Goedkoop een auto huren voor vakantie, hoe je dat doet vertel ik je in dit artikel. Ik geef je algemene autohuur tips waarbij je kan besparen op de kosten van je huurauto op reis. Check de stappen, vergelijk de prijzen en kies je huurauto die past bij je vakantie.

Tips voor goedkoop auto huren voor vakantie

Goedkoop een auto huren voor vakantie, dat doe je als je de onderstaande vijf stappen volgt. Let op, goedkoop is soms duurkoop dus weet wat je huurt! Daarbij verwijs ik je naar mijn algemene artikel over alles dat je moet weten als je een auto gaat huren, bestaande uit maar liefst 13 hoofdstukken.

 1. Kijk goed naar ophaal- en inlevertijdstip > beste is huren per 24 uur
 2. Kies voor een verhuur locatie verder van het vliegveld
 3. Reserveer je huurauto op tijd
 4. Reserveer je huurauto vanaf het moment dat je hem nodig hebt
 5. Welke auto past bij je vakantie en denk aan je creditcard saldo
 6. Controleer je autohuur contract goed
 7. Prijzen vergelijken autohuur
 8. Ga je veel kilometers rijden? Denk eens aan het huren van een Diesel. 
 9. Upselling, soms is je geboekte huurauto niet beschikbaar. Betaal niet direct een toeslag maar kijk wat er gebeurd als je zegt dat je de geboekte auto wilt rijden. Wie weet rij jij goedkoop in een duurder model huurauto. 
 10. Direct betalen kan voordeliger zijn dan pas ter plaatse te betalen.

Kijk goed naar ophaal- en inlevertijdstip

Een auto huur je altijd per dag, per dag is in dit geval 24 uur. Kijk goed naar je aankomst- en vertrektijd en bepaal mede op basis daarvan van wanneer tot wanneer je een auto huurt voor je vakantie.

In een aantal gevallen is het slim om direct vanaf het vliegveld een auto te huren voor je reis. Soms kan je beter kiezen om in de stad zelf naar een verhuurlocatie te gaan of later terug te reizen naar het vliegveld om de auto alsnog op te halen. En in sommige gevallen loont het als je een uurtje wacht op het vliegveld en dan pas je auto ophaalt als je daardoor binnen de 24 uur blijft.

Stel je haalt je auto om 10.00 uur op en qua reistijd is het het beste om de huurauto om 11.00 uur een week later in te leveren dan betaald je dus een dag extra.

Kies voor een verhuurlocatie buiten vliegveld

De meeste autoverhuur locaties bevinden zich op het vliegveld. Maar er zijn ook een aantal bestemmingen waar zich een autoverhuur locatie iets verder van het vliegveld vandaan bevind. In een aantal gevallen kan dit de kosten drukken voor je huurauto. Zo heb ik in IJsland een auto gehuurd bij een locatie die 15 minuten rijden van het vliegveld af lag. Ik werd met een shuttlebus heen- en weer gereden. Het koste dus wel extra tijd maar het scheelde €100,-. Het is maar net waar je op wil besparen.

Reserveer je huurauto op tijd

Op tijd je huurauto reserveren zal je voordeel opleveren. Maar wat is op tijd? De categorie A, B en C auto’s, denk hierbij aan de compacte auto’s, worden het meest geboekt. Hoe meer vraag hoe duurder het wordt.

Dus weet jij wanneer je op reis gaat? Reserveer dan ook gelijk je huurauto. Bij een aantal autoverhuurders, zoals bij Sunny Cars, kan je zelfs nog voordelig  annuleren als je de flexservice hebt geboekt. Met de Sunny Cars Flexservice (€1,- per dag) kan je tot 4 uur voor huuraanvang je reservering annuleren. Je betaalt dan alleen de kosten van de service. Maak je geen gebruik van de Flexservice, dan worden de onderstaande kosten in rekening gebracht:

 • Tot 5 dagen voor huuraanvang rekenen we € 25,00 annuleringskosten.
 • Van 5 dagen tot 24 uur voor huuraanvang kost annuleren € 50,00
 • 24 uur voor aanvang en een zogenaamde ‘no show’ betekent 100% van de boekingskosten betalen

Reserveer je huurauto vanaf moment dat je hem nodig hebt

Ga je eerst een paar dagen een stad verkennen of wil je na aankomst even een paar dagen chillen op het strand? Check wat het meest voordelige voor jou is qua huurauto. Huur je direct vanaf het vliegveld je huurauto en rij je naar je eerste vakantieadres toe en zet je de huurauto daar een paar dagen stil. Of bespaar je als je met het openbaar vervoer naar je accommodatie rijdt en de huurauto later ophaalt op het vliegveld of bij een stadskantoor.

Welke auto past bij je vakantie

Wat is goedkoop als je een auto gaat huren? Is het type auto goedkoop? Is de verzekering goedkoop? Of is het verbruik van de auto op vakantie goedkoop?

Compacte auto’s zijn de meest goedkope auto’s om te huren. Maar die slurpen wel benzine als ze jou die berg op moeten rijden. Een Diesel huurauto is misschien goedkoper qua verbruik maar meestal betaal je daar weer extra voor als je de huurvoorwaarden checkt.

Welke auto past bij je vakantie

Controleer je autohuur contract goed

Waar je precies op moet letten bij het huren van een auto en als je wilt weten wat al die afkortingen, zoals CDW, TP etc betekenen raad ik je aan om het eerder genoemde artikel te lezen. Let in elk geval goed op de onderstaande dingen als je een auto gaat huren want meestal zijn dit de dingen waardoor het goedkoop blijft als je er vooraf op let en als je dat niet doet dus niet.

 • Geldt er een ongelimiteerd aantal kilometers of niet?
 • Zijn alle verzekeringen inbegrepen of niet?
 • Geldt er een borg, moet je een eigen risico betalen?
 • Zijn er kosten voor een extra bestuurder?
 • Hoe zit het met de tankregeling? Vol mee en vol terug is de beste optie.

Voorbeeld autohuur contract

Prijzen vergelijken autohuur

Zodra je precies weet wat voor auto je wilt huren op reis en waar je op moet letten dan pas heeft het zin om prijzen te vergelijken voor autohuur. Want als je niet weet waar je op moet letten heeft iets vergelijken ook geen zin.

Het zoeken naar een goedkope huurauto kan tijdrovend zijn. Je wilt namelijk niet een goedkope auto boeken en ter plaatse alsnog belazard worden en flink wat bij moeten betalen. je wilt beste tip van allemaal is misschien wel om een vergelijkingssite te gebruiken.

Autoverhuur prijsvergelijking

Bespaar en huur een Diesel auto

Ga jij duizenden kilometers auto rijden door de States, van Johannesburg naar Kaapstad tuffen of weken door Australië touren? Denk er eens aan dat het huren van een auto die op Diesel rijdt een stuk goedkoper kan zijn. Meestal is de prijs per dag voor de huurauto wat hoger maar het loont zeker om het eens uit te rekenen en te kijken naar de mogelijkheden van het huren van een Diesel auto. Z

Let op bij ‘upselling’ aanbieding

Helaas, je komt aan en de autoverhuur medewerker vertelt je dat de gereserveerde auto helaas toch niet meer beschikbaar is. Je krijgt een aanbod dat je voor een kleine toeslag een auto mag uitkiezen uit een duurdere categorie.

Het kan zijn dat de gereserveerde huurauto echt niet meer beschikbaar is en dan zal je ter plaatse uit moeten komen maar in een aantal gevallen kan het ook zo zijn dat de medewerker van de autohuur aanbieder gewoon iets extra’s probeert te verdienen aan je. Ga dus niet direct overstag en kijk of het lukt om eventueel een duurdere auto categorie te rijden voor dezelfde prijs als je een reservering had gemaakt.

Betaal direct en bespaar

Het werkt niet altijd zo en het verschilt per autoverhuurder maar in een aantal gevallen kan het voordeliger zijn om de reservering van je huurauto direct te betalen. De reservering staat dan vast en je weet waar je aan toe bent.

Tips voor autohuur in het buitenland

Een auto huren op reis is fantastisch zodra je eenmaal alles geregeld hebt en je zorgeloos de weg op kan. Bij het huren van een auto komt het een en ander kijken. Waaronder het feit dat er jaarlijks nog steeds duizenden reizigers worden opgelicht bij auto huren. Mede naar aanleiding daarvan heb ik een zeer uitgebreid artikel geschreven met tips voor autohuur in het buitenland. In dit artikel kan je meer lezen over de onderstaande onderwerpen:

 1. Een auto voor vertrek of ter plaatse huren in het buitenland?
 2. Waar moet je rekening mee houden?
 3. Wat heb je nodig om een auto te kunnen huren?
 4. Kan je een auto huren zonder creditcard?
 5. Is er minimale leeftijd en bestaat er een maximale leeftijdsgrens?
 6. Hoe zit het met verzekeringen en wat betekent; CDW, WAM, LI, TP of THW?
 7. Wat voor categorie auto huren in het buitenland?
 8. Waar moet je op letten bij het huurcontract?
 9. Waar moet je opletten bij het ophalen en terug brengen van een huurauto?
 10. Een auto huren via een intermediar cq. een tussenpersoon of rechtstreeks?
 11. Tips voor auto huren per land
 12. Veel voorkomende oplichting bij autohuur voorbeelden

Tips voor autohuur in het buitenland

Tips voor auto huren per land

Ga je een rondreis maken in Canada? Roadtrippen in een luxe auto door Spanje of een reis maken in een cabrio? Of hou je van Jeeps en wil je de gebaande paden af in Arubas of IJsland? Overal waar ik naar toe ga huur ik een auto en daarom  deel ik ook graag mijn reistips per land voor het huren van een auto.

Jeep huren Aruba

Heb jij nog meer tips voor goedkoop een auto huren voor vakantie?

Print Friendly, PDF & Email