Eind mei reisde ik per trein door de Cinque Terre en bezocht ik alle vijf de dorpen. In mijn wekelijkse fotoreport op zondag trapte het dorpje Vernazza vier weken geleden af gevolgd door Corniglia, Riomaggiore en Monterosso al Mare. Deze week neem ik je mee naar het laatste dorpje van de vijf, Manarola…

Manarola – Cinque Terre

Aankomst in Manarola
Manarola was het eerste dorpje van de vijf dat ik eind mei bezocht. Ik kwam aan in een auto met chauffeur vanuit Parma omdat ik meereisde op een Food & Wine tour van PalioTours. Zeker in het hoogseizoen kan je het beste per trein naar Cinque Terre reizen. In het voorseizoen heb je nog kans dat je een plekje kan bemachtigen voor je auto op de kleine parkeerplaats aan de top van het dorp. Niemand mag met de auto het dorp in, alleen enkele inwoners en leveranciers. Hou hier dus zeker rekening mee.

Autovrije Manarola

Verblijf in Manarola
Ik verbleef in Manarola in het Marina Piccola hotel. De receptionist kwam met een autotje naar boven om de bagage op te halen en wij konden lopend de afdaling maken naar het hotel.

Oppikken bagage - Marina Piccola hotel

Het hotel ligt een halve minuut lopen van het haventje aan de voet van Manarola. Onlangs is het gehele hotel gerenoveerd en de kamers zijn luxe en ruim. De bakstenen muur, de grote spiegel en de badkamer zijn echt helemaal mijn stijl.

Loungeroom

My room - Marina Piccola

Marina Piccola - hotelkamer

Op ontdekking in Manarola

Manarola is een klein en lieflijk dorpje en mogelijk ook het oudste dorpje van Cinque Terre. De visserij en de wijnproductie zijn de grootste inkomsten van het dorpje. Er is een klein haventje waar bij goed weer ook boten vertrekken om de Cinque Terre dorpen vanaf het water te kunnen bekijken. Hou er wel rekening mee dat het bij slecht weer niet mogelijk is, zie de laatste foto, ik had helaas pech.

Manarola aan zee

Haven Manarola

In de haven van Manarola

Zwemmen @ Manarola

Zwemmen @ Manarola

Geen boottours bij harde wind

Het dorpje is omgeven door wijnvelden op de heuvels. Als je naar de kerk halverwege de top loop kan je daar het pad vinden dat naar de Panorama route loopt. Deze route mag je niet overslaan en binnen een uur, afhankelijk van je tempo, eindig je weer bij de haven. Onderweg loop je langs de wijnvelden en aan het einde heb je een prachtig uitzicht op zee.

Uitzicht Manarola - Cinque Terre

Manarola Uitzicht

Panorama route - Manarola

Met mams in Manarola

Wijnvelden en uitzicht op Cinque Terre

Route wandeling Manarola

Vanaf hier kan je ook op het terras van Nessun Dorma kijken. Binnenkort meer hierover in een uitgebreide post, maar je ziet, het is dé spot met een geweldig uitzicht.

Nessun Dorma - Manarola

Wijn drinken Nessun Dorma

De Via de’ll Amore, het liefdespad, tussen Manarola en Riomaggiore is helaas nog steeds gesloten vanwege onderhoud.

Via de'll Amore is gesloten

Lunchen in Manarola
Je kan ervoor kiezen om te gaan lunchen in één van de restaurantjes maar ik vind het persoonlijk net zo lekker om een goed stuk pizza te kopen en dit ergens op te eten. Naast het hotel Marina Piccola zit, La Cambusa. Een klein zaakje met een uiteenlopende keuze aan pizza’s. Haal een lekker stuk en geniet ervan bij de rotsen aan het water.

Lunchspot - Manarola

La Cambusa

La Cambusa - pizzaplace

La Cambusa - pizzaplace

Dineren in Manarola
Het restaurant Marina Piccola, van het gelijknamige hotel, nog geen 20 meter verderop is een populair plek. Wil je hier eten probeer dan zeker een reservering te maken of wacht even op een plekje. Er is een uitgebreide kaart met vis – en vleesgerechten. Het uitzicht op zee maakt het compleet.

Marina Piccola

Marina Piccola

Vis eten @ Marina Piccola

Reizen met de trein door de Cinque Terre

Vanuit Manarola kan je met de trein de overige dorpen bereiken. Meer informatie over reizen met de trein door de Cinque Terre kan je lezen in mijn gastartikel; “Italiaanse droomreizen: de Cinque Terre” dat ik schreef voor het reisblog; “Reizen met de trein“. Bekijk ook zeker even mijn video voor een impressie;

De afgelopen vier weken kon je meegenieten van de dorpjes Vernazza, Corniglia, Riomaggiore en Monterosso al Mare. Deze week was het de beurt aan het laatste doprje, Manarola. Volgende week neem ik je nog mee naar alle treinstation en vertel ik meer over het reizen met de trein in de Cinque Terre en ik sluit over twee weken af met een totaal blog over de Cinque Terre.

Heb jij plannen om de Cinque Terre te gaan bezoeken?

PalioTours
Eind mei heb ik rondgereisd met PalioTours door drie Italiaanse regio’s, Emilia Romagna, Cinque Terre en Piemonte. Ik begon met de reis in Parma, reisde vanuit daar door naar Cinque Terre waar ik verbleef in Manarola. De reis naar Turijn was met de trein en ik heb zowel de stad als het binnenland ontdekt. Het thema van de reis is “Food & Wine Tre Regione” maar daarnaast heb ik ook vele anderen dingen ontdekt.

Print Friendly, PDF & Email