Elk land en elke stad heeft iets bijzonders. Hoewel de technologie steeds verder gaat ben ik altijd gefascineerd door oude ambachten. Mensen die met echte passie hun eeuwenoude beroep uitvoeren. Vaak wordt de techniek van het ambacht van grootvader, op vader op zoon doorgegeven. Echte familiebedrijven, die zijn er nog maar weinig.

Filigran zilversmeden

In de oude binnenstad van Split bezocht ik de familie Civljak. In een van de vele smalle straatjes hebben zij een kleine winkel waar vader en zoon als filigran zilversmeden werken.

“Het is hard werken, maar ik zou voor geen zilver iets anders willen doen” zegt Laurence, de 27 jarige zoon. Al vier generaties lang maakt onze familie filigran sieraden. “Fili” staat voor lijn en “gran” voor wat je er binnen in maakt. Zij laten zich niet uit het veld slaan door de technologieën. “Machines kunnen dan wel 300 van deze sieraden per dag maken, de vijf die Laurens en zijn vader Viktor per dag maken zijn uniek en volledig handgemaakt”, zegt Flora, de moeder van Laurence. Vroeger werden de hangers van filigran aan kostuums vastgemaakt of om een blouse aan de bovenkant if bij de mouwen vast te zetten.

Traditioneel kostuum met hangers van Filigran          Filigran hanger op een jas

Daarbij, de fabrieken die de filigran sieraden produceren gebruiken de creativiteit van Laurence voor het design. Viktor is inmiddels 73 jaar maar moet er niet aan denken om te stoppen met het werk. Een zilversmid ben je altijd en in een handomdraai laat hij zien hoe makkelijk het is om het, (89% sterling) zilver te bewerken. De twee neven van Laurence hebben onlangs ook een winkel in Dubrovnik geopend.

De grote sieraden zijn favoriet van Laurence, die vindt hij het mooiste. Zijn vader is daar ongeveer zes uur mee bezig.

Favorieten van Laurence, design van zijn vader, Viktor

Hoe wordt een sieraad gemaakt?

Laurence verteld stap voor stap hoe de sieraden worden gemaakt. Hij maakt voornamelijk de kleine hangers want hij beweert dat hij nog maar 5% weet van alle kennis die zijn vader heeft.

Filigran         Kleine hangers gemaakt door Laurence

Het sterling zilver wordt recht getrokken om er vervolgens een bloemvorm van te vouwen. Daarna wordt er lot overheen gegoten, een combinatie van goud, zilver en koper. Als het zilver is gehecht kan de decoratie in de vorm worden gemaakt.

Zo worden de sieraden gemaakt

De vorm wordt in een halfronde mal gelegd en bewerkt met een staaf zodat het rond wordt.

De vorm en de mal

Daarna is het tijd voor de andere helft dat er later aan vast wordt gemaakt. Het mooie van hand gemaakte sieraden vind ik dat het een uniek stuk is. Het is onmogelijk om twee helften exact hetzelfde te maken. Dit is ook precies de manier om te controleren of iets echt handgemaakt is. Viktor, de 73 jarige vader, is nog steeds de grote inspiratiebron voor de sieraden. Dagelijks werkt hij aan zijn creaties voor oorbellen, hangers en ringen.

Nieuwsgierig geworden?

De prijs voor de sieraden is vergelijkbaar met de sieraden die in de fabriek worden gemaakt. Het gewicht is hetgeen dat de prijs van het zilver bepaald. Ik heb dan veel liever een mooi sieraad dat met passie is gemaakt en ik kon het dan ook niet laten om mijn sieraden collectie weer uit te breiden.

Mijn unieke filigran sieraad uit Split

De winkel “Filigran Split” ligt in de straat; “Bosanska 4” in hartje Split. Hoewel ik vind dat de prijzen goed zijn voor al het werk wat ze doen, wij blijven natuurlijk Nederlanders. Dus ik wil jullie er niet van onthouden dat je op de website ook een kortingsvoucher kan downloaden.

© Alle foto´s in dit artikel zijn gemaakt door Henriëtte Bokslag en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.

 

Print Friendly, PDF & Email

Related Post