Ik ben opgegroeid met fotograferen. Mijn vader was een fervent liefhebber van fotografie en ik heb duizenden GB’s aan foto’s. Ik heb nog een prachtige koffer vol met oude camera’s, zelfs nog een waar vroeger een glasplaat in werd geschoven. De tijd van de rolletjes en negatieven ken ik nog en bij mijn oom heb ik wel eens in de donkere kamer gestaan om de gemaakte foto’s te ontwikkelen. Mijn grote passie qua fotografie is het vastleggen van paarden, snelheid en natuurlijk alles fotograferen op reis.

Fotograferen op reis

Fotograferen op reis

Anno 2016 is er super veel veranderd in de fotografie wereld. Beroeps fotografen reizen nog steeds met de duurste en meestal ook zwaarste spullen over de wereld, de prijzen van spiegelreflexcamera’s worden lager en je ziet er veel mensen mee en daarnaast is de camera van de mobiele telefoon zo ontwikkeld dat je ook daarmee prachtige foto’s kan maken. Dan bestaat er ook nog een systeemcamera die je als tussenoplossing kan zien tussen een compactcamera en een spiegelreflexcamera. Bij een systeemcamera kun je net als bij een spiegelreflex wisselen van objectieven, er zit echter geen spiegel in zoals bij een spiegelreflex.

Tegenwoordig gaat mijn Nikon D3200 overal mee naar toe met Nikon objectieven van 18-55 mm, 55-200 mm en een Sigma groothoeklens van 11-21mm. Daarnaast gaat er altijd een Nikon Coolpix compactcamera mee die waterproof is tot 18 meter en stootbestendig. De Nikon Coolpix gebruik ik voor onderwaterfotografie en tijdens sportactiviteiten. Met de Nikon D3200 fotografeer ik alles wat ik wil vastleggen. Daarnaast heb ik een iPhone 5S waarmee ik foto’s maak voor mijn social media kanalen. Soms gebruik ik daarbij opzetlenzen voor smartphones om een speciaal effect te creëren.

Ik moet zeggen dat ik de laatste tijd wel erg aan het nadenken ben over wat ik nou wil qua camera. Hoe blij ik ook ben met de camera’s en lenzen die ik heb. Travel light is het absoluut niet en daarbij irriteert het mij ook wel eens dat ik regelmatig lenzen moet wisselen om het beste shot te kunnen maken. Dat is dan ook meestal nog eens in een omgeving, (woestijn, strand) waar je liever je camera niet aan blootstelt. Daarbij ben je soms ook gewoon te laat omdat de goede lens er net niet op zit. Ik ben er nog niet uit wat het gaat worden. Qua fotografie deel ik wel graag mijn tips met je om nog meer uit je foto’s te halen en met bijzondere foto’s thuis te komen.

Fotograferen op reis

Fotograferen op reis

1. Verander je perspectief, neem een ander standpunt

Iedereen kent het wel, iemand komt terug van vakantie en laat honderden foto’s zien van wat diegene heeft beleefd. Afgezien van het feit dat het soms boring is om naar te kijken zijn het ook meestal dezelfde foto’s. Rechte horizon, hij of zei lachend in het midden op het strand, bij een monument of in de natuur. Door eens een ander standpunt in te nemen kan je een totaal ander beeld creëren. Ga eens ergens op staan, plaats mensen aan de zijkant, ga liggen op de grond of plaats iets op de voorgrond. Zo voeg je leuke effecten aan de foto toe en word het ook een stuk spannender om naar te kijken.

dog-trekking-huskys-duitsland-thuringen

Reuzenrad De Pier Scheveningen

Wild- & Erlebnispark Daun - Vulkaneifel

2. Oog voor detail

Soms is het mooi om gewoon een detail vast te leggen van een gebeurtenis of van een specifiek iemand of dier. Fotografeer wat jij bijzonder vind. Heb je een bepaald gevoel, zie je iets dat je ergens aan doet denken? Pak dat moment. Twijfel je? Voordeel nu is dat je je geheugenkaart helemaal vol kan schieten en alles wat je niets vind weer kan verwijderen.

Everglades - National Park - Florida

Favorite Parkhotel Michelin restaurant

3. Laat iemand je fotograferen

Selfies zijn helemaal hot en je moet soms oppassen op reis dat je niet met een selfiestok om je oren wordt geslagen. Persoonlijk hou ik meer van spontane foto’s en foto’s waarop ik “in actie” ben. Daarnaast laat ik mij vaak fotograferen van de achterkant omdat ik dat een mooi effect vind en je zelf er een verhaal bij kan bedenken.

Dog trekking - Huskys - Duitsland

RotherKopf-Vulkaaneifel-Eifel-Duitsland

Opstapdag DSRA, dé kans voor zijspan race avontuur

Tips voor fotograferen op reis:

  • Bedenk goed wat je gaat doen op reis en wat voor camera je daar bij nodig hebt. Dus niet met een groothoeklens wildlife gaan spotten, tenzij er een groep giraffen recht voor je auto staat.
  • Bedenk altijd goed waar je fotografeert, let op bij militaire instanties.
  • Lach altijd als fotograaf en zoek oogcontact met diegene die je wilt fotograferen.
  • Regent het? Neem een plastic zak mee die je om je lens en body kan doen.
  • Ga je naar een winterse bestemming, denk aan extra batterijen want hoe kouder hoe sneller de batterij leeg is.
  • Download de Golden Hour App zodat je precies weet hoe laat de zon opkomt en ondergaat.
  • Neem voldoende geheugenkaarten mee.
  • Maak elke avond back-ups.

Wil jij nog meer tips voor fotograferen op reis en alles wat daarbij komt kijken? Ga eens rondsnuffelen op de website van goede vriendin en blogmattie Denise van Fotografarenopreis.nl.

Waarmee fotografeer jij op reis?

Print Friendly, PDF & Email