Bezoek tijdens je Faeröer Eilanden vakantie ook Koltur Island. Op dit eiland wonen maar 2 mensen en je kan er de laagste berg van de Faeröer Eilanden beklimmen!

Faeröer Eilanden vakantie Koltur Island

Koltur is een eiland dat behoort tot één van de in totaal 18 eilanden van de Faeröer Eilanden. Koltur ligt ten westen van het eiland Streymoy en ten noorden van het eiland Hestur. Het leuke is dat het eiland Hestur, ‘paard’ betekent en dat Koltur, ‘veulen’ betekent. Koltur Island heeft een oppervlakte van 2,5 km² en is het op twee na smalste eiland van de Faeröer Eilanden.

Er zijn twee kleine nederzettingen waar vroeger 50 mensen woonden. In 1890 woonden er nog 42 mensen op het eiland, verdeeld over 6 gezinnen. In 1980 werd Koltur verlaten door de laatste schapenboeren en in 1994 keerden slechts twee mensen terug. In 2003 is men begonnen met het herstellen van de nederzetting. In de toekomst hoopt men dat Koltur wordt uitgeroepen tot Nationaal Park.

Als je aankomt aan wal op Koltur dan zie je dat er twee nederzettingen op het eiland zijn geweest. Links Heima í Húsi en rechts Norðuri í Gerði. Heima í Húsi is het best bewaard gebleven en qua behoud werd hier als eerste op gefocust. De tweede nederzetting is Norðuri í Gerði waarvan een klein gedeelte reeds is opgebouwd. Je vraagt je wellicht af waarom er op zo’n klein eiland als Koltur twee nederzettingen waren. Het schijnt dat de twee families die hier woonden geen vrienden waren. Wil je het Bóndahúsini Heimi Í Húsi, oftewel het boerderijtje bezoeken en heb je geen afspraak gemaakt met Bjørn? Neem dan contact met hem op. Voor een bedrag van DKK40,- kan je naar binnen.

Faeröer Eilanden vakantie Koltur Island

Koltur Island

De laagste berg beklimmen op de Faeröer Eilanden

Op Koltur Island kan je twee bergen beklimmen. Op de noordelijke punt van Koltur Island vind je de hoogste berg op het eiland. De Uppi á Oyggi, ook wel Kolturshamar genoemd, is 477 meter hoog. Je hebt minimaal twee uur nodig om naar de top te klimmen als je een goede conditie hebt.

Optie 2 is de ‘Undir Gíning’ Tour en daarmee kan jij zeggen dat je op de laagste berg van de Faeröer Eilanden bent geweest. De berg “Fjallið” wat ook daadwerkelijk ‘de berg’ betekent is 101 meter hoog, of laag? Wij besluiten de heuvel van 101 meter hoog te beklimmen voor het spectaculaire uitzicht wat Bjørn ons heeft beloofd. Onderweg naar boven zal je zien dat er op sommige plekken veldwerk wordt verricht door biologen. Pas dus op waar je je voeten neerzet en behandel alles wat je tegen komt met respect. Hoewel het mistig is, snap ik wat Bjørn bedoeld…het uitzicht is waanzinnig! Daar moet ik even van genieten in mijn warme pak die ik voor het gemak maar aan heb gelaten.

Uppi á Oyggi mountain

Faeroër Eilanden vakantie Koltur

Faeröer Eilanden vakantie

De enige bewoners…

Bjørn Patursson en zijn vrouw zijn de enige twee mensen die op Koltur Island wonen. Kan je het je voorstellen? Met zijn tweeën op een onbewoond eiland wonen? Dit is het moment waar ik het alleen op de wereld gevoel ervaar. Wat een leven! Geen boot, geen auto, niet zelfstandig van het eiland kunnen vertrekken wanneer jij dat wil. Maar in eenheid leven met de natuur.

In opdracht van de overheid zorgen zij samen voor het behoud van Koltur Island. In de zomermaanden worden ze ondersteund door studenten en wetenschappers van over de hele wereld die bijdragen aan biologisch onderzoek van de grond. Daarnaast zijn er studenten en vrijwilligers die een bijdrage leveren aan de opbouw van de oude nederzettingen die hier ooit waren zodat wij allemaal ooit kunnen zien hoe het vroeger was. Het is een bijzonder leven!

Het is niet dat Bjørn en zijn vrouw compleet zijn afgesloten van de buitenwereld. Zij hebben gewoon bereik, Bjørn heeft een mobiele telefoon en hij geniet op zijn tijd ook van Netflix films kijken. Je kan hem ook een brief sturen, post ontvangt hij één keer in de week per helikopter. En heeft hij boodschappen nodig dan kan hij dat doorgeven aan de helikopter piloten van Atlantic Airlines. Op zijn eiland is een helikopter platform waar hij drie keer in de week opgepikt kan worden om naar de hoofdstad Tórshavn te vliegen. Heeft Bjørn geen zin om zelf boodschappen te doen dan belt hij naar de supermarkt in Tórshavn, die brengen zijn boodschappen naar de luchthaven en de helikopter dropt zijn benodigdheden af.

Een totaal andere wereld en ik voel mij zo bijzonder dat ik Bjørn mag ontmoeten en ik geniet van zijn verhalen. Wil jij ook naar Koltur Island en Bjørn ontmoeten? Je kan het eiland op eigen gelegenheid ontdekken of contact opnemen met Bjørn Patursson via het telefoonnummer +298790591 om zijn verhaal te horen. Hoop niet dat deze beste man nu overspoeld wordt met aanvragen voor tours, want je begrijpt deze gastheer geniet van zijn rust en was het allerliefste alleen boer gebleven. Vind je het toch een beetje raar om Bjørn zelf te contacten, vraag dan naar de mogelijkheden bij de VVV in de hoofdstad, Visit Tórshavn.

Bjørn Patursson - Faroe Islands

Reizen naar Koltur Island

Je kan op twee manieren naar Koltur Island reizen. Of je gaat mee met een excursie van RIB62 of je vliegt er met een helikopter naar toe. RIB62 bieden een drie uur durende excursie aan waarbij je naar Koltur Island vaart en een bezoek van ongeveer 1,5 uur brengt aan het eiland. Indien je dat wenst kan je ook een rondleiding krijgen van Bjørn tegen betaling en een bezoek brengen aan de ingerichte boerderij zoals die vroeger werd gebruikt.

Een excursie met RIB62 kost DKK4500, omgerekend €605,-. Aan boord van de RIB-boot kunnen maximaal 12 mensen. Zorg dus dat je wat andere reizigers vind zodat je de kosten kan delen. Wil jij een RIB62 avontuur beleven? Reserveer dan online via RIB 62 en zorg dat je 15 minuten voor vertrek in de haven van Gamlarætt op het eiland Streymoy bent.

Wil je met een helikopter een bezoek brengen aan Koltur Island? Op de website van Atlantic Airways vind je meer informatie over de vliegtijden en de vliegroutes. Als toerist kan je nooit op dezelfde dag heen- en terug vliegen van een eiland. Deze regel is ingesteld omdat de inzet van helikopters op de Faeröer Eilanden voor de inwoners is. Voor hen is het net zo normaal als voor ons het gebruik van een bus, tram of metro. Dus wil je ook terug met de helikopter dan zal je een nacht op Koltur Eiland moeten verblijven, of meerdere nachten, afhankelijk van het vluchtschema. Of je moet kijken of je met RIB62 terug kan naar het vasteland.

*Zie ook het artikel wat te doen op de Faeröer Eilanden.

Visit Koltur Island

Visit Koltur Island

Meer Faeröer Eilanden vakantie tips

Mijn bezoek aan Koltur Island was een excursie van drie uur. In totaal heb ik een rondreis van vijf dagen gemaakt op de Faeröer Eilanden en ik heb zoveel beleefd dat ik diverse artikelen heb geschreven. Laat je inspireren met de rest van de reistips voor een te gekke Faeröer Eilanden vakantie.

  1. Vaar naar Sandoy Island en verblijf een nacht in dit leuke vakantiehuis op de Faeröer
  2. Ga paardrijden op de Faeröer Eilanden;
  3. Ontdek wat te doen op de Faeröer Eilanden qua o.a. activiteiten;
  4. Deze bezienswaardigheden op de Faeröer Eilanden moet je zien;
  5. Bekijk de mooiste foto’s van de Faeröer Eilanden die ik maakte;
  6. Alle reistips op een rij voor een auto huren op de Faeröer Eilanden;
  7. Alle vakantie Faeröer Eilanden tips op een rij!

Faeröer Eilanden vakantie tips

Faeröer Eilanden vakantie tips

Zou jij tijdens je Faeröer Eilanden vakantie ook naar Koltur Island willen?

Print Friendly, PDF & Email