Lapland was in mijn ogen altijd een winterbestemming maar nu heb ik ontdekt dat je in de (na)zomer en herfst hele toffe excursies in Fins Lapland kan beleven. Van wandelen met rendieren, tot beren spotten en van floaten in de rivier onder de sterren tot zweten in een Finse sauna op een saunaboot. Dit moet je zien en doen in Fins Lapland.

Toffe excursies in Fins Lapland

Afgelopen week reisde ik naar het voor mij het meest noordelijke punt waar ik ooit ben geweest. Fins Lapland was voor mij een droombestemming die ik dolgraag eens in de winter wilde bezoeken. Nu deed de kans zich voor om Fins Lapland in de nazomer en het begin van de herfst te ontdekken. Ik moet zeggen dat ik compleet verrast werd door alle mogelijkheden en excursies in Fins Lapland die je in de zomer en herfst (Ruska) kan beleven.

Een aantal activiteiten zijn leuk om op iedere reisbestemming te doen maar er zijn ook excursies die je alleen in Lapland kan beleven. Finland staat bekend om haar sauna cultuur dus als je van wellness houdt moet je zeker de Finse sauna mogelijkheden gaan ontdekken tijdens een Sauna Tour van een dag. Wandelen met rendieren en husky’s zijn leuke activiteiten in Lapland die niet mogen ontbreken op je reisprogramma. Wist jij dat je in Fins Lapland, nabij de Russische grens, ook bruine beren kan spotten? En uiteraard lees je op mijn reisblog ook altijd tips voor de leukste en meest unieke activiteiten die je op reis kan doen.

De activiteiten en excursies die ik hier noem heb ik tijdens mijn rondreis beleefd. Ik reisde hiervoor naar en door de vier noordelijkste Finse Nationale Parken. Collega blogger Kiki Multem schreef uitgebreid over deze nationale parken in Finland. Te weten:

 1. Hossa National Park, sinds 2017 het 40e Nationale Park van Finland;
 2. Oulanka National Park;
 3. Riisitunturi National Park;
 4. Syöte National Park.

Reizen in de middle of nowhere is onvergetelijk!

Bruine beren spotten nabij de Russische grens 

Wilde beren spotten is zo gaaf! Ik heb de bruine beren eerder van dichtbij mogen zien in Canada toen ik de berg af skiede. Gelukkig hoef je niet helemaal naar Canada te reizen om wilde beren te spotten. Naast Zweden heeft Finland de grootste populatie wilde beren van Europa. Wat mij betreft is het één van de meest bijzondere natuurexcursies in Europa. Van eind mei tot eind augustus kan je bruine beren spotten in het wild in Fins Lapland. Daarna start het jachtseizoen en is het helaas niet meer mogelijk. Heb je toch altijd al eens de bruine beer willen spotten in zijn natuurlijke omgeving? Dan zijn er twee plekken waar dat kan in de regio Kuusamo in Finland.

De Finse bruine beer is te bewonderen in een bosgebied nabij de Russische grens (Vuotonki) in het oosten van de regio Kuusamo, Lapland. Dit gebied betreft een privé landgoed waarop het niet is toegestaan te jagen op de beren. Met 99% zekerheid wordt gegarandeerd dat je de beren kan zien. Dat kan omdat het 3 x per week voedertijd is. Vele kilo’s aan verse zalm zorgt ervoor dat de beren de bossen uit komen. En precies daar staat een observatiehut van waaruit je kan genieten van dit bijzondere spektakel. Nadeel hiervan is wel dat de beren naar mijn idee afhankelijk zijn geworden van het bijvoeren. Dit is niet bevestigd maar ook niet ontkend. 

 • Mijn uitgebreide artikel over bruine beren fotograferen in Finland raad ik ook aan te lezen.
 • Een excursie beren spotten kost €120,- per persoon en kun je reserveren bij Bear-Kuusamo Ltd en via Ruka Safari’s. Via deze twee organisaties kom je terecht op dezelfde locatie als waar ik ben geweest. *Let op, alleen in zomermaanden en begin herfst.
 • Bijzondere tip, je kan ook overnachten in de beren observatiehut! Bedenk wel dat je het huisje niet kan verlaten. Er is wel een toilet voorziening.
 • Rij over de E63 naar Vuotunki en sla daar rechtsaf roadnumber 8691 op. Rij 13 kilometer en volg de borden Karhu Kuusamo.
 • De exacte locatie krijg je na reservering, dit om (ongewenste) bezoekers op eigen gelegenheid te weren. 
 • Er is ook nog een andere beren spot locatie, Lammintupa. Zij rekenen €75,- per persoon en hebben een locatie in het zuidoosten van Kuusamo. Je kan hier voor €120,- per persoon de hele nacht blijven.

Bruine beren spotten Finland

Wandelen met rendieren

In Nederland gaan we wandelen met ezels en wandelen met alpaca’s is tegenwoordig ook helemaal hip. Als je dan naar Fins Lapland reist moet je daar natuurlijk gaan wandelen met rendieren. Ik ben gaan wandelen met rendieren in het Riisitunturi National Park. Dit Nationale Park ligt in Koillismaa, in het zuiden van Fins Lapland nabij Posio. De omgeving is vooral bekend van ‘Tykky’, het Finse woord voor de ophoping van sneeuw en vorst op de bomen. De takken kunnen een gewicht dragen van 200 kilo sneeuw per vierkante meter. Ga daar maar eens op Googlen om te zien hoe gaaf dat eruit ziet in de winter.

 • Wil je alles weten over rendieren en ze van dichtbij bekijken? Dat kan o.a. bij het Reindeer Park in Salla.
 • Lees ook, het uitgebreide artikel over wandelen met rendieren op WellnessSpots.com, mijn andere website. Hier kan je ook lezen wat de mogelijkheden zijn om zelf te ervaren wat het is om te gaan wandelen met rendieren in Posio.

Wandelen met rendieren

Wandelen met husky’s en husky farm bezoeken

Ik ben een groot hondenliefhebber en wat mij betreft zijn husky’s een van de mooiste hondenrassen die er zijn. Daarbij hou ik van hun lieve karakter en de mentaliteit van deze dieren. Ik heb eerder mogen genieten van een ‘Dog Trekking met Husky’s‘ en ik heb zelfs door de bossen gecrost aan het stuur van een hondenwagen. Die hondenwagens worden in de zomer ingezet om de husky’s te blijven trainen voor het werk in de winter. Niet iedereen heeft een hondenwagen in Fins Lapland, hier traint men ook met husky’s aangespannen voor een quad of zelfs een auto die in zijn vrij wordt gezet.

De husky’s verblijven op zogenaamde ‘husky farms’ en die kan je bezoeken. Ik heb een tweetal husky farms bezocht en ik raad je graag een bezoek bij de husky farm Syötteen Eräpalvelut in Syöte aan. De husky’s verblijven hier in grote hokken in de buitenlucht en ze zitten altijd met meerdere honden in een hok. Als het te warm is worden de honden die dat fijn vinden afgespoten met water. Als het koeler is worden de honden uit de hokken gehaald en wordt er met ze getraind. 

 • Voor €8,- per persoon kan je de husky farm bezoeken incl. uitleg en koffie of thee;
 • In totaal zijn er hier ruim 90 husky’s die liefdevol worden verzorgd.

Wandelen met husky's

Paardrijden op Finse paarden of op IJslanders

Hoe verken je het beste de mooie natuur in Fins Lapland? Te paard natuurlijk! Hoewel ik eigenlijk veel leuker vind om in ieder land op het nationale ras te gaan paardrijden heb ik geen stal gevonden in Fins Lapland met Finse paarden. Niet getreurd, paardrijden op een IJslander is ook super tof en nog relaxed ook. Want de paardenliefhebbers onder mijn lezers weten dat je op een IJslander kan genieten van twee gangen extra.

Ik ben gaan paardrijden bij de stal, Wanha Raatesalmi, Old Raatesalmi. Deze Finse paardenliefhebster is verhuisd van het zuiden van Finland naar het noorden om deze stal met ruim 30 IJslanders te runnen. Vanaf de stal kun je direct de bossen inrijden en er zijn een aantal zandpaden waar je kilometerslang kan genieten van de tölt. Reis je met iemand die nog nooit heeft paardgereden of beginner is? Dan is het voordeel van rijden op een IJslander dat diegene mee kan omdat die gang voor niet ervaren ruiters prima te doen is.

 • Informeer naar de mogelijkheden voor paardrijvakanties en paardrijtochen in Fins Lapland;
 • 1 Uur paardrijden kost €40,- per persoon;
 • Hou je van paarden en wellness? Geniet van de Finse sauna en kijk uit over het weiland met paarden;
 • Navigeer naar: Sossonniementie 96, Kuusamo;
 • Ben je op zoek naar betaalbare paardrijkleding voor op reis? De onderstaande outfit betreft paardrijkleding van Decathlon.

Paardrijden op IJslanders in Finland

Fatbiken door de Finse bossen

Het liefst stap ik op een paard om door de Finse bossen te rijden maar een paar uurtjes mountainbiken, daar hou ik ook wel van. De echte fatbikes met dikke banden, die zijn voornamelijk handig met een dik pak sneeuw. Maar de semi-fatbikes zijn ideaal voor het bedwingen van de bospaden met enorme keien en boomstronken. Je kan kilometerslange mountainbike tochten maken in heel Fins Lapland. Ik verbleef een nacht in het luxe wellness hotel Iso-Syöte en huurde daar een fatbike voor een middag.

Op nog geen 5 kilometer van het hotel vind je een prachtig natuurgebied waar je ideaal kan mountainbiken. De aangelegde houten vlonders leiden je vlak langs het water en daarna is het even puffen de berg op. Maar als je eenmaal op de top bent kan je genieten van het uitzicht. Hou je zenuwen in bedwang en stuur je mountainbike over het smalle bospad en hou je goed vast als je de heuvel naar beneden stuitert met je fatbike.

Fatbiken door de Finse bossen

Sauna Tour in Fins-Lapland

Of je nu een wellness liefhebber bent of niet. Je moet minstens één keer gebruik maken van de Finse sauna en daarna in het meer springen. Al is het maar om de Finse sauna cultuur te ervaren en te begrijpen. Ben je gek op wellness en wil je alle soorten sauna’s uitproberen dan is de Sauna Tour de perfecte excursie voor jou in Fins Lapland.

Een paar sauna aanbieders hebben zich verenigd en samen de Sauna Tour excursie ontwikkeld. Het is een excursie die ongeveer 8 á 10 uur duurt en dan wordt je heel de dag in de watten gelegd. Tijdens deze Sauna Tour ga je vijf verschillende sauna’s ontdekken. Van de (standaard) Finse sauna, tot de Smoke Sauna en de ijssauna. Tijdens de Sauna Tour kun je naast de sauna’s genieten van lokale hapjes, drankjes en een Finse maaltijd. De prijs bedraagt €75,- per persoon. De Finse sauna ronde werkt als volgt:

 

 1. Je gaat de sauna in zolang jij je daar fijn voelt;
 2. Ondertussen was je je met zeep en spoel je jezelf af in de sauna;
 3. Vervolgens pak je een bosje bij elkaar gebonden takken en ‘sla’ je jezelf waar en hoe jij het prettig vind of je laat het doen;
 4. Daarna smeer je jezelf in met een klei masker;
 5. Je spoelt het af in de sauna en duikt het meer in;
 6. Daarna koel je af in je badjas op een rendiervel;
 7. En relax je met hapjes en drankjes uit de natuur;
 8. Tijd voor sauna ronde 2.

Sauna Tour, the Ultimate Arctic Wellbeing Experience!

Sauna Tour in Fins-Lapland

River floaten en naar de sterren turen

Wat ik altijd al eens wilde doen is ‘river floaten’, ook wel ‘rapid floating’ genoemd. Floaten is sowieso super chill en hier in Nederland kennen wij het floaten van drijven op zout water. Op de meeste reisbestemmingen wordt floaten op het water aangeboden als activiteit waarbij je op een zwembad de rivier afdrijft. In Fins Lapland stap je in een warm waterdicht pak met daarover heen nog een pak. Als michelin mannetje struin je met een zaklamp op je hoofd door de bossen naar het startpunt van dit avontuur in het donker.

Na de uitleg van de gids is het moment daar dat je op je rug in het water kan gaan liggen en je kan laten afdrijven naar het verzamelpunt. Een unieke en bijzondere ervaring om te staren naar de duizenden sterren boven je (mits het natuurlijk niet bewolkt is). Ik vond het echt fantastisch en kan het iedereen aanraden. Ik zou je wel adviseren om te kiezen voor de meest lange ‘river floating track’ die er is want voor je het weet ben je op het eindpunt.

 • River floaten is te reserveren via Rukapalvelu, vanaf prijs €79,- afhankelijk van dag- of avond tour.

River floaten - Finland

Raften of kanoën in Nationale Parken van Fins-Lapland

Met de duizenden meren die Finland rijk is zijn er genoeg mogelijkheden voor watersportactiviteiten. Het is maar net waar je van houdt en wat je het liefste wilt gaan doen. Wil je gaan kanoën met houten peddels of ga je liever kayakken? Of wil je met een groep het avontuur aangaan en gaan raften op een van de vele rivieren? Qua raften zijn er tracks van niveau 1 tot en met 5, dus zowel voor de beginners als gevorderde rafters zijn er volop mogelijkheden. Tijdens mijn hike in de buurt van Myllykoski in Kuusamo in Oulanka National Park heb ik een aantal rafts voorbij zien komen.

De echte hike- en kayak liefhebbers weten waarschijnlijk al van het bestaan van de ‘packrafts’. Deze raftbootjes voor 1 persoon wegen ongeveer 4 kilo en kan je op je rug meedragen. Zo kan je een dag of langer gaan hiken en als je onderweg een meer tegenkomt blaas je je raft op en vaar je naar de overkant. Wil je het eerst eens proberen? Dan kan je dat prima gaan beleven in Fins Lapland. En ben je overtuigd? Dan koop je daarna een packraft bij thuiskomst en neem je die de volgende keer mee op reis.

Raften Finland

Suppen op spiegelgladde meren

Ben je nog nooit gaan suppen? Dan is Finland de ideale bestemming voor je eerste SUP ervaring. Het belangrijkste is namelijk dat je leert om je evenwicht te bewaren als je op een SUP board staat. De vlakke meren zijn hiervoor ideaal.

 • Je kan bij bijna iedere organisatie SUP excursies reserveren. Vanaf prijs €39,-;
 • Bij de meeste hotels en chalets die aan een meer liggen zijn er ook mogelijkheden voor SUP verhuur.

Suppen in Finland

Buggy rijden in Finland 

Yihaa, lekker touren in een buggy! Ik vind het altijd zo machtig om in een buggy te rijden. Bergje op en bergje af, heerlijke die adrenaline kick. Je kan mee met een tour maar zelf een buggy huren voor een middag of dag is natuurlijk veel leuker. Via Ruka Safari kan je RZR buggy’s huren en vanaf de verhuur locatie kan je direct de bossen inrijden of de groene skipistes bedwingen.

Er wordt volop gewerkt in het skigebied in de zomer en de enige manier om met een gemotoriseerd voertuig naar de top te rijden is met een buggy of met een quad. Om je te beschermen tegen stof van het opspattende grind of tegen modderplassen krijg je een waterdicht (regen)pak aan.

 • Je kan een buggy voor 2 personen huren á €69,-, wil je alleen rijden dan betaal je €25,- extra via Ruka Safari;
 • Je kan ook een guided tour reserveren naar bijvoorbeeld de mooiste uitzichtpunten of door de bossen;
 • Zorg ervoor dat je je rijbewijs bij je hebt.

Buggy rijden in Finland 

Noorderlicht in Lapland, spot het vanaf september 

Een van de voornaamste redenen om naar Lapland te gaan is wel het bijzondere natuurverschijnsel van het noorderlicht. Veel mensen denken dat je alleen in de winter het noorderlicht kan waarnemen. Precies dat is één van de redenen waarom je in de nazomer of herfst naar Fins Lapland moet reizen. Want het Noorderlicht kan je al vanaf september zien. Het noorderlicht daadwerkelijk zien daar is geen enkele garantie voor mogelijk maar een outdoor reis plannen met kans op het noorderlicht, dat raad ik je zeker aan.

Het geluk was aan mijn zijde want op 2 september werd ik hysterisch blij en vervolgens sprakeloos van het zien van het noorderlicht.  Het kunnen waarnemen van het noorderlicht is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het aanwezig zijn van een hoge zonneactiviteit. Bepaal ke KP locatie aan de hand van de Noorderlicht app maar staar je er niet blind op. De noorderlicht app die ik gebruikte gaf 11% kans aan. Zodra ik op mijn ‘My Aurora Forecast’ – Noorderlicht app zag dat de kans op het zien van het noorderlicht steeg, bekeek ik de live webcam van Aurora Borealis in Lapland, Finland *Live Stream*. De webcam gaat live zodra er activiteit is waargenomen, ideaal om even te gluren en de reacties eronder te checken. Is er veel licht in de buurt? Stap in je huurauto en rij het donker tegemoet.

Noorderlicht fotograferen, zo doe je dat!

Als je dan zoiets moois meemaakt als het zien van het Noorderlicht dan wil je dat natuurlijk ook graag vastleggen. Gelukkig was ik in Fins Lapland met een vriendin die ook nog eens fotograaf is. Gelukkig maar, want zij wist razendsnel de juiste instellingen te vinden in het pikkedonker. Ik transformeerde in de tussentijd een pallet die op het strand lag om tot statief. Nadat de eerste foto’s goed gelukt waren ben ik een statief en een zaklamp gaan halen, want in de haast waarmee wij naar buiten waren gerend waren we allang blij dat er een batterij in de camera zat. Hoe je het Noorderlicht kan vastleggen legt Denise haar fijn uit in het onderstaande artikel.

De voordelen van het noorderlicht spotten in de nazomer:

 • De Finse meren zijn super glad en als je daar vlakbij zit dan zie je de reflectie van het noorderlicht in het water;
 • Het is niet super koud dus je kan lang buiten blijven en ook je batterijen gaan een stuk langer mee;
 • In het noordelijk gelegen Salla heb je kans het noorderlicht te zien van half augustus tot eind april.

Noorderlicht in Lapland, spot het vanaf september 

Zien en doen in Fins Lapland

Wat te doen in Lapland? Het is natuurlijk maar net waar je van houdt. Voor mij was het een geweldige bestemming omdat je er ontzettend veel leuke activiteiten en excursies kan doen waar ik van hou. Ik kon niet stoppen met schrijven na al mijn belevenissen in Fins Lapland dus check deze reistips en bekijk de andere artikelen voor nog meer reistips. Naast de bovengenoemde activiteiten moet je wat mij betreft ook de onderstaande dingen doen in Fins Lapland:

Wat te doen in Lapland

Lapland excursies boeken

Denk je na het lezen van dit artikel die leuke activiteiten en excursies in Fins Lapland wil ik ook beleven? Uiteraard zeg ik doen! Er zijn gewoon altijd een aantal dingen activiteiten die je alleen kan doen als je een excursie boekt. Natuurlijk kan je het geluk hebben dat je bruine beren echt in het wild kan spotten. Maar als je de beren eens van dichtbij wilt bekijken in hun natuurlijke omgeving dan is een excursie beren spotten een must. En dat zelfde geldt natuurlijk voor de andere activiteiten die ik heb benoemd.

 • Boek je een reis via Voigt Travel? Informeer dan of zij de gewenste excursies voor je kunnen reserveren;
 • Ruka Safari, Rukapalvelu en Ruka Adventures zijn organisaties die in de winter en zomer leuke activiteiten en excursies in Fins Lapland aanbieden.

Prijzen excursies Lapland

Prijzen excursies Lapland

Vaak denkt met dat Scandinavische landen super duur zijn. In een aantal gevallen klopt dit ook maar Finland is niet zo duur als de andere Scandinavische landen. Het prijsniveau ligt wel hoger dan in Nederland. De prijzen voor excursies in Lapland vond ik vergelijkbaar met andere reisbestemmingen. De excursie beren spotten was het duurste, rond de €120,- per persoon. De voorbeeld prijzen hieronder zijn van excursies die Ruka Safari aanbiedt:

 1. Beren spotten > €120,- per persoon;
 2. Kanotocht met gids > €119,- per persoon;
 3. Suppen > €39,- per persoon;
 4. Buggy huren > €69,- per persoon;
 5. De Sauna Tour kost €75,- per persoon.

Lapland excursies boeken

Vakantie Lapland inclusief excursies

Ik maakte een individuele rondreis Fins Lapland met een huurauto. Mijn reis startte vanaf het vliegveld van Rovaniemi. In de zomermaanden waren er rechtstreekse vluchten met Transavia vanaf Rotterdam The Hague Airport naar Rovaniemi. Vanuit Rovaniemi heb ik een rondreis door Fins Lapland gemaakt en heb ik de onderstaande plaatsen bezocht:

 • Kuusamo
 • Ruka
 • Syöte
 • Riisitunturi
 • Posio
 • Salla
 • Oulanka
 • Hossa

Ben je op zoek naar een vakantie Lapland inclusief excursies? Dan kan ik je de reisorganisatie Voigt Travel aanraden. Zij zijn gespecialiseerd in reizen naar Fins Lapland en bieden uiteenlopende mogelijkheden qua reizen aan. Zo zijn er groepsreizen naar Lapland inclusief excursies maar er zijn ook individuele fly drives mogelijk waarbij je zelf kan aangeven welke leuke excursies in Fins Lapland je erbij wilt reserveren.

Vakantie Lapland inclusief excursies

Reizen naar Fins Lapland in de zomer en herfst

Ik heb een rondreis door Fins Lapland gemaakt met een huurauto van 8 dagen. Ik vertrok eind augustus en reisde begin september weer terug. Ik genopot dus eigenlijk van de nazomer en van het begin van de herfst, Ruska op zijn Fins. Wil je nog last minute naar Fins Lapland reizen? Er zijn nog plaatsen op de vlucht van 19 september 2018 aanstaande. Dat is tevens de laatste vlucht van dit seizoen.

 • Voigt Travel vliegt wekelijks op woensdag van juni t/m september van Rotterdam The Hague Airport
  rechtstreeks naar Skellefteå (Zweden) en Rovaniemi (Finland) met Transavia.

Lapland reizen in 5 dagen, alleen in de winter

Zelf heb ik een 8-daagse rondreis door Fins Lapland gemaakt. En die tijd kan ik je zeker aanraden want er is zoveel te doen en te zien. Maar heb je niet zoveel tijd en wil je toch de highlights van Fins Lapland ontdekken? Denk dan eens aan een shortbreak. Reisorganisatie en Finland specialist Voigt Travel biedt diverse reismogelijkheden voor Lapland reizen in 4 of 5 dagen.

In het aankomende winterseizoen (van 25 november t/m 14 april) vliegt Voigt Travel op zaterdag en zondag rechtstreeks vanaf Amsterdam naar vier bestemmingen in Fins Lapland: Kuusamo, Kittilä, Rovaniemi en Ivalo. Van januari tot halverwege maart is er ook elke donderdag een rechtstreekse vlucht van Transavia naar Kuusamo en Kittilä. De vluchttijden kan je online bekijken zodat jij alvast je reisdagen kan inplannen. Ideaal voor een shortbreak reis naar Fins Lapland dus.

Lapland reizen in 5 dagen

Welke excursies in Fins Lapland zou jij ook wel willen beleven?

Print Friendly, PDF & Email