Ik neem liever het zekere voor het onzekere en ik heb dus al jaren een doorlopende reis- en annuleringsverzekering. Ik verbaas mij er altijd nog over hoeveel mensen niet verzekerd zijn als zij op reis gaan. Stel jezelf de vraag; “heb ik een extra reisverzekering nodig’? Daarbij denken een heleboel reizigers niet aan bepaalde zaken die wel degelijk handig zijn om extra te verzekeren.

Checklist voor afsluiten reisverzekering

In mijn artikel; “Waarom een reisverzekering? Ik vertel het je!” heb ik precies uiteengezet waarom een reisverzekering van belang is en waar je op moet letten. Dit heb ik mede gedaan aan de hand van persoonlijke voorbeelden zodat je hopelijk beseft wat het belang is van een reisverzekering. Ik zet nog even kort op een rij waarneer jij blij bent dat je een reisverzekering hebt:

  • Je hebt medische hulp nodig in het buitenland;
  • Vanwege een gebeurtenis moet je direct terug naar Nederland;
  • Je kunt niet naar huis vanwege stakingen op je vakantiebestemming;
  • Je bent betrokken bij een ongeluk op reis en je hebt juridische bijstand nodig;
  • Je wordt ziek op reis en moet eerder terug of langer blijven omdat je niet mag vliegen;
  • Je koffer is zoekgeraakt op het vliegveld en je moet nieuwe kleding aanschaffen of apparatuur;
  • Herinner je je de IJslandse aswolk nog? Je vlucht is uitgesteld door noodweer en je moet langer verblijven op de reisbestemming.

Op basis van het bovenstaande artikel kan je je onderzoek starten naar welke reisverzekering het beste bij je past. In dit artikel ga ik verder in op de extra’s die je kan afsluiten naast de standaard reisverzekering.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Extra reisverzekering nodig? Let hier op!

  • Heb je een ongevallen verzekering?
  • Wil je een annuleringsverzekering?
  • Heb je een zakelijke reisverzekering nodig?
  • Ben je verzekerd voor medische kosten in het buitenland?
  • Wel- of geen verzekering afsluiten voor pech onderweg met de auto?

Heb je een zakelijke reisverzekering nodig?

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan een derde van de zakenreizigers niet weet wat het verschil is tussen een zakenreis- en een vakantie reisverzekering. Een zakenreis verzekering is toegespitst op de risico’s en oplossingen die bij zakenreizen horen. Daarnaast biedt een zakenreis verzekering extra dekkingen ten opzichte van een normale reisverzekering, zoals:

  • Dekking tijdens bedrijfswerkzaamheden in het buitenland;
  • De totale bagage is tevens tegen een hoger bedrag verzekerd
  • Het gratis meeverzekerd zijn van een assistent of meereizend gezinslid
  • Een zakenreis verzekering valt volledig op je eigen situatie af te stemmen
  • Je bent tot 180 dagen aaneengesloten verzekerd bij een verblijf in het buitenland
  • Een hogere dekking voor diefstal, verlies of beschadiging van fotoapparatuur, computerapparatuur en andere bagageartikelen.

Zakelijke reisverzekering

Heb je een ongevallenverzekering?

Een ongeval op reis is misschien wel het vreselijkste wat je kan meemaken op reis. Ik hoop dat je het nooit zelf of in je nabije omgeving hoeft mee te maken dat iemand een ongeluk krijgt, invalide raakt of erger nog, zelfs overlijdt. Belangrijk is wel om te weten dat je je kan verzekeren met een ongevallendekking tegen invaliditeit en overlijden. Je ontvangt dan zelf een uitkering in het geval van blijvende invaliditeit of je nabestaanden ontvangen een uitkering in het geval van overlijden.

Wees je er wel bewust van dat je jezelf niet dubbel gaat verzekeren. De meeste Nederlanders zullen reeds een ongevallenverzekering hebben afgesloten. Check of deze verzekering ook geldt op vakantie.

Let op: Een ongevallenverzekering is iets anders dan je zorgverzekering in Nederland. De Nederlandse zorgverzekering dekt je kosten alleen met betrekking tot noodzakelijke medische hulp voor de in Nederland geldende tarieven.Zorg dus altijd dat je verzekerd bent voor medische kosten in het buitenland. Meer informatie hierover lees je in mijn artikel; “Verzekeren medische hulp in het buitenland? Zo werkt het“!

Verzekeren medische hulp in het buitenland? Zo werkt het!

Ga je een roadtrip maken? Wel- of geen verzekering afsluiten voor pech onderweg?

Heb je reisplannen om met je eigen auto naar het buitenland te reizen voor een roadtrip? Check dan eerst goed je autoverzekering of je ook verzekerd bent tijdens het autorijden in het buitenland. De meeste Nederlanders hebben een inzittenden- en ongevallen verzekering voor hun auto. De vraag is dus of die ook geldt in het buitenland. Heb je pech met je auto in het buitenland dan bieden sommige autoverzekeraars zelf hulp aan. Als je auto jonger is dan drie jaar, kun je vaak via de dealer al rekenen op internationale hulp en vervangend vervoer. Bovendien vallen reparaties in het buitenland, óók bij oudere auto’s, vaak onder de casco-verzekering.

Zo niet, dan kan je er nog voor kiezen om lid te worden van de ANWB, (met pechhulp buitenland), of je breidt je reisverzekering uit met de ‘module pechhulp auto’. Ook hier  geldt weer dat je zelf het beste weet wat bij je past afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Roadtrip Mitsubischi ASX naar Brussel

Wil je een annuleringsverzekering?

“Ik heb zo lang uitgekeken naar deze reis, ik ga wel hoor”! “Ik word nooit ziek op reis”,”Nee, echt niet, deze reis gaat onze relatie redden”. Wat voor de reisverzekering geldt, geldt ook voor de annuleringsverzekering. Neem je het zekere voor het onzekere dan betaal je daarvoor.

Stel je voor dat je maanden, zo niet jaren hebt gespaard voor je droomreis. Vlak voor vertrek word je ziek, breek je je been, is het onvermijdelijke waarheid geworden, jullie gaan uit elkaar of je moet eerder terugkeren van een reis want een familielid (1e- of 2e graads) is ernstig ziek of erger nog, al overleden. Geloof mij, dan is het heel fijn als je verzekerd bent tegen de financiële gevolgen.

Het is een persoonlijke afweging of je wel of geen annuleringsverzekering wenst af te sluiten. Goed om te weten is wel dat je een annuleringsverzekering binnen 7 dagen na reservering van je reis moet afsluiten. Wat mij betreft is de goedkoopste optie, een doorlopende reis- en annuleringsverzekering.

Samengestelde reis of een pakketreis?

Vroeger ging je naar het reisbureau, boekje  je een pakketreis en sloot je een reisverzekering af voor die betreffende reis met die reissom voor het reisgezelschap dat op de boeking staat vermeld. Tegenwoordig reserveren vele reizigers alle onderdelen van de reis zelf. Een ticket hier, de accommodatie daar, de huurauto ter plaatse.

Als je alles zelf regelt dan spreken we in ‘verzekeringstermen’ over een samengestelde reis.  Er zijn verzekeraars waarbij de annuleringsverzekering geen dekking geeft voor alle onderdelen. Soms moet je dus ook hiervoor weer een aanvullende verzekering afsluiten. Lees dus altijd goed de polisvoorwaarden van de verzekeraar, je weet wel die vervelende kleine lettertjes!

Let er ook op met wie je reist, stel je vriend(in) moet terug wat doe jij dan?

Voorbeeld; Stel je gaat met een vriendin op reis. Zij heeft de tickets geboekt en jij de hotelovernachtingen en de huurauto. Eenmaal op reis krijgt zij het vreselijke nieuws te horen dat ze terug naar huis moet. Haar situatie komt in aanmerking voor vergoeding op basis van de voorwaarden van de annuleringsverzekering. Helaas voor jou geldt dit dus niet. Dus wat doe jij dan? Zet jij de reis alleen voort of neem je de kosten voor eigen  rekening en reis je mee terug? Ook deze situatie valt per reis als aanvullend extra te verzekeren.

Watersport in Tenerife

Check ook de mogelijke extra’s, zoals oppas huis of huisdier meeverzekeren

Afhankelijk van je persoonlijke situatie bieden diverse verzekeraars mogelijkheden voor aanvullende opties die voor jou passend zijn. Zo zijn er verzekeraars die de mogelijkheid bieden aanvullend te verzekeren voor vergoeding van de volledige reissom wanneer de vakantie tussentijds afgebroken moet worden. Er bestaat ook de mogelijkheid om je extra te verzekeren voor een mantelzorger, je huisdier of iemand die op je huis past in Nederland. Stel dat er iets met diegene in Nederland gebeurd dan kan jij dus op kosten van de verzekering terugreizen. Over het algemeen zijn de onderstaande situaties reden genoeg om een reis te kunnen annuleren.

  • Echtscheiding;
  • Complicaties bij zwangerschap;
  • Ernstige schade aan huis of bedrijf;
  • Een familielid in de 1e graad die zorg nodig heeft;
  • Werkloosheid als gevolg van een onvrijwillig ontslag;
  • Onverwacht niet verkrijgen van een noodzakelijk visum;
  • Aangaan van een nieuw dienstverband na werkloosheid;
  • Onverwacht ter beschikking krijgen van een huurwoning;
  • Overlijden, ernstige ziekte of letsel van personen bij wie u zou verblijven;
  • Verlies of diefstal van noodzakelijke reisdocument op de dag van vertrek;
  • Medisch noodzakelijke ingreep die jij , je partner of kind onverwacht moet ondergaan;
  • Diefstal of uitval van een voertuig waarmee je op vakantie zou gaan binnen 30 dagen voor vertrek.

Fotoblog: Inspiratie voor je mooiste foto's

Tips vóór vertrek voor een zorgeloze reis

In het artikel; “Waarom een reisverzekering? Ik vertel het je!”heb ik alles beschreven wat je moet weten met betrekking tot de reisverzekering. Daarnaast heb ik een uitgebreid artikel geschreven over het verschil en de aanvulling vanuit de reisverzekering met betrekking tot de dekking van medische kosten in het buitenland. Ik hoop je in dit artikel verder te hebben geinformeerd over de extra’s die mogelijk zijn qua reisverzekeringen zodat jij goed bent voorgelicht voor je op reis gaat.

Ik hoop dat jij een passende reisverzekering hebt gevonden en inmiddels een mooie reis naar een vakantiebestemming hebt geboekt. Check voor de beste voorbereiding ook nog even de onderstaande tips en artikelen zodat jij zorgeloos van je reis kan gaan genieten. Happy travels!

  • Lees mijn artikel “zorgeloos op reis” vóór dat je weg gaat en check mijn artikel “Tips om gezond te blijven op reis.
  • Vergeet je Europese zorgpas (EHIC) niet mee te nemen. Zo kan je aantonen dat je een geldige zorgverzekering hebt en hoef je niet alles zelf voor te schieten. Diegene die medische hulp verleend kan het zo rechtstreeks declareren bij je zorgverzekeraar.
  • Zorg altijd dat duidelijk en het liefste in het Engels het nummer van de alarmcentrale van je zorg- en reisverzekeraar in je telefoon staat.
  • Zet ook altijd in het Engels een “Emergency” contactpersoon in je telefoon. Mocht er iets met je gebeuren dan kan een voorbijganger bijvoorbeeld contact opnemen met een bekende van je.

Medicijnenpaspoort

Is er toch iets gebeurd?

Het is niet de bedoeling dat je dit artikel gaat lezen als er onverhoopt toch iets met je is gebeurd op reis maar zorg ervoor dat je de onderstaande dingen gewoon weet. Dan weet je hoe je moet handelen als er iets gebeurd op reis.

  • Bewaar alles, thuis kan je wel weer het een en ander uitzoeken;
  • Is er iets gestolen? Bel direct je bank en je telefoon provider om alles te laten blokkeren;
  • Neem bij diefstal altijd contact op met de politie en zorg dat ze een verklaring opstellen;
  • Stel je verzekeraar alvast op de hoogte van de gebeurtenis vanaf de vakantiebestemming;
  • Maak foto’s van rekeningen en aangiftes, stel dat je de papieren kwijt raakt dan heb je een back up.

Hoe ben jij verzekerd op reis en heb jij zelf een extra reisverzekering nodig?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.