Vanaf de Mgar haven vertrekken er boten naar het nabij gelegen eilandje Comino dat bekend staat om de Blue Lagoon. Let er op dat de boten vanaf de Mgar haven altijd om het hele uur vertrekken van 08.00 uur tot 18.00 uur en dat de boten altijd om kwart over weer terug varen. Dit zijn de drie belangrijkste boot spots op- en nabij Gozo die ik iedereen kan aanraden om te bezoeken.

In de baai van het kleine eiland Comino is het water zo blauw en helder dat het een aanrader is om er naar toe te gaan om te zwemmen, duiken en/of te snorkelen. Echte waaghalzen springen er van de kliffen. Ik heb even getwijfeld maar toen ik tijdens het snorkelen zag hoe het onderwater is en dat het niet zo diep is als het lijkt heb ik mijn avontuur afgeblazen. Pas dus goed op als je dit van plan bent.

Van bovenaf kan je goed de kleurschakeringen zien die ontstaan doordat het licht van de zon in het water breekt. Het water absorbeert de meeste kleuren, behalve blauw. Het piepkleine haventje is super toeristisch en vol met mensen, zelfs nu nog in oktober. Maar loop gewoon even verder en je vindt er ook nog rustige plekken.

Als je met een eigen boot bent kan je die voor anker leggen even buiten de zwemzone. Mocht je de drukte zat zijn en de duik in Blue Lagoon afgestreept hebben van je bucketlist dan kan je naar de andere kant van het eiland varen en genieten van de rust in Santa Maria baai. De boot tours vanuit Gozo vertrekken elk uur op- en neer naar het eiland. Neem je tijd en loop verder omhoog om een rustiger plek te zoeken. Wil je ook naar Santa Maria baai dan is dat ongeveer 20 minuten wandelen.

Snorkelen Blue Lagoon Comino

Onderwater in de Blue Lagoon          Onderwater in de Blue Lagoon

Klif spirngers - Comino

Blue Lagoon - Comino

Blue Lagoon - Comino          Blue Lagoon - Comino

Fungus Rock en de Inland Sea bij Djewra Bay

De Azure Window was een gat in de kliffen van Dwerja Bay, gelegen onder aan de heuvel van het plaatsje San Lawrenz. Azure Window dankte zijn naam aan de azuur blauwe kleur van het water. Op 8 maart 2017 is de Azure Window ingestort.

Dit schreef ik in 2016; ‘Het is een kwestie van tijd volgens wetenschappers voordat de bovenzijde van het Azure Window zal instorten. Uiteraard vond ik het nodig om te testen hoe het daar boven is en eerlijk waar, er zitten al behoorlijk grote scheuren in de grond. Er is geen afzetting en nog steeds kan iedereen erop maar ik waarschuw toch even om uit te kijken. Dat hele kleine stipje, dat ben ik;)’.

Azure Window - Gozo

On top of the Azure Window

Scheuren in Azure Window

Reistips Malta, Gozo en Comino

Malta, Gozo en Comino, ik heb alle drie de eilanden bezocht en heb hier meerdere artikelen over geschreven. Leuk om te weten is dat Malta één van de kleinste landen ter wereld is qua landoppervlak. Ben je op zoek naar meer reistips? Bekijk en lees dan zeker even de onderstaande reistips voor Malta en Gozo:

Blue Lagoon - Comino

Ben jij graag op het water tijdens een vakantie?

Print Friendly, PDF & Email