Het Venetiaanse Carnaval is er een die tot de verbeelding spreekt. Prachtige kostuums en maskers maken je voor een paar dagen iemand anders. Het evenement duurt ieder jaar 12 dagen en eindigt 40 dagen voordat het Pasen is. Dit jaar is het van 7 tot en met 17 februari.

Geschiedenis

Het carnaval in Venetië wordt sinds het jaar 1268 gevierd. Het extravagante feest werd door menigeen geprobeerd aan banden te leggen, maar is uitgegroeid tot een waar volksfeest waar tegenwoordig ook vele toeristen op af komen.

In Venetië was het vroeger een gewoonte om maskers te dragen als men zich anoniem op straat wilde begeven. Zo werd de sociale status verborgen en kon men zich tijdens de feesten zonder zorgen laten gaan, want niemand wist wie je was.

Toen Lombardije Venetië ging regeren en later Napoleon in beeld kwam, werd het dragen van maskers aan banden gelegd, behalve tijdens het carnaval.

Wat is er te doen?

Via de website “Carnival of Venice” kan je het gehele programma zien van activiteiten tijdens het Venetiaanse Carnaval. Bekijk de carnavalsparade, loop zelf mee in een kostuum en bezoek in de avond een privé ball in één van de Palazzo’s aan de Canal Grande. In 2016 heb ik zelf het carnaval in Venetië mogen beleven. Kijk je mee?

Palio Tours biedt speciale volledig verzorgde reisprogramma’s aan onder de naam “Essence of Carnaval”. In een Palazzo aan de Canal Grande kan je verkleed en anoniem proeven van de sfeer. Als je voor het totaal pakket kiest kan je ook meelopen in de parade.

Event: Het Venetiaanse Carnaval

Save the date

Het evenement duurt ieder jaar 12 dagen en eindigt 40 dagen voordat het Pasen is. In 2015 is het carnaval van 7 februari tot en met 17 februari.

Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam en Eindhoven vliegt Transavia rechtsreeks naar Venetië Marco Polo. De Marco Polo Luchthaven ligt op ongeveer zeven kilometer van Venetië. Vanaf de luchthaven zijn er diverse opties om naar de stad te reizen.

Privéwatertaxi
Reizen met een privéwatertaxi is de meest luxe maar ook snelste optie. Op de luchthaven zelf kan je een watertaxi boeken en vanaf daar is het een korte wandeling naar de haven. De reis duurt ongeveer 25 minuten en kost rond de €125,-.

Openbare Alilaguna boot
De Alilaguna bootlijn vaart volgens een vast schema en maakt onderweg meerdere stops. De kosten zijn ongeveer €15,- per persoon voor een enkele reis. Afhankelijk van de stops ligt het eraan hoe ver je moet lopen naar je accommodatie.

ATVO snelbus of ACTV stadsbus
Met de ATVO snelbus reis je in 20 minuten non stop naar Piazzale Roma, het busstation in Venetië. De bus vertrekt drie keer per uur en kost €6,- per persoon voor een enkele reis. Vanaf het busstation kan je dan verder reizen met een vaparetto, een openbare boot. De ACTV stadsbus doet er ongeveer 35 minuten over.

Wat kost het?

Het Carnaval in Venetië wordt door duizenden mensen bezocht. Hou dus rekening met een duurder verblijf. Zelf boek ik mijn accommodatie meestal via Booking.com. Vluchten met Transavia van Amsterdam naar Venetië Marco Polo kosten op dit moment ongeveer €125,- exclusief extra bagage. De prijzen zijn verder afhankelijk van wat jij wilt ondernemen. Wil je een privébal meemaken in één van de Palazzo’s dan kost een normaal ticket rond de €590,-.

Zou jij het Carnaval wel eens willen beleven in Venetië?

Print Friendly, PDF & Email