Het echte carnaval heb ik nooit beleefd op Curaçao maar tijdens mijn persreis vorig jaar mocht ik er wel even van proeven. Toevallig was ik daar tegelijkertijd met een Duitse delegatie van 160 reisagenten. Om ons te laten zien wat Carnaval op Curaçao betekent werden we met zijn allen uitgenodigd bij het Avila Beach hotel om tijdens een dansworkshop het ritme in onze stijve heupen te brengen. Een facepaint door een lokale artiest maakte het af en zo waren we klaar voor de parade.

Mijn carnaval experience op Curaçao

Er waren drie praalwagens opgetuigd met bands en diverse dansgroepen vergezelden de wagens. Bewapend met toeters en oordopjes en met een carnaval shirt aan waren we klaar om onze heupen los te gooien. Als stijve Hollanders en Duitsers probeerden we op de maat mee te bewegen achter de praalwagens aan. De inwoners van Curaçao waren massaal uitgelopen en stonden langs de kant te swingen en naar ons te kijken. Voor even was het de omgekeerde wereld maar ik had het voor geen goud willen missen. Dit was echt een unieke ervaring.

Geschiedenis

De wortels van het carnaval liggen in de vroege middeleeuwen. Op Curaçao heeft het nog een hele tijd geduurd voordat het een feest werd zoals men dat nu kent. In de jaren ’50 was het vooral een feest voor de elite van de Antillen en pas in 1961 vond er carnaval plaats voor de hele bevolking. Sindsdien is het niet meer weg te denken uit het Curaçaose bestaan.

Wat is er te doen?

Op de website van “Curaçao Carnival” staat het volledige programma van alle carnaval activiteiten.
In januari zijn er de verkiezingen van de Koning en de Koningin gevolgd door diverse festivals. Op 1, 8, 13, 15, 16 en 17 februari vinden de parades plaats. Het begint met de paarden, kinder en tieners parade gevolgd door de Grote carnaval parade met afsluitend weer de vaarwel paraded.

Event: Carnaval Curaçao

Save the date

Carnaval is het populairste en meest langdurende feest op het eiland. Het feest vindt plaats voor de vastenperiode die naar het paasfeest leidt en duurt twee maanden met als hoogtepunt de laatste week. De precieze datum van het carnaval verschilt per jaar.

Als je het carnaval wil meemaken kan je op de website van Carnaval Curaçao het hele carnaval schema voor 2015 vinden. Op 1, 8, 13, 15, 16 en 17 februari vinden de parades plaats.

Wil je het maximale eruit halen en zelf meedansen in de parade? Dan kan je ervoor kiezen om je bij één van de carnavalsgroepen (tegen betaling) aan te sluiten.

Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam kan je rechtsreeks naar Curacao vliegen met de KLM. Vanaf Düsseldorf vertrekken er vluchten met Air Berlin.

Wat kost het?

Vanaf Amsterdam kan je rechtsreeks naar Curaçao vliegen met de KLM. Prijzen liggen op dit moment rond de €700,- per persoon. Vanaf Düsseldorf kan je met Air Berlin vliegen voor een prijs van rond de €850,- per persoon.

In Curaçao kan je kiezen voor vele soorten accommodaties. Ook hier geldt weer hoe later je boekt hoe duurder het wordt.

Mogelijkheden en kosten tot deelname aan de parades kan je opvragen via de website van “Curacao Carnival”.

Hou jij van Carnaval?

© Alle foto´s en de video zijn eigendom van Henriëtte Bokslag en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.

Print Friendly, PDF & Email