De afgelopen weken heb jij mij verschillende malen tussen de Nederlandse bloemen kunnen spotten. Eerst toerde ik op een solex door de Bollenstreek en vervolgens bubbelde ik een jacuzzi met uitzicht over een veld blauwe hyacinten. Een week later reed ik mee op de solex in het verlichte Bloemencorso Bollenstreek wat ook een hele belevenis was. Last but not least werd ik op mijn verjaardag verrast met een bezoek aan de Keukenhof. Genoeg bloemen gezien dus en daarom voor een laatste keer dit jaar, een fotoreport van de Bollenstreek.

De Bollenstreek

De Bollenstreek wordt ook wel de Duin- en Bollenstreek genoemd en is dé plek waar veel van de Nederlandse bollenteelt plaatsvindt. De Bollenstreek strekt zich uit ten westen van Leiden tot aan Haarlem. Ik toerde langs de velden in de omgeving van Voorhout, Sassenheim en Lisse.

Fotoreport: De Bollenstreek in beeld

Fotoreport: De Bollenstreek in beeld

De enorme tulpenvelden zijn het beroemdst in de Bollenstreek maar ook de velden vol krokussen, narcissen en hyacinten zijn prachtig om te zien. De frisse lange stroken aan bloemen zijn geweldig om naar te kijken maar vooral de geuren zijn heerlijk. Zelfs op de solex snuif ik nog de geur op van verse bloemen.

Solex rijden en bubbelen tussen de bollenvelden

Fotoreport: De Bollenstreek in beeld

De Bollenstreek kan je goed bekijken langs een uitgestippelde fietsroute maar nog leuker vond ik het om langs de velden te rijden op een solex uit 1964. Via het Voorhoutse bedrijf Have Fun Events kan je solexen huren voor een dagtocht.

Reisvideo, op de solex door de Bollenstreek

De belevenissen van mij en Sheelagh, al rijdend op een solex door de Bollenstreek, kan je hier bekijken;

De Tulperij in Voorhout

In de bloemenkas van bloembollenbedrijf Adr. Jansze & Zn in Voorhout is De Tulperij gevestigd. Het bedrijf is opgericht in 1927 en inmiddels in handen van de derde generatie bloembollenkwekers binnen de familie Jansze.

Fotoreport: De Bollenstreek in beeld

Solex rijden en bubbelen tussen de bollenvelden

Er worden tulpen- en narcissenbollen gekweekt. Dagelijks komen er touringcars vol internationale toeristen vanuit Amsterdam zijn bedrijf bezoeken om de Hollandse bloemenpracht te zien. Op de landkaart hieronder wordt elke bezoeker gevraagd om een pin te plaatsen op de plaats van herkomst. Als de Bollenstreek in 2016 weer in bloei staat ga ik zeker nog eens terug om meer te leren over de kwekerij en de export van bloemen.

Fotoreport: De Bollenstreek in beeld

De Tulperij is een nostalgische ruimte dat sfeervol en kleurrijk is ingericht. Dit is dé plek waar je alles te weten kan komen over de bloementeelt. Sheelagh en ik konden het niet laten om even een oer Hollandse foto te maken in de klompen.

Solex rijden en bubbelen tussen de bollenvelden

Daan en Anja Jansze van De Tulperij kun je vinden aan de Oude Herenweg 16B in Voorhout.

Ben jij al eens in de Bollenstreek geweest?

Print Friendly, PDF & Email