Nazomeren op het eiland Gozo nabij Malta kan ik iedereen aanraden. Temperaturen van 28 graden worden nog makkelijk gehaald, alleen in de avond kan het wat afkoelen of harder gaan waaien.

Als je van water houdt dan ben je op Gozo in een Maltees paradijs beland. De kustlijn van Gozo nabij Dwejra Bay staat bekend om de 100 meter hoge kliffen en het “Blauwe Raam”, ook wel de “Azure Window” genoemd. Een hike over de top van de kliffen is zeker een aanrader maar helemaal geweldig is om de kliffen te aanschouwen vanaf het water.

Boottour of zelf een boot huren?

Vanuit alle badplaatsen op het eiland Gozo is het mogelijk om een boottour te maken die langs de kliffen, de Azure Window en de Fungus Rock varen. Nog veel leuker is om zelf een boot te huren en voor een paar uur of zolang als je wilt rond te varen. Ik huurde met een paar mede bloggers- en fotografen een boot bij Xlendi Water Sports in het plaatsje Xlendi.

Xlendi

Voor een kleine boot, met 60 pk, betaal je gemiddeld €150,- voor een halve dag. Ervaring is niet nodig en voor vertrek krijg je goede uitleg over hoe de boot te besturen en wat de regels zijn op het water. Als je vanaf Xlendi de haven uitvaart naar links zie je eerst een fort.

Fort Xlendi

Op ongeveer een half uur varen, bij goed weer, bereik je de Blue Lagoon bij Comino. Als je naar rechts vaart, vanaf Xlendi harbour, bereik je in ongeveer een kwartier de Fungus Rock en het Azure Window. Over de vaarrichting hoef je je niet druk te maken want je krijgt een goede kaart mee waarop ook nogmaals alle regels staan aangegeven.

Nadeel is wel dat je met een gehuurde boot meer afstand moet houden van de kliffen. Dat kan je later goedmaken door in een kleine boot een vaartocht te maken vanaf de achter de rotsen gelegen Inland Sea. De kleine vissersbootjes varen door de grotten naar de open zee om het Azure Window van dichterbij te kunnen zien. Houdt er wel rekening mee dat bij slecht weer en harde wind de boten niet uitvaren omdat het te gevaarlijk is in de grotten.

Kliffen van Gozo

Kliffen van Gozo

De wind kan snel van richting veranderen rondom het eiland dus het is goed om het weer in de gaten te houden als je een boot gaat huren. Harder dan 5 kilometer per uur kan bij hoge golfslag niet en de boot knalt hard op de golven. Ik vind dat alleen maar leuk maar niet iedereen houdt ervan dus het beste is, om meestal, in de ochtend een boot te huren.

Sailing around Gozo          Sailing around Gozo

Gozo & Comino vanaf het water

Alle boottours gaan naar Azure Window en Fungus Rock en vanaf de Mgar haven vertrekken er boten naar het nabij gelegen eilandje Comino dat bekend staat om de Blue Lagoon. Let er op dat de boten vanaf de Mgar haven altijd om het hele uur vertrekken van 08.00 uur tot 18.00 uur en dat de boten altijd om kwart over weer terug varen. Dit zijn de drie belangrijkste boot spots op- en nabij Gozo die ik iedereen kan aanraden om te bezoeken.

Azure Window, Fungus Rock en de Inland Sea bij Djewra Bay

De Azure Window is een gat in de kliffen van Dwerja Bay, gelegen onder aan de heuvel van het plaatsje San Lawrenz. Azure Window dankt zijn naam aan de azuur blauwe kleur van het water. Alle rotsen bestaan uit koraalachtig kalksteen. Door de eeuwen heen is er door wind en zeewater een groot gat ontstaan in de rots dat al jarenlang mensen van over de hele wereld aantrekt. Het is de grootste toeristische trekpleister van het eiland.

Azure Window - Gozo

Het is een kwestie van tijd volgens wetenschappers voordat de bovenzijde van het Azure Window zal instorten. Uiteraard vond ik het nodig om te testen hoe het daar boven is en eerlijk waar, er zitten al behoorlijk grote scheuren in de grond. Er is geen afzetting en nog steeds kan iedereen erop maar ik waarschuw toch even om uit te kijken. Dat hele kleine stipje, dat ben ik;)

On top of the Azure Window

Scheuren in Azure Window

Achter de Azure Window zijn grotten waar je alleen met kleine bootjes doorheen kan varen. In Dwerja Bay ligt de “Inland Sea”, een klein binnenmeer dat via de grotten is verbonden met de open zee. Voor €4,- per persoon kan je een rond tour door de grotten maken, langs de kliffen varen en rondom de Azure Window. Er zijn genoeg vissersbootjes die een boot tour aanbieden voor ongeveer een half uur.

Inland Sea - Gozo

Grotten bij Azure Window

Blue Lagoon Comino

In de baai van het kleine eiland Comino is het water zo blauw en helder dat het een aanrader is om er naar toe te gaan om te zwemmen, duiken en/of te snorkelen.

Snorkelen Blue Lagoon Comino

Onderwater in de Blue Lagoon          Onderwater in de Blue Lagoon

Onderwater in de Blue Lagoon          Blue Lagoon - Comino

Echte durfals springen er van de kliffen. Ik heb even getwijfeld maar toen ik tijdens het snorkelen zag hoe het onderwater is en dat het niet zo diep is als het lijkt heb ik mijn avontuur afgeblazen. Dat wordt toch een “try before you die” op reis op een andere bestemming.

Klif spirngers - Comino

Van bovenaf kan je goed de kleurschakeringen zien die ontstaan doordat het licht van de zon in het water breekt. Het water absorbeert de meeste kleuren, behalve blauw.

Blue Lagoon - Comino

Blue Lagoon - Comino

Het piepkleine haventje is super toeristisch en vol met mensen, zelfs nu nog in oktober. Maar loop gewoon even verder en je vindt er ook nog rustige plekken.

Blue Lagoon - Comino          Blue Lagoon - Comino

Blue Lagoon - Comino

Als je met een eigen boot bent kan je die voor anker leggen even buiten de zwemzone. Mocht je de drukte zat zijn en de duik in Blue Lagoon afgestreept hebben van je bucketlist dan kan je naar de andere kant van het eiland varen en genieten van de rust in Santa Maria baai. De boot tours vanuit Gozo vertrekken elk uur op- en neer naar het eiland. Neem je tijd en loop verder omhoog om een rustiger plek te zoeken. Wil je ook naar Santa Maria baai dan is dat ongeveer 20 minuten wandelen.

Ben jij graag op het water tijdens een vakantie?

 

© Alle foto´s in dit artikel zijn gemaakt door Henriëtte Bokslag en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.

Related Post