Wil jij een complete Faeröer Eilanden reis beleven? Bezoek dan meerdere Faeröer eilanden zoals Sandoy Island, het enige eiland met duinen, een dorpje waar maar 1 familie woont en ontdek waar de eerste weg ooit op de Faeröer Eilanden werd aangelegd.
Inhoudsopgave
Faeröer Eilanden reis, ga naar Sandoy Island
De Faeröer Eilanden bestaan in totaal uit 18 eilanden. Tijdens mijn reis heb ik het eiland Vágar bezocht, dat gaat iedereen bezoeken tijdens zijn bezoek aan de Faeröer Eilanden want hier is de luchthaven. Op het eiland Streymoy ligt de hoofdstad Tórshavn dus daar zal ook iedere reiziger naar toe gaan. Daarnaast ben ik op Koltur Island en op Sandoy Island geweest.
Een van de highlights van het eiland Sandoy is het feit dat op dit eiland de eerste weg ooit tussen twee dorpen op de Faeröer Eilanden werd aangelegd. De dorpen Sandur en Skopun werden met elkaar verbonden. Het bezoeken van het eiland Skopun is alleen nog mogelijk met een boot overtocht vanuit de haven van Gamlarætt op het eiland Streymoy naar Skopun. Op dit moment (augustus 2019) zijn ze hard aan het werk om een tunnel te bouwen die het eiland Streymoy en Skpoun met elkaar verbind, naar verwachting is die onderzeese tunnel in 2023 klaar. Ook leuk om te weten is dat het dorp Skarvanes het enige dorp is op de Faeröer Eilanden waar 1 familie woont en dat Sandoy Island het enige eilanden met duinen is.
Meer informatie over reizen met de boot naar de eilanden van de Faeröer vind je in het artikel met alle tips voor een Faeröer Eilanden vakantie. Mocht je alle tijd hebben dan kan je ook overwegen om vanaf Sandoy Island naar de eilanden Skuvoy (bekend om de papegaaiduikers en rustiger dan Mykines) te reizen en als het weer het toelaat kan je ook naar Stóra Dímun Island, waar maar één familie woont. Alle informatie over deze 3 eilanden vind je ook op Visit Sandoy. In dit artikel lees je alles over je Faeröer Eilanden reis naar Sandoy Island.
Heimblídni, een home visit op zijn Faroes
Hoe leuk is het om op reis de locals te ontmoeten? Wij gaan graag naar barretjes waar locals komen, sommige reizigers willen in traditionele restaurants eten met lokale gerechten en andere vakantiegangers gaan graag met een lokale gids op pad voor de beste tips. Wat je reden ook is, een ‘Heimblídni’ kan ik je zeker aanraden.
Een Heimblídni betekent een home visit op zijn Faroes, oftewel een bezoek aan huis. En dat bezoek aan een Faroes gezin kan zowel een ontbijt, lunch als diner zijn. Tijdens mijn Faeröer Eilanden vakantie mocht ik twee keer een Heimblídni beleven op het eiland Sandoy. Zo ging ik een keer lunchen in het prachtige en landelijke huis van Hanna á Reynatúgvu in Sandur. Hanna had een heerlijke vissoep klaargemaakt en allemaal lekker brood met smeersels. Ze toverden ook nog even een schapenpoot uit de koelkast maar daarvoor heb ik toch vriendelijk bedankt.
Normaal gesproken kost een lunch DKK 220 per persoon. Wil je alle Faroese specialiteiten proeven zoals je bij ons op tafel ziet dan betaal je DKK 350 per persoon. Je kan van te voren als voorkeur een vissoep of vleessoep aangeven.
Een Heimblídni ontbijt is ook mogelijk bij Hildigarðs in Sandur. Zorg wel dat je mega trek hebt als je hier gaat ontbijten want wij hadden met zijn tweeën we genoeg voor zes personen. Een ontbijt/brunch kost DKK 180 per persoon. Het leuke is dat de vrouw des huizes (Hildigarð) ook een klein winkeltje in de ontbijt kamer heeft. Zij brengt haar dagen onder andere door met het breien van schapenwol tot de mooiste truien en wollen sokken. De truien die ze verkoopt kosten gemiddeld €100,- per trui, ik ging naar huis met een mooi paar schapen wollen sokken.
Wil jij ook een Heimblídni beleven? Neem dan op tijd (liefst week van te voren)contact op met de VVV van Sandoy (info@visitsandoy.fo) en vraag naar de mogelijkheden. Een lunch is mogelijk vanaf DKK 180 per persoon en een diner met vers gevangen vis vanaf DKK 360 per persoon.
Wandelen met lokale gids Hanna
Hanna is niet alleen een voortreffelijke gastvrouw en kok, ze is ook nog eens een hele goede gids en heel creatief. Ik denk even dat ze mij voor de gek houdt als ze verteld dat ze met 18 vrouwen een kunstwerk heeft gebreid voor een rots. Maar het is echt waar, tijdens onze wandeling laat ze zien wat ze heeft gemaakt. Man, man wat een werk maar wat tof!
Søltuvíkar Vegur uitzichtpunt
Nadat wij haar kunstwerk hebben mogen aanschouwen is het tijd voor de hike naar een mooi uitzichtpunt. Een vriendin van har zet ons af bij het begin van de wandelroute; ‘Útsýni’ die leidt naar Drangarnir en Søltuvík. Een route die via uitgestrekte weilanden vol schapen leidt naar de kliffen langs de kust van Søltuvíkar Vegur. De kortste route wordt als gemakkelijk aangeduid en duurt 2 uur (retour) en de langste route duurt 4 uur. Voor wandelen op de Faeröer Eilanden is het belangrijk dat je altijd de gemarkeerde paden volgt. Anders zijn de boeren niet zo blij met de toeristen die komen. In dit geval betekent het hier dat wij de rode paden volgen voor onze wandeling.
Onderweg komen wij een schapenherder tegen die zijn honden aan het trainen is op een afgezet stuk land om schapen te drijven. Hanna roept dat wij verder moeten want er hangt regen in de lucht. Ze klimt over een houten trap die over de hekken is gebouwd en zo stappen van het ene weiland in het andere weiland. Het is een flinke wandeling door het hoge gras langs tientallen verbaasde schappen. Maar het is meer dan de moeite waard, wat een uitzicht!
Wil jij ook wandelen met Hanna of met een andere gids? Bekijk hier de Hiking Tours op Sandoy Island. Wij hebben de Søltuvík hike gedaan in 2 uur tijd. Je betaald DKK 720 (€97,-) voor de tour en voor elk uur dat je extra onderweg bent betaal je DKK360. Als je met meer personen reist kan je de kosten dus
Wil je zelf ergens gaan wandelen? Hou er dan rekening mee dat je allen op gemarkeerde paden mag wandelen. Wil je een hike maken over niet gemarkeerde paden dan moet je toestemming vragen. Volgens de Faeröerse wetgeving is het niet toegestaan om vrij rond te dwalen in de wildernis van de Faeröer Eilanden.
Gróthúsvatn meer
Vanuit het dorpje Sandur loop je in een paar minuten naar het meer Gróthúsvatn. Op de heuvel aan dit meer staat een rij aan leuke vakantiehuizen. Vanuit hier heb je een mooi uitzicht op de kust en het eiland Skuvoy in de verte. Tegenover het meer zie je het enorme rotsblok met het garen kunstwerk van Hanna en haar vriendinnen.
Het meer is door een grindweg en rotspartij afgesloten van de zee. Je kan vlak langs de zee wandelen, de naam van dit pad is ‘Eldgos & Frumskógur’. Pas wel goed op want het kan spekglad zijn. Het bord is geplaatst door de Faroese Geological Survey. Vulkaanuitbarstingen zorgden er zo’n 60 miljoen jaar geleden voor dat de Faeröer Eilanden werden gevormd. Kan je je voorstellen dat de eilanden toen een subtropisch klimaat hadden en een regenwoud? Na een nieuwe vulkaanuitbarsting begroeven de lavastromen de regenwouden onder dikke lagen basalt. Elke vulkaanuitbarsting vormde een horizontale basaltlaag die de Faeröerse bergen karakteriseert.
Nadat er een tijd lang geen vulkaanuitbarstingen meer waren keerde de vegetatie terug naar de basaltvlaktes. Het regenwoud bloeide weer op met onder andere gigantische Metasequoia-bomen. Het bewijs hiervan kan je vandaag de dag nog zien in de rode lagen tufsteen tussen de basaltbedden. Ga je hier bij Gróturð met een gids op pad dan laat hij je de langwerpige gaten in het gesteente zien. Dit is het oude verbrande regenwoud, boomstammen van 55 miljoen jaar geleden! De rotsen hebben iets dat lijkt op zachte rimpels. Dit is het oppervlak van de hete lavastroom terwijl deze afkoelde. Dit type oppervlakken worden ropy lava en paehoehoe lava genoemd. Pas goed op als je hier gaat wandelen. De zee is ruig en onvoorspelbaar, de rotsen kunnen glad zijn.
Rij de mooie kustroute naar Dalur
De rit naar Dalur met de auto is geweldig! Je rijdt langs de kust en onderweg moet je rustig rijden en oppassen voor alle schapen die je onderweg tegenkomt. Dalur ligt in het zuidoosten van het eiland Sandoy en betekent Dal in het Faeröers.
De hoofdreden dat wij deze route reden was de kans op het zien van papegaaiduikers. Helaas hebben wij ze niet gespot maar de route kan ik zeker aanraden.
Húsavik, één van de oudste nederzettingen
Húsavik ligt in het oosten van het eiland Sandoy op de Faeröer en is direct aan het water gelegen. Húsavík betekent dan ook; ‘de baai met huizen’. Er is een oude nederzetting waarvan de oude stenen huizen met grasdaken goed bewaard zijn gebleven.
Wil je graag alles te weten komen over Húsavík? Gids Eyðstein vertelt je graag alles over zijn dorp in een 1 uur durende tour. De tour start om 17.00 uur en kan je in het Engels bijwonen voor DKK150,- per persoon. Je kan je melden bij het huis ‘Sólarris’, vlakbij het strand.
Sandoy, enige eiland met duinen
Het bijzondere aan het eiland Sandoy is, is dat het het enige eiland op de Faeröer Eilanden is met duinen. Verwacht geen enorme duinen zoals wij dat in Nederland kennen. In het dorpje Sandur is een baai met een duinpan en zwart strand.
Skarvanes, het dorp waar 1 familie woont
Het dorpje Skarvanes ligt in het zuiden van het eiland Sandoy. Het bijzondere aan dit dorpje is dat er maar 5 mensen wonen die allemaal tot één familie behoren. Kan je het je voorstellen dat jij met je familie in één dorp woont?
Sandur, collectie Faroe kunst
Kunstverzamelaar Sofus Olsen verzamelde zijn hele leven kunst. Na zijn dood liet hij alles na aan zijn geboortedorp Sandur met de wens dat zijn kunstmuseum behouden zou blijven. In het museum kan je zijn uitgebreide kunst collectie bewonderen en inzicht krijgen in de geschiedenis van kunst die werd gemaakt op de Faeröer Eilanden.
Dineren bij Café Molini
Café Molini is een traditioneel restaurant op het eiland Sandoy. Als ik aan kom rijden vraag ik mij even af of de locatie wel klopt want het ziet er verlaten uit en het lijkt op een loods. Maar er hangt een vlaggetje te wapperen boven aan een trap dus ik waag het er maar op dat wij hier goed zijn.
We worden hartelijk ontvangen door eigenaresse en gastvrouw Biritta D. Olsen. Het blijkt dat zij speciaal voor ons haar restaurant heeft geopend. Ze had gehoord dat er een Nederlandse blogger naar Sandoy kwam en die wilde ze graag verrassen met een uitgebreid Faroese diner. Super lief! Ware het niet dat er een enorm schaap op tafel werd geplaatst en je voelt hem al aankomen, ik eet geen schaap. Super gênant! Gelukkig was mijn zusje mee als reddende engel en toverde deze dame voor mij naast de garnituren die ze had geserveerd ook nog eens een heerlijke salade op tafel. Als ‘halve vegetariër’ is het niet makkelijk om te gaan dineren op een eiland waar er meer schapen dan mensen zijn, maar het is gelukkig niet onmogelijk. Er wordt ook genoeg vis gevangen.
Biritta woont samen met haar man in de hoofdstad Tórshavn. In het dagelijks leven werkt ze als lerares op een school. Toen haar ouders besloten te stoppen met het restaurant en de nabij gelegen supermarkt hoefde ze geen moment na te denken. Zij en haar man besloten het restaurant over te nemen, te verbouwen en in de zomermaanden, van mei tot september, te openen. Als je binnenkomt voel je je gelijk thuis. Alle inboedel komt uit de huizen van haar ouders en grotouders. Wij dineren zelfs van de gastenborden die haar grootouders vroeger alleen gebruikte voor speciale gasten die kwamen eten. Zo bijzonder! Hier moet je beslist gaan eten als je het eiland Sandoy bezoekt.
Vakantiehuis Faeröer Eilanden met wellness
Lijkt het je wat om te overnachten in een leuk vakantiehuis op de Faeröer Eilanden met wellness faciliteiten? Dit vakantiehuisje op de Faeröer Eilanden ligt op het eiland Sandoy. Het vakantiehuis ligt in het dorp Sandur en is ideaal gelegen om in twee dagen tijd het eiland Sandoy te ontdekken.
Wat mij betreft is er niets fijner dan na een dag in de buitenlucht op te warmen in de sauna en te bubbelen in het bubbelbad terwijl je geniet van de buitenlucht en uitkijkt op de bergen.
*Lees meer over dit wellness vakantiehuisje op Sandoy Island.
Bootovertocht naar Sandoy Island
Wil jij tijdens je Faeröer Eilanden reis ook naar Sandoy Island? Reis dan vanaf de haven van Gamlaraett naar de haven Skopun op het eiland Sandoy. Je kan de overtocht maken met je huurauto. Meer informatie over autohuur op de Faeröer Eilanden kan je hier terug lezen. De prijs voor een overtocht kost DKK 80,- per persoon exclusief auto. Vul ‘Gamlaraett ferryport’ in op Google Maps en je rijdt er zo naar toe.
Op de terugweg adviseer ik je om een half uur voor vertrek aanwezig te zijn in de haven van Skopun om terug te reizen naar Gamlaraett.
> Reserveer je overtocht van Gamlarætt naar Skopun via www.ssl.fo.
Extra Faeröer Eilanden vakantie tips
Om alles uit je Faeröer Eilanden reis te halen, check ook de onderstaande extra reistips!
- Ga paardrijden op de Faeröer Eilanden;
- Ontdek wat te doen op de Faeröer Eilanden qua o.a. activiteiten;
- Deze bezienswaardigheden op de Faeröer Eilanden moet je zien;
- Bekijk de mooiste foto’s van de Faeröer Eilanden die ik maakte.
Zou jij tijdens je Faeröer Eilanden reis ook naar Sandoy willen?
Leave A Comment