Eén groot brok ijs, in mijn ene hand een pikhouweel en stijgijzers onder mijn schoenen met spikes. Ik ben klaar voor mijn eerste Falljokull gletsjerhike IJsland.

Falljokull gletsjerhike in IJsland

IJsland is een prachtig land om doorheen te reizen en toen ik daar was met mijn zusje wilde we graag iets doen wat we nog nooit eerder hadden gedaan. Het werd een introductie in het gletsjerhiken. Een gletsjer is een ijsmassa die ontstaat op land en als het dik en groot genoeg is stroomt het bergafwaarts. IJsland kent vele gletsjers. Op de uitlopers daarvan kan je gaan gletsjerhiken.

Wij kozen voor een gletsjertocht van Glacier Guides die drie uur duurde en waarbij je kennis maakt met deze vorm van sport. Bij een tocht van een aantal uur loop je meestal over de uitlopers van de gletsjer. Heb je langer de tijd of ben je meer ervaren dan kan je ook verder de gletsjer op. Soms kan je er ook nog voor kiezen om voor of na de wandeling te gaan ijsklimmen.

*Boek je tickets online voor de hike.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Fotoblog: Gletsjerhiken in IJsland

Falljokull gletsjerhike

Ik had zelf een 4WD huurauto en kon daarmee tot aan de voet van de gletsjer rijden. Heb je die niet spreek dan af dat je ergens wordt opgehaald om naar het startpunt te worden gebracht. Wees niet eigenwijs, zonder een 4WD kan je er echt niet komen.

De Falljokull gletsjer ligt in het natuurgebied Skaftafell, binnen het Vatnajökull nationaal park. Het is een vertakking van de enorme Vatnajökull gletsjer, de op één na grootste gletsjer van Europa.

Fotoblog: Gletsjerhiken in IJsland

Gletsjer tour in IJsland

Wij ontmoeten onze gids aan de voet van de gletsjer. Hij heeft alle benodigdheden al klaar liggen en helpt ons met het aantrekken van de stijgijzers onder onze schoenen. Het is een speciaal frame met pinnen waarbij we onszelf kunnen vastzetten in het ijs. Het is van belang dat je je voet vanaf de hak tot aan je tenen in het ijs zet zodat je voldoende grip hebt. In mijn hand draag ik een pikhouweel en dan is het tijd om te gaan.

Het idee dat je over tientallen meters dik ijs loopt vind ik erg bijzonder. We moeten oppassen voor de donkere stukken in het ijs want daaronder kunnen wel eens gangen lopen. Even later zien we inderdaad een kleine tunnel die door de erosie is gevormd.

De massa ijs die zich voor onze neus uitstrekt geeft een intens gevoel van vrijheid. Er is niks dan alleen maar bergen met ijs die de prachtigste kleurschakeringen hebben. Als we even later aan onze afdaling beginnen ontdekken we een nog veel grotere ijstunnel.

Fotoblog: Gletsjerhiken in IJsland

Fotoblog: Gletsjerhiken in IJsland

Fotoblog: Gletsjerhiken in IJsland

Fotoblog: Gletsjerhiken in IJsland

Fotoblog: Gletsjerhiken in IJsland

Fotoblog: Gletsjerhiken in IJsland

Fotoblog: Gletsjerhiken in IJsland

Fotoblog: Gletsjerhiken in IJsland

Fotoblog: Gletsjerhiken in IJsland

Fotoblog: Gletsjerhiken in IJsland

Reistips voor gletsjerwandeling in IJsland

  • Neem een flesje water mee;
  • Trek warme thermokleding aan, het beste is meerdere lagen;
  • Bij zonneschijn, neem een goede zonnebril mee tegen de reflectie, de zon staat soms erg laag;
  • Vergeet geen muts en handschoenen. Zie ook deze tips met kledingadvies voor IJsland in de winter;
  • Draag goede, waterdichte en stevige wandelschoenen. Lees deze review over Lowa Cold Weather Boots voor de winter.

Protest dames kleding winter

IJsland in de winter

IJsland is ideaal om te bezoeken in de winter. Ja, het is er koud maar daar kan je je op kleden. Collega reisblogger Jenny zette de tips op een rij waarom je IJsland moet bezoeken in de winter. En daar geef ik haar zeker gelijk in, ik vond het fantastisch om IJsland te bezoeken in januari.

 1. Er zijn minder toeristen in de wintermaanden op IJsland;
 2. Je hebt kans om het Noorderlicht in IJsland te spotten;
 3. De meren zijn bevroren en dat zorgt voor nog meer fotogenieke plaatjes;
 4. Transavia heeft regelmatig goed betaalbare deals naar IJsland in vergelijking tot de zomer;
 5. Hoe fijn is het om te bubbelen in een warm thermaal bad terwijl je de kou op je gezicht voelt, bekijk overzicht aan warme bronnen in IJsland.

IJsland in de winter

Meer reistips voor IJsland in winter

Hieronder staan al mijn artikelen over IJsland, zo kan je eenvoudig doorklikken naar nog meer reisinformatie. Ook handig, hier kan je in één keer al mijn reistips voor IJsland zien.

 1. Al mijn reistips voor IJsland;
 2. Handig! Mijn kledingadvies voor de winter in IJsland.
 3. Meer lezen over beste reistijd IJsland voor zien noorderlicht
 4. Fijn! Een compleet overzicht aan warmwaterbronnen in IJsland.
 5. Voor de paarden liefhebbers! Bekijk deze paardrijden in IJsland tips en ga ook paardrijden in de winter in IJsland.

Paardrijden in de sneeuw op IJsland

Zou jij wel eens willen gletsjerhiken?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Print Friendly, PDF & Email